1.5 C
București
miercuri, 15 ianuarie 2025
AcasăSpecialCum construiţi o casă cu baloţi de paie

Cum construiţi o casă cu baloţi de paie

Anul trecut, în ediţia UTIL din 25 mai a fost prezentată o casă construită cu baloţi de paie la Cârligu Mare (Glodeanu Siliştea), comprimarea baloţilor în cadrul peretelui fiind realizată cu ajutorul unor stinghii de lemn iar tencuiala pregătită dinainte amestecând pământ, nisip, rumeguş, iarbă proaspăt tăiată, şi bălegar, fiind apoi lăsată să fermenteze timp de 4 zile. Iată acum un exemplu de cum se poate construi o casă folosind aceeaşi tehnologie a baloţilor de paie, metoda concretă fiind puţin deosebite faţă de exemplul precedent. Informaţiile le avem de la Grzegorz Gorsk, participant la aceste lucrări.

Este vorba despre o casă ecologică de vacanţă la Valea Nucului (Buzău) de 185 mp, a cărei structură este din lemn cu pereţi din baloţi de paie tencuiţi cu tencuială din pământ şi var, fundaţie din beton, acoperiş din şindrilă. Lucrările au fost realizate în perioada mai-octombrie 2012.

Casa are la parter o bucătărie, baie, sufragerie, bibliotecă, la primul etaj două dormitoare, toaletă iar la subsol pivniţă.

Pentru pereţii exteriori s-a ales ca soluţie o structură din lemn din bârne de brand 10×10 m, care a fost umplută cu material termoizolant – baloţi de paie, precomprimaţi şi inseraţi în perete prin presarea cu ajutorul chingilor ancorate. Apoi au fost tencuiţi la exterior şi la interior cu tencuială de var în trei straturi şi vopsiţi cu lapte de var.

Pentru interior soluţia a fost pereţi din chirpici, cărămizi tradiţionale compuse din pământ şi paie, îmbinate cu mortar din argilă şi nisip şi tencuite cu tencuială de var în două straturi şi vopsite cu lapte de var.

Podelele sunt din lemn şi suspendate iar acoperişul are o structură din lemn acoperită cu şindrilă de lemn, vopsită cu ulei şi izolată cu vată bazaltică. Echipa Earth Safe Design condusă de Grzegorz Gorski a intervenit în proiect în momentul în care structura din lemn şi acoperişul de şindrilă erau deja construite. Baloţii de paie fuseseră aduşi la faţa locului înainte de iarnă.

“Din păcate, însă, am constatat că trei sferturi dintre ei erau inutilizabili pentru că fuseseră depozitaţi într-o manieră improprie (direct pe sol, acoperiţi doar cu o folie de plastic, pe alocuri găurită) mare parte dintre ei fiind umezi şi degradaţi. Deoarece într-o construcţie nu se pot folosi decât baloţi uscaţi, am fost nevoiţi să aruncăm toţi baloţii care prezentau semne de umezeală şi/sau degradare”, spune Gorski.

De altfel, o primă condiţie esenţială este ca umiditatea baloţilor să nu depăşească 15-20%, iar ideal nivelul trebuie să fie în jur de 8-10%. O a doua condiţie, foarte importantă în astfel de construcţii, este buna compresie a baloţilor. Pentru a se asigura că sunt bine comprimaţi, echipa a construit o presă simplă din lemn cu ajutorul căreia a comprimat baloţii încă o dată înainte de a-i introduce în structura casei. Baloţii au fost apoi introduşi în pereţi, unde au fost din nou comprimaţi, cu ajutorul unor chingi. Pentru a umple pereţii exteriori (o suprafaţă de 190 mp) a fost nevoie de aproximativ 500 de baloţi. În trei săptămâni a fost construit un sfert din suprafaţa totală a pereţilor, apoi stocul de baloţi de paie s-a epuizat şi a fost nevoie de o pauză de o lună în aşteptarea noilor baloţi şi a chirpiciului, echipa s-a schimbat, apelându-se şi la localnici iar restul pereţilor (190mp) a fost finalizat în doar două săptămâni.

Pentru construcţia pereţilor interiori din chirpici s-a primit ajutorul unei echipe internaţională de 14 voluntari. Pasul următor a fost aplicarea tencuielii de var la exterior, în 4 straturi cu o grosime totală de 4 cm. Primul strat, aplicat direct pe baloţi, a fost cel din pământ, urmat apoi de o tencuială din amestec de pământ, var, nisip şi paie, un alt treilea strat din var şi nisip grosier, urmat de un strat final din var, nisip fin şi cenuşă (pentru o spori rezistenţa). Ultimul strat a fost vopsit cu var pentru a acoperi nuanţa de gri dată de cenuşă, rezultând pereţi de un alb strălucitor.

Tencuirea exterioară (realizată cu o echipă de 4 lucrători) a durat 6 săptămâni şi a necesitat aproximativ 5 mc de nisip, 2,5 mc de pământ, 1 mc de var, paie şi apă.

Lucrările au fost oprite pentru perioada iernii şi urmează să fie reluate în sezonul acesta.

 

Cele mai citite

Petre Roman, audiat la Parchetul General în dosarul Mineriadei din 1990

Fostul premier a fost chemat în instanță, pentru a i se aduce la cunoștință faptul că are calitatea de inculpat Fostul premier Petre Roman...

Elon Musk, acuzat de fraudarea investitorilor în cazul achiziției Twitter

Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare a SUA (SEC), echivalentul american al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), l-a acționat în judecată pe Elon Musk,...

Nou Sondaj ECFR: Percepții divizate asupra lui TRUMP 2.0 și viitorul influenței europene pe scena globală

Un sondaj global, publicat astăzi, arată că un număr mare de cetățeni din toată lumea sunt optimiști în legătură cu revenirea lui Donald Trump...
Ultima oră
Pe aceeași temă