Urmărind argumentele și, pe alocuri, patima cu care românii americani își susțin opțiunea, ai o revelație: între tabăra pro-Trump și cea anti-Trump s-a căscat o adevărată prăpastie. Nu mai e diferență de viziune, ci de-a dreptul ură. Oamenii sunt gata să scurteze drumul de la argument la injurie, de la convingere la ură. Este și aceasta o noutate în ceea ce privește scena politică din United States of America!
Tabăra pro-Trump: Ne-am săturat de socialiștii lui Obama-Clinton!
Emanuel Tânjală – Lynchburg, Virginia
Am votat cu Donald Trump întrucât am respect pentru oamenii de succes. Omul acesta era întrebat din anii ’80 de ce nu candidează la Președinție și el tot amâna. În 2000 a spus că nu este încă chemat. În 2016, americanii patrioți, clasa de mijloc și cei care nu se văd, au fost în spatele lui de la începutul campaniei. La numărătoare s-a aflat că 62 de milioane au votat Donald Trump.
Și-a ales o echipă fenomenală și nu îl văd clacând la acest examen greu. Frank-lin Graham, băiatul lui Billy Graham, marele evanghelist din North Carolina, a spus după alegeri: „Este numai victoria lui Dumnezeu, El l-a ales pe Trump președinte“.
Cu șase luni înaintea alegerilor, un creștin a prezis la televiziune că Donald Trump „va fi ultimul președinte al Americii“! Prima parte a previziunii s-a adeverit.
Pe Trump nu-l interesează corectitudinea politică, este pro-life, este tare ca piatra și este consiliat numai de somități. Majoritatea celor din cabinetul lui sunt creștini: șeful staff-ului – ortodox din părinți greci, Ben Carson – adventist, restul protestanți.
Donald Trump va schimba lumea și va schimba țara în care eu am venit în 1982 și care era cu mult mai frumoasă decât astăzi. Din vara anului 2015 și până în no-iembrie 2016, la alegeri, am avut impresia că Obama era Iliescu, iar Hilary Clinton – Victor Ponta. Au cumpărat toată presa, exceptând Fox News, au mers numai pe minciună și dezinformare și au avut o masă de votanți precum asistații PSD. Dumnezeu mi-a ascultat ruga: i-am învins pe socialiști! V-o spune unul care tră-iește în Virginia, un stat de stânga.
Diana Nistor – California
Deși sunt o democrată, fără a fi înregimentată într-un partid politic, l-am votat pe Donald J. Trump. L-am votat cu convingerea că acum, la 70 de ani, are experiența și curajul să vadă lumea ca pe un întreg și, ast-fel, va deschide ușile țării noastre spre lumea actuală.
Un alt motiv stă în ideea lui că America trebuie condusă ca o afacere. Îmi gospodăresc veniturile și cheltuielile casei, evitând să mă împrumut. Aștept din partea președintelui Trump să administreze țara în aceeași manieră.
Am apreciat poziția mai rezervată a lui Donald Trump, în comparație cu cea a lui Hilary Clinton, față de fenomenul LGBT.
Apoi, dincolo de discursurile din campanie, am simțit că Donald Trump a observat problemele reale ale populației de culoare, ale celei „latino“, ale indienilor din SUA.
Nu în ultimul rând, Donald Trump nu acceptă să ne privească pe toți americanii ca fiind imperialiști. În 1945, pentru prima oară în istorie, o țară, SUA, avea în mână distrugerea tuturor celorlalte. Și totuși, America nu a acționat, creând astfel o poziție morală pe care nu o părăsește.
Thaora Seven – Phoenix, Arizona
Am votat Donald Trump. Era neapărat necesară o schimbare, mai ales în economie. Sunt sigură că economia se va îmbunătăți, va scădea numărul emigranților ilegali, se va îmbunătăți situația clasei de mijloc, chiar dacă va părea mai greu la început. Se va stabiliza și clarifica sistemul de sănătate, care acum e un fiasco. America nu se va mai amesteca în războaie ca până acum.
