Amplasarea unui bar în zona de zi dă o notă de originalitate locuinței, mai ales dacă, o dată ce intri într-o casă, acesta este unul dintre lucrurile care-ți captează privirea.
Desigur, o astfel de construcție trebuie să fie în ton cu întreaga locuință, înscriindu-se în liniile acesteia și contribuind cu un plus de eleganță.
În cazul pe care îl vom descrie în cele ce urmează s-a putut realiza o astfel de construcție deoarece, în urma lărgirii zonei de zi, spațiul a permis acest lucru. De asemenea, s-a încercat găsirea unui soluții optime pentru a masca aerisirea de la subsol (o țeavă de fontă cu diametrul de 30 cm) care, în urma demolării peretelui din BCA, a rămas vizibilă în zona bucătăriei. Totodată, s-a urmărit ca barul, prin forma sa și prin așezarea asimetrică, să ascundă intrarea de la baie, situată chiar în imediata apropiere a bucătăriei. Barul are o înălțime de 120 cm, fiind în formă de „L“ cu latura mică de 50 cm, iar latura mare de 140 cm și cu o lățime a blatului de 42 cm. A fost construit din patru rânduri din cărămizi de sticlă, dintre care al doilea (de jos în sus) este din cărămizi transparente, celelalte trei rânduri având cărămizi albastre.
Etape de lucru:
Pentru început a fost construit scheletul metalic al barului. Acesta unește peretele bucătăriei de stâlpul din fontă amplasat în mijloc. Acestă poziționare avantajează atât bucătăria, cât și zona de zi, creând o senzație accentuată de spațialitate.
Forma barului este cea a literei „L“, iar latura mică a fost acoperită cu plăci din gips-carton, latura mare fiind închisă cu cărămizi de sticlă. O dată zidit primul rând de cărămizi, s-a măsurat și s-a verificat cu atenție poziția și planeitatea acestora.
Înainte de montaj, mortarul se întinde pe toate cele patru laturi ale cărămizii. Acestea au pe toate laturile o substanță de culoare albă (pudră de var) care are rolul de a mări adezivitatea zădăriei. Surplusul de mortar este îndepărtat după ce cărămida e așezată pe poziție și presată cu grijă.
Între cărămizi, la colțuri, sunt introduși distanțieri, special concepuți pentru acest fel de cărămizi. Toate muchiile au fost armate cu colțare din aluminiu. Acestea sunt aplicate pe fiecare margine și sunt lipite cu gips. Cu ajutorul unui șpaclu, gipsul este întins uniform.
La final, rosturile dintre cărămizi sunt chituite. Chitul este introdus în rosturi și întins cu degetul. Marginile cărămizilor sunt puțin pronunțate și au o formă curbă, ceea ce face ca folosirea unui șpaclu să fie dificilă.
Folosind o placă din gips-carton, crestată longitudinal din 5 în 5 cm, țeava de fontă este învelită circular până la înălțimea barului. La nivelul pardoselii a fost montată plinta. În dreptul „piciorului“ barului, micile plăci de gresie ale plintei au fost montate în continuarea striațiilor longitudinale ale barului