Invat in fiecare zi, ma minunez cate informatii acumulez si cu cate cunostinte ma imbogatesc! In proiectul international "Umwelt baut Brücken" ("Mediul cladeste poduri"), bucuria mea a fost fara margini. Am aflat lucruri nestiute, nebanuite, minunate despre lilieci. Cum e apa nebauta, cum e ziua neinceputa, cum e lumea nevazuta, astfel ne asteapta pe noi, tinerii, zestrea de cunostinte la care ne adapam in fiecare zi. Totul este sa fii atras, sa iti placa sa cercetezi, sa vrei sa afli…
… Un bot de lanica cu aripi catifelate, placut la atingere strabate vazduhul noptii ca o naluca in cautarea hranei: este liliacul pitic. Liliacul, mamifer insectivor, purtand denumirea stiintifica "Pipistrellus pipistrellus", poate zbura cu ajutorul unor aripi formate dintr-o membrana ce leaga degetele membrelor anterioare cu cele posterioare si cu coada. Traieste in locuri intunecoase, in catacombe sau pesteri de unde iese numai noaptea: ii prieste obscuritatea.
Nimeni nu il aude, trece pe langa tine ca o parere. Avioanele STEALTH sunt glume pe langa capacitatea de disimulare a liliacului pitic; este discret, aproape imperceptibil. In timpul zilei se ascunde prin scorburile pomilor fructiferi din livezile presarate pe pajisti. Nu ataca gazele care zboara ziua si care participa la polenizarea plantelor, e benefic pomilor, naturii si chiar omului. Liliacul pitic innobileaza merele: de la putrede si stricate la mere care valoreaza aur, in beneficiul tuturor. Ar trebui, asadar, sa-i raspundem cu prietenie!
Are doar trei grame si jumatate, dar mananca mai mult decat greutatea lui, in general insecte si larve care ataca fructele. S-a calculat ca un singur liliac pitic salveaza intr-o noapte cam patru kilograme de fructe. El vegheaza viata fructelor, natura isi are proprii "killeri" benefici, iar liliacul pitic este unul dintre acestia. Nu mai este nevoie de substante chimice pentru a combate insectele daunatoare!
Desi are doar dimensiunile unei monede de zece eurocenti (foto), liliacul valoreaza mult mai mult decat greutatea lui in aur. E de remarcat ca micul mamifer insectivor ajuta la dezvoltarea productiei anuale de fructe sanatoase, creeaza un mediu sanatos. Pomicultorii renunta la erbicide, la stropirea pomilor cu substante toxice, caci liliacul se hraneste cu insecte usurand astfel munca omului, deci este un prieten tacut al acestuia!
Natura are un talc al ei, ea trebuie cunoscuta; fiecare vietate isi are aportul ei specific la evolutia lumii. Omenirea, ca sa dureze, are nevoie de resurse, de evolutie benefica socioculturala pe fondul unui mediu ambiental neviciat, adica de dezvoltare sustenabila. Am retinut ca liliecii pitici sunt benefici, pot rezolva unele probleme de mediu. Asadar, intre liliacul cel pitic si merele de aur, merele vitaminizate natural, si nu cele chimizate sau modificate genetic, iradiate, exista o interdependenta si aceasta duce la sanatatea mediului si a omului. Se poate spune fara teama de a gresi ca liliacul este un binefacator al pomiculturii. Este in beneficiul naturii si al omului ca micul mamifer sa fie cunoscut, inteles si riguros protejat. Este un mic aspect al dezvoltarii durabile.
Fizicianul american Albert Bartelett de la Universitatea din Colorado at Boutler, SUA, a afirmat ca omul modern nu intelege curba exponentiala a cresterii demografice. Ca dezvoltarea durabila este un oximoron (o contradictie in termeni), adica nu poate exista dezvoltare durabila. Cresterea exponentiala a populatiei duce la cresterea exponentiala a cererii de resurse. Aceasta ar duce la alterarea ireversibila a mediului, la probleme economice si sociale. Cu toate acestea, cercetatorii de la Institutul pentru ecologia animalelor si educatia naturii din Frankfurt sustin ca nu este totul pierdut inca. Pentru un orizont de timp relativ indepartat, liliecii pitici pot inca rezolva unele probleme de mediu.