Marina Hannen – Kansas City
L-am votat pe Trump, chiar dacă în trecut i-am votat pe democrați – m-am stabilit în SUA de 26 de ani.
Motivele: Curtea Supremă, granițe închise, reducerea imigrației ilegale din Mexic și din alte țări – incluzând radicalii islamici –, economia, taxele.
Donald Trump va fi, probabil, un președinte foarte bun, deja a ales un Cabinet format din oameni proeminenți în profesiile lor, adevărați patrioți, cu vederi conservatoare.
Am simțit că este de neconceput s-o votez pe Hillary Clinton, pentru corupție, socialism, economie globală, granițe deschise, taxe mai mari și o creștere a imigrației musulmane.
Michaela Deac – Chicago
Am votat în Glenview, Illinois, cu Donald Trump. Mulți spuneau că în statul ăsta, fiind total de stânga la nivel federal, nici nu are rost să votezi, dar mă bucur că nu am stat acasă și cunosc foarte mulți care au făcut la fel. Chiar credeam că eram tot mai mult o țară de oi în devenire.
Sincer, în dimineața aceea m-am rugat la Dumnezeu să nu cădem sub ciuma socialistă Clinton. Tot ce scriu aici e bazat pe lucruri verificate și pe lucrul cu oamenii. De aproape 15 ani, de când sunt în business, am văzut două feluri de români: cei veniți înainte de Revoluție și cei de după. Cei veniți înainte sunt republicani convinși, ei cred cu adevărat în „the land of opportunity“. Au afacerile lor și sunt oameni cu mult succes. Mulți dintre cei veniți după Revoluție sunt democrați fiindcă sunt marcați de socialismul european și de debandada postrevoluționară din România.
În ultimul an și jumătate am trăit într-o Americă în care republicanii au fost hăituiți pur și simplu de democrați, iar falsitatea a ajuns la un nivel nemaivăzut. Trump a adus un aer de libertate și a arătat americanului scârbit de „political correctness“ că poate să-și exprime opinia și să aibă speranță într-un viitor mai bun.
Cu toate astea, oriunde merg, lumea tot în șoaptă spune că a votat cu Trump. Chiar printre prietenii mei de pe Facebook am avut oameni care ne făceau „proști“ și „retardați“ pe cei care am votat cu Trump.
Hillary Clinton a rezumat campania ei politică la promisiunea că va continua proiectele lui Obama. Democrații de azi au pierdut legătura cu realitatea. Tot ce auzi azi de la ei: eforturile pentru comunitatea LGBT și drepturile femeii de a alege ce va face cu fătul conceput. Deși sunt probleme din societatea de azi, nu reprezintă problema socială majoră. Ăsta ar fi motivul pentru care democratul lui Bill Clinton sau americanul care deține o mică afacere a preferat să schimbe macazul de data asta.
Obama a fost cel mai slab președinte de la Kennedy încoace. A creat un haos și ne-a făcut pe noi, cei care muncim din greu să menținem economia americană, să plătim pentru cei care trăiesc pe banii statului. A creat 15 milioane de „oi“ care să depindă de stat. Sunt 45 de milioane de oameni mai mult pe ajutoare sociale. Deficitul a crescut cu 3 trilioane de dolari, iar statele democrate sunt toate falimentare. Am să numesc câteva: Illinois, New York, California, Michigan etc. Ura între oameni e la nivel enorm și cred că democraților le-a rămas un singur concept: „Dezbină și cucerește!“.
În ultima săptămână înainte de alegeri, Obama a eliminat legea „wet foot, dry foot“, prin care oricărui cetățean cubanez ce defectează din Cuba i se acordă drept de ședere și acte în America. Asta, după 50 de ani în care legea a existat și după ce a fost primul președinte care a vizitat Cuba neinvitat de nimeni; vizita lui a fost o validare a sistemului de la Havana.
Probabil că după dezastrul din Golful Porcilor, din mandatul lui Kennedy, Obama a avut cea mai slabă prestație ca președinte al Americii.
