5.9 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialCum construim o scară interioară

Cum construim o scară interioară

Scara interioară a unei locuinţe nu trebuie să fie un pasaj banal de trecere între niveluri. Ea poate cu uşurinţă să fie transformată într-o componentă emblematică a căminului.

Întâi de toate, trebuie plecat de la bugetul disponibil. În cazul scărilor, acesta cântăreşte mai greu decât în alte zone ale locuinţei, deoarece ­materialele care pot fi alese se găsesc pe o scală foarte largă în ceea ce priveşte calitatea, ceea ce conduce şi la costuri foarte variate.

O dată ce s-a stabilit bugetul disponibil, se poate trece la alegerea propriu-zisă a materialului/materialelor de finisaj. Multitudinea de modele şi de materiale de pe piaţă pare că este un factor care vine în ajutorul proprietarilor. De multe ori însă, lucrurile nu stau aşa. Tocmai gama atât de extinsă de modele îngreunează alegerea. În cele mai multe cazuri, aceasta pendulează între materiale şi costuri: materialele clasice (lemnul, fierul forjat, marmura) au preţuri mari, în timp ce materialele ieftine (PVC-ul) au un standard estetic inferior.

În aceste condiţii, alegerea trebuie să ţină seama de întregul ansamblu din care materialul va face parte. Dacă optaţi pentru o combinaţie de două sau mai multe materiale, trebuie ca alegerea lor să fie gândită împreună şi în nici un caz separat, deoarece elementele trebuie să formeze o unitate stilistică armonioasă. În al doilea rând, trebuie avute în vedere finisajele viitoare ale pereţilor de pe casa scării, dar şi ale pardoselilor celor două niveluri pe care scările le unesc.

În cazul particular pe care îl prezentăm aici, s-a decis ca scările să fie construite din două materiale. Structura scărilor a fost construită din inox, la fel ca şi balustrada, în timp ce treptele au fost confecţionate din blaturi din lemn. Lemnul a fost finisat, înaintea montajului, cu baiţ şi lac ce i-au dat acelaşi aspect cu cel al gresiei folosite la finisajul pardoselilor de la parter.

Realizarea părţii metalice a scării a fost făcută în trei etape. Mai întâi au fost măsurate suprafeţele de lucru. În conformitate cu acestea a fost elaborat un proiect al viitoarei scări. În faza a doua a construcţiei, structura din inox a fost confecţionată în atelier. În a treia, şi ultima etapă, echipa de meşteri s-a deplasat din nou pe şantier, pentru a realiza montajul final (foto 1).

O dată cu realizarea structurii metalice, au fost decupate şi platurile din lemn. Pentru a se evita zgârierea lor în timpul transportului, operaţiile de finisaj au fost făcute pe şantier şi nu în atelier. Mai întâi a fost aplicat un strat de baiţ, după care lemnul a fost lăsat să se usuce (foto 2).

După uscare, a fost dată a doua mână de baiţ. În acest scop a fost folosit un trafalet din burete. Ultimul strat de finisaj a fost ­dintr-un lac de lemn, deosebit de rezistent, special pentru zonele cu trafic intens (foto 3).

În această stare, blaturile din lemn au fost montate pe structura din inox. Fixarea lor s-a făcut cu un adeziv special, care a fost aplicat pe ţevile rectangulare din inox (foto 4). După poziţionarea lemnului pe structura metalică, au fost verificate cu atenţie zonele lui de îmbinare cu pereţii, pentru ca acestea să fie perfecte. Pe blaturi au fost aşezate greutăţi (cutii cu gresie), pentru ca adezivul să facă o priză bună. 

Constantin Stefan
Constantin Stefan
Constantin Stefan
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă