Familia Florescu şi-a propus să renoveze apartamentul pe care îl are în proprietate plecând de la propriile idei. Pe parcursul lucrărilor acestea au fost adaptate în funcţie de condiţiile din şantier, dar şi de sfaturile meşterilor.
Cei doi proprietari au avut o atitudine foarte flexibilă cu privire la modificarea planurilor de reamenajare. Ei au ascultat cu atenţie opiniile meşterilor care vizau anumite aspecte ale lucrărilor. Aşa s-a întâmplat şi în cazul decorării fostei bucătării cu grinzi false. Totul a plecat de la dorinţa celor doi de a avea o bucătărie deschisă. Acest lucru a presupus demolarea peretelui frontal al acestei încăperi şi crearea unei zone deschise la intrarea în apartament.
În această etapă a intervenit şeful de şantier care a sugerat că ar fi bine ca cele două spaţii (vestibulul şi bucătăria) să fie oarecum delimitate vizual prin construirea unei grinzi false în zona fostului perete despărţitor. Proprietarii au găsit că soluţia este una excelentă din punct de vedere stilistic. Mai mult decât atât, ei au dorit ca şi pe celelalte trei laturi ale bucătăriei să se construiască astfel de grinzi.
Aspectul practic al soluţiei a fost unul inedit, deoarece meşterii au folosit o grindă de lemn ca bază pentru scheletul construcţiei. Ei au dorit să rigidizeze întregul ansamblu format din profile metalice pentru ca gradul de flexibilitate al acestora să nu afecteze aspectul exterior al grinzilor false.
Etape de lucru:
1. Demolarea peretelui
A fost demolat peretele care separa bucătăria de vestibul. Zona de contact dintre el şi plafon a fost bine curăţată de resturile de mortar, deoarece ea va reprezenta baza construcţiei.
2. Suspendarea grinzii din lemn
Grinda din lemn a fost suspendată de tavan cu ajutorul unor bride speciale. Ea a fost montată exact pe traiectoria fostului perete şi va reprezenta una din cele două baze rigide ale construcţiei decorative.
3. Ranforsarea grinzii din lemn
Din cauza greutăţii sale, grinda din lemn a avut nevoie de elemente suplimentare de ranforsare. Acestea au fost montate atât la cele două extremităţi, cât şi în două puncte de pe lungimea ei.
4. Montajul elementelor metalice
Scheletul grinzii false a fost completat cu elemente metalice. Au fost folosite profile de tip „C“ de 18 cm. Acestea au simplificat foarte mult munca de realizare a scheletului grinzii.
5. Construirea scheletului pe ceilalţi pereţi
Pe ceilalţi trei pereţi scheletul a fost realizat exclusiv din profile metalice. Acest lucru a fost posibil deoarece meşterii au avut două baze rigide de la care au pornit: tavanul şi peretele.
6. Instalaţia electrică
Deoarece proprietarii au decis ca o parte din elementele iluminatului artificial să fie integrate în grinzile false, meşterii au tras cablurile electrice înainte de închiderea volumelor.
7. Placarea cu gips-carton
Structurile metalice au fost închise cu gips-carton. Zonele de lucru au fost măsurate iar plăcile au fost decupate conform cu dimensiunile respective. Marginile au fost rindeluite.
8. Finisajul
Toate muchiile grinzilor au fost armate cu profile de colţ metalice. În zonele de îmbinare a fost aplicată plasă din fibră de sticlă iar capetele şuruburilor au fost chituite. La final, grinzile au fost zugrăvite.