Pentru Trump e o chestie de orgoliu. Va face imposibilul să realizeze ceva bun pentru omul de rând și să creeze din nou acea „țară a tuturor posibilităților“ pe care toți am visat-o venind aici. Oamenii cu care se înconjoară sunt de primă clasă.
Ovidiu Dumitrescu – New York
L-am ales pe Donald Trump, pentru că e foarte greu să votezi cu Hillary Clinton. Mandatul lui Trump va fi unul de succes.
Florian Cârlan – New York
Am votat Trump pentru că am lucrat în tranzacții imobiliare în unele din clădirile construite de compania sa. Bazându-mă pe ceea ce am auzit de la dânsul de multe ori, sunt convins că vom avea un președinte ce știe foarte bine arta negocierii.
Aștept ca SUA să revină la forma avută pe timpul domnului Reagan, deja stock market-ul a depășit 20.000 – un lucru incredibil, ce spune tot.
Oamenii au încredere în ceea ce Trump vrea să facă, scoțând banii de la saltea și investindu-i, lucru așteptat cu sufletul la gură. Vorbesc în cunoștință de cauză, dat fiind că locuiesc la New York de aproape 28 de ani.
Mihail Stanca – Feasterville, Pennsylvania
Am votat Trump. Aș fi votat Ted Cruz, părea mai moderat, mai pregătit ca program, dar n-a fost să fie. Majoritatea colegilor și prietenilor mei au votat Trump.
Cred că dacă Hillary Clinton ar fi pus în practică propria ei părere despre binele Americii, numai bine n-ar fi fost. Ar fi continuat Obama Care și o diplomație externă prin compromisuri și corupție, care ar fi divizat și mai mult electoratul. Plus toată mizeria asta din mainstream media – „Washington Post“, Fox News, CNN – , numai minciuni perfide.
Trump e un bun negociator. Știe să-și aleagă consilierii, știe să alcătuiască o echipă, să pună omul potrivit la locul potrivit. Are o bună prezență de spirit, dar este și imprevizibil. Oricum, este orientat pentru ordine socială, pentru respectul față de lege, e foarte exigent cu cei care trăiesc și se înmulțesc din ajutorul social.
Cătălin Văcaru – Chicago
Am votat Trump deoarece presa democrată a făcut o campanie gen Antena 3. Impresia mea a fost că democrații au furat modelul de campanie de la PSD. Dacă Trump va fi lăsat să-și pună în aplicare planul economic, America are șanse de redresare.
Viorica Cherchezan – Atlanta, Georgia
L-am votat pe Trump pentru că este un businessman de succes și pentru că are copii familiști și integrați foarte bine în business.
Va fi un președinte foarte bun. Nu e genul să tragă sfori ca să se îmbogățească sau să-i îmbogățească pe alții. Nu va încuraja lenea, ba dimpotrivă, îi plac oamenii care muncesc din greu și care vor răsplata pentru munca lor, nu pentru că au fost „vitregiți de soartă“.
Tiberiu Kvasznicza – Chicago
Am votat cu Donald Trump fără să clipesc! Am și motive: în cei 8 ani de conducere Obama, nu au fost realizate nici măcar 10% din promisiunile lui din cele două campanii.
A promis retragerea trupelor din Irak și Afganistan – nu au fost retrase.
A încercat o ajutorare a celor care nu-și mai pot plăti ratele bancare pentru casele și apartamentele lor, cumpărate prin niște promisiuni științifico-fantastice – promisiuni nerealizate, mulți și-au pierdut locuințele.
A „inventat“ un ajutor medical pe nume „Obama -Care“. Acest plan a fost atât de sofisticat și complicat, încât doar 8-9% au reușit să obțină aceste hârtii importante. De aceea, americanii au denumit planul un pic altfel: Obama Don’t Care!
Tabăra anti-Trump: Trebuie demis, o să bage America în război!
Raluca Stoenescu – Denver, Colorado
Prima mea opțiune și a soțului meu, Gabriel, a fost Bernie Sanders, dar din păcate nu a fost să fie. Am votat cu Hillary, chiar dacă aici, în Colorado, majoritatea românilor au votat cu Trump.
Nu suntem democrați înregistrați, am urmărit cu interes ambele campanii. Nu am găsit nicio afinitate pentru republicani. Noi nu credem că 60% din taxele noastre trebuie să meargă la înarmare. Noi credem că asigurarea de sănătate e un drept și nu un privilegiu. Planurile noastre de pensii nu trebuie date pe mâna șacalilor de pe Wall Street, care să se joace cu ele – am văzut criza din 2008. Acestea trebuie supravegheate de stat. De la republicani nu apreciez decât antreprenoriatul. Atât.
Dacă Trump va rămâne președinte patru ani, cred că o să fie foarte rău. Poate fi război civil – din cauza tăierilor diabolice cu impact major asupra unei mari părți a populației – sau poate chiar război mondial. Nu cred că se va înțelege cu nimeni, cred că e șantajabil și că vom rămâne singuri împotriva tuturor.
Celor care ne urăsc pentru opiniile noastre – deja nu mai e dezacord, e ură – le spun că nu avem servicii la guvern, nu avem Obama Care, nu beneficiem de absolut niciun program guvernamental. Și, mai presus de orice, urâm de moarte comunismul. Republicanii ne consideră pe noi comuniști dacă avem opinii pro-popor și dacă ne pasă de cei din jur. Bunicii noștri au fost țărăniști, eu am fost membru PNȚCD pe vremea lui Coposu. Trump is not my President!
Costel Atanasiu – Philadelphia
Eu sunt în America de 16 ani și, ca un român scârbit de comunism, m-am aciuat în tabăra republicanilor încă din prima zi. În timp, însă, am realizat că Dreapta din America este de fapt Stânga din România. Cei cu bun-simț, cu educație, cu toleranță sunt, de fapt, democrații. Cei cu carte puțină, rasiști, xenofobi, misogini, care trăiesc în general la țară, sunt cu republicanii.
E adevărat că există o minoritate democrată care îi ridică în slăvi pe Fidel Castro, Che Guevara și pe alți criminali comuniști, dar ăștia sunt în general copii fără minte, de 16-20 de ani. Este enervant să-i auzi debitând prostii despre cât de frumos e comunismul, dar până la urmă sunt doar vorbe. Ce vor democrații nu e comunism, ci o societate normală, precum cea din Canada sau Germania.
Hillary a fost o alegere foarte proastă, care i-a costat pe democrați, dar Trump este un om bolnav, o combinație de Vadim Tudor la limbaj și de Ceaușescu la megalomanie.
Nu trebuie să fiți surprinși că un republican ca Trump este așa de bun prieten cu Putin sau că republicanii de rând au mai mare respect pentru Putin decât pentru Obama. Republicanii au aceeași mentalitate ca susținătorii lui Putin și ca susținătorii PSD-ului. Nu mă mir că PSD-iștii îl susțin pe Trump, mă mir că ani de-a rândul toți anti-americanii îi înjurau pe republicani și nu pe democrați. Se pare că eticheta pe care ți-o pui, sau care ți-e pusă, pe frunte este mai importantă decât marfa pe care o vinzi. Stânga noastră ura Dreapta americană fără să realizeze că, de fapt, trebuia s-o aplaude.
Eu sunt cercetător biochimist, dar am și o mare pasiune, psihologia. Aș putea scrie o carte referitor la mentalitatea republicanilor și a democraților. O să vă dau câteva exemple concrete din mentalitatea republicanilor. Ei sunt împotriva pensiilor, considerând normal ca fiecare să-și strângă bani cât timp trăiește și să nu aștepte de la guvern o pensie.
Republicanii sunt împotriva concediului de maternitate, cu toate că acest concediu este cel mai mic din lume, între 6 și 12 săptămâni. Săptămâni, nu luni! Tot ei sunt împotriva unui salariu minim, patronii ar trebui să-i plătească pe cei de jos cu cât vor ei. Ironia este că foarte mulți votanți republicani ar suferi în urma unei astfel de legi, pentru că sunt muncitori.
Socialismul și comunismul au ajuns un fel de bau-bau în America, prin care liderii republicani își manipulează alegătorii. De ce îl iubesc ăștia așa de mult pe Trump? Pentru că Trump le spune exact ce vor să audă.
Mă bucur însă că Trump și-a dat arama pe față și-l pupă în fund pe Putin. Mai bine așa decât să simuleze anticomunismul în timp ce-și dau mâna cu comuniștii pe sub masă, așa cum au făcut republicanii cu chinezii în ultimii 20 de ani.
Traian Muntean – San Diego, California
Am votat cu Hillary, este o femeie normală. Trump o să facă un dezastru pentru America și chiar pentru alte țări.
Ovidiu Brănuț – California
Am votat cu Hillary Clinton, adică un vot anti-Trump. Dacă Obama nu intra în campania electorală pentru a o sprijini pe Hillary, aceasta ar fi câștigat lejer.
Pericolul cel mare pentru România este apropierea de Rusia. Oare Trump va abandona țările din UE? NATO? El a zis că nu vrea ca America să fie polițistul lumii, ca până acum. Cât de șantajabil este Trump? Eu cred că o să creeze conflicte interne și externe, iar mass-media îl va da jos, mai mult de șase luni nu va rezista.
Marian Petruța – Chicago
Chiar dacă, din păcate, votul popular nu a contat, el spune foarte multe despre ce și-au dorit cu adevărat americanii și ce legitimitate are Trump. Acest președinte încă se crede și se comportă ca într-un reality show. Hillary Clinton a avut aproape trei milioane de voturi în plus față de Donald Trump, mai exact 65.844.954 (48,2%) față de 62.979.879 (46,1%). Cel care a prezis că Trump va câștiga a prezis și că va fi dat jos înainte de termen. Aștept ca și cea de-a doua profeție să se împlinească!
Constantine Cionca – New York
Am votat un candidat cu experiență, articulat, cu un program matur și realizabil – Hillary Clinton. Cu Trump la Casa Albă, America va fi izolată, „balcanizată“.
Cătălin Viorel Frenț – Virginia
M-am înregistrat pentru vot; din păcate, a trebuit să plec de urgență în România și nu am putut vota, nici măcar în avans. Aș fi votat cu Hillary Clinton – dezamăgit, dar cu ea. La primare votasem cu Bernie Sanders.
Trump e misogin, xenofob, businessman fără scrupule, dar și maniac. Sper să continue greșelile, iar ai lui să-l dea jos, ca pe Nixon.
George Mioc: „Economia SUA are nevoie de proiectul Trump. La fel și economia României“
De ce am votat cu Donald Trump? Simplu: pentru că măsurile propuse de el vor ajuta compania pe care o conduc aici, în Texas, să se dezvolte. Sună îngrozitor de egoist pentru unii alegători români, care nu au ieșit din comunism? Posibil. Dar eu cred că bunăstarea societății este dată de bunăstarea indivizilor care o compun. Reducerea fiscalităţii, sprijinirea exporturilor, reducerea birocraţiei şi a regulilor inutile vor ajuta mii de companii industriale, precum cea pe care o conduc eu, ceea ce va genera locuri de muncă bine plătite, deci bunăstare pentru toţi americanii.
Dacă la Casa Albă ajungea un democrat care continua actualele politici economice, nu știu cum aș fi supraviețuit practicilor incorecte, de dumping, din China sau Mexic. La fel ca mine au gândit, sunt convins, zeci de milioane de alegători americani: planul economic propus de Trump are miez, este credibil și va fi în favoarea oamenilor care muncesc și creează plus-valoare în această țară. Noul președinte nici măcar nu a ajuns la Casa Albă că deja au început să se vadă efectele: bursa a crescut substanțial, dolarul s