Pe vremuri, fiecare curte de la ţară avea amenajată o bucătărie tradiţională, unde era zidit un cuptor pe lemne iar gospodinele adunau în jurul mesei toată familia. Această tradiţie se poate relua astăzi cu şi mai multe posibilităţi.
Construirea unei bucătării de vară implică alegerea locului în care va fi poziţionată şi a dimensiunilor ei în funcţie de frecvenţa de folosire, gătit, stilul de amenajare şi suprafaţa terenului; poate fi lipită de corpul principal al casei sau complet independentă.
Trebuie avut în vedere aducerea cu uşurinţă a reţelelor de utilităţi precum şi faptul că folosirea sa presupune multe drumuri între ea şi casă, aşa că este important să nu fie poziţionată foarte departe de clădirea principală, dar nici în umbra ei.
Pentru marcarea perimetrului şi pentru un plus de farmec plantaţi pomi fructiferi, flori sau arbuşti în apropiere sau poziţionaţi-o lângă un arbore înalt, pentru ca în felul acesta să vă bucuraţi şi de umbră.
Puteţi alege să construiţi o bucătărie de vară după modelul unui foişor, cu una sau două laturi deschise, sau să proiectaţi o încăpere închisă, care să comunice cu exteriorul prin intermediul unei uşi şi al unor geamuri de mari dimensiuni (glisante sau pivotante), care să se deschidă larg atunci când gătiţi.
O astfel de încăpere îşi va dovedi utilitatea chiar şi în zilele friguroase, atunci când pregătiţi un fel de mâncare care poate degaja fum sau miros persistent.
O atenţie deosebită trebuie acordată coşului de fum care va deservi soba cu plită şi cuptorul sau grătarul. Este indicat ca acesta să aibă o înălţime de minimum 1,80 m pentru a asigura evacuarea fumului în bune condiţii, fără a crea disconfort.
Se poate opta pentru o bucătărie de vară tradiţională cu grătar pe lemne şi sobă sau, din contră, una modernă, dotată cu electrocasnice performante. Este bine să luaţi în calcul şi amenajarea unui loc pentru servitul mesei în aer liber şi a unei căi de acces facile către acesta.
Aparatura electrocasnică trebuie poziţionată într-un perimetru protejat de umiditate (de acţiunea directă a ploii). Deasemenea este necesar să amenajaţi spaţii de depozitare în care ingredientele, ustensilele necesare pentru gătit, vesela şi tacâmurile să stea în ordine şi, totodată, ferite de praf, insecte şi alţi dăunători.
Gilda Lazăr şi soţul său, Dan Pascariu, au o frumoasă casă la Snagov, întreaga amenajare, decoraţiunile din interior cât şi din exterior degajând aerul din Italia, de care sunt îndrăgostiţi.
Având la dispoziţie şi un teren generos cu o grădină, amenajată de arh. Virgil Isăcescu, au convenit împreună cu acesta, să extindă stilul şi în grădină şi să construiască aici o bucătărie de inspiraţie siciliană cu cuptor de cărămidă, unde se poate găti şi servi masa împreună cu prietenii într-o atmosferă foarte plăcut pe timpul verii, mai ales că este ieşire la lac.
Mobilierul este din fier forjat şi lemn de esenţă tare, sunt prezente aici diverse obiecte (decoraţiuni, suveniruri şi în special accesorii pentru bucătărie) aduse de cei doi chiar din Sicilia.