5.9 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialCum construim un sistem performant de ventilaţie

Cum construim un sistem performant de ventilaţie

Prezenţa apei în diferite zone ale băii şi bucătăriei, precum pereţi, pardoseală, tavan, constituie o problemă care trebuie rezolvată, pentru a preveni apariţia fenomenelor de condens, igrasie şi mucegai.

 

Dacă nu există un sistem de tipul celor de încălzire în pardoseală, care ajută la uscarea rapidă şi completă a pereţilor şi tavanului, sau un aparat pentru dezumidificarea aerului, atunci este necesară echiparea acestor încăperi cu un ventilator pentru a elimina la exterior aerul supraîncărcat de vapori. Aparent o operaţie simplă, alegerea ventilatorului trebuie realizată astfel încât să se aibă în vedere următoarele aspecte:

– capacitatea pe care trebuie să o aibă ventilatorul, respectiv debitul de aer care poate fi ventilat în unitatea de timp şi în raport cu dimensiunile camerei care va fi ventilată;

– silenţiozitatea aparatului, mai ales dacă este montat în ­apropierea dormitorului sau a camerei copilului;

– accesoriile care facilitează ­manevrarea acestor aparate (senzori, butoane de acţionare, telecomandă etc.);

– clasa de consum energetic;

– preţul.

Pentru zonele în care aerisirea este necesară doar în anumite momente (când nivelul de umiditate creşte), cele mai potrivite sunt aparatele cu senzor pentru umiditate. Ventilatoarele pentru tubulatură pot fi axiale sau centrifugale, fiind concepute pentru a fi racordate la sisteme complexe de ventilare fie pentru extracţie, fie pentru aport de aer curat.

Proprietarul unui apartament cu două camere a construit un sistem complex de ventilare atât în baie, cât mai ales în zona deschisă pe care a creat-o la intrarea în locuinţă. Prin demolarea unui perete şi prin eliminarea uşii de acces în living, a fost creat un spaţiu comun care înglobează bucătăria, vestibulul şi livingul. Sistemul de ventilare montat în zona bucătăriei cuprinde trei ventilatoare cu puteri diferite şi a fost proiectat cu dublă funcţie: pentru a evacua rapid aerul din zona de gătit, împiedicând răspândirea mirosurilor de mâncare în locuiţă, dar şi pentru a introduce aer proaspăt în locuinţă.

Pentru ca sistemul de ventilaţie să poată fi montat dar şi mascat, a fost proiectat un sistem de volume construite din profile metalice şi plăci din gips-carton.

Etape de lucru:

1. Pentru optimizarea funcţionării ventilatoarelor, dar şi pentru facilitarea montajului şi a racordării la tubulatură au fost construite volume din tablă zincată în care ventilatoarele au fost montate.

2. Fiecare din cele trei ventilatoare au fost montate în câte un volum din tablă metalică zincată. În timpul montajului s-a ţinut seamă de cablurile electrice de alimentare a ventilatoarelor.

3. Pe tavanul bucătăriei a fost construit un schelet complex din profile metalice. În interiorul acestuia au fost montate tuburile flexibile care vor asigura evacuarea şi aportul de aer.

4.
Tuburile flexibile au fost conectate la volumele metalice în care au fost montate ventilatoarele. Ulterior, scheletul metalic a fost placat cu gips-carton şi finisat.

Constantin Stefan
Constantin Stefan
Constantin Stefan
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă