5.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSpecialCum construim un deck-alee

Cum construim un deck-alee

Primăvara e anotimpul propice pentru lucrările de reamenajare a grădinii. Acum, când plantele sunt la debutul ciclului vegetativ, puteţi să faceţi lucrări importante de reorganizare a spaţiului grădinii sau curţii.

Arhitectura de bază a unui astfel de spaţiu este dată de alei. Dacă sunteţi în situaţia de a desena sau redesena aleile, una din soluţiile pe care le aveţi este reprezentată de deck. Lemnul e o soluţie excelentă pentru asemenea proiecte, chiar dacă nu este prea des folosit.

În zonele cu puţine precipitaţii, însorite, se poate folosi lemn de esenţă moale, care costă destul de puţin. Astfel, pentru o alee de 8 metri, costurile cu lemnul, prelucrarea lui şi substanţele de protecţie nu sunt mai mari de 180 lei. În zonele în care umiditatea este ridicată este recomandat lemnul de esenţă tare, fie cumpărat sub formă de cherestea şi pregătit pentru montaj, fie achiziţionat din magazinele de specialitate, gata finisat şi protejat.

Pe lângă aspectul estetic deosebit pe care îl are o alee din lemn, ea mai prezintă o serie de avantaje. Mai întâi, este simplu de construit pentru oricine, ceea ce elimină costurile cu manopera. În al doilea rând, este uşor de demontat şi de pus la adăpost pe perioada iernii, lucru ce îi prelungeşte considerabil durata de viaţă. De asemenea, poate fi cu uşurinţă reamplasată într-o altă zonă a grădinii, în cazul în care în viitor schimbaţi proiectul de amenajare a grădinii. În fine, dacă doriţi să renunţaţi definitiv la aleea-deck, lemnul poate fi reutilizat la alte lucrări din gospodărie.

În cazul de faţă, deck-ul a fost construit într-o gospodărie din Delta Dunării. Datorită precipitaţiilor sărace, s-a putut folosi lemn ieftin, de răşinoase. Bineînţeles, acesta a fost protejat cu baiţ special pentru exterior.

Etape de lucru:

Protejarea lemnului

Înainte de începerea lucrărilor propriu-zise, elementele din lemn (căpriorii de 8×8 cm şi scândurile) au fost rindeluite, după care au fost date cu două mâini de baiţ colorat (stejar).

Construirea deck-ului

Doi căpriori au fost aliniaţi paralel pe o bază solidă. Transversal pe ei au fost fixate în cuie scândurile. Între acestea a fost poziţionat, de fiecare dată, un distanţier cu grosimea de 1 cm.

Stabilirea poziţiei

Cum aleea din lemn urma să lege foişorul de baie, a fost stabilit un traseu rectiliniu între cele două construcţii. Poziţia pe care urma să o ocupe aleea a fost marcată cu două sfori paralele.

Montajul deck-ului

Deck-ul a fost aşezat pe poziţie, după care s-a trecut la suspendarea lui pe un postament din pietre. Pe lângă faptul că dau un aspect suspendat deck-ului, pietrele feresc lemnul de un contact direct cu solul.

Bine de stiut!

Lemnul folosit în construcţiile exterioare este supus unor factori naturali care îl afectează puternic. Durata lui de viaţă, dar şi aspectul sănătos, sunt condiţionate de modul în care îl protejăm. Pentru a conferi o viaţă cât mai lungă elementelor din lemn din exteriorul locuinţei sau din grădina casei, acestea trebuiesc finisate folosind materiale de calitate. Lucrările de întreţinere trebuiesc facute periodic, de preferat în fiecare an.

Constantin Stefan
Constantin Stefan
Constantin Stefan
Cele mai citite

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Airbus

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit joi, la sediul Ministerului Economiei, cu o delegaţie a companiei Airbus, subiectul principal al discuţiilor fiind axat...

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...

Mark Rutte, secretarul general al NATO, l-a vizitat pe Donald Trump în Florida

Mark Rutte, secretarul general al NATO, a efectuat o vizită la președintele ales al SUA, Donald Trump, la reședința acestuia din Florida, potrivit surselor...
Ultima oră
Pe aceeași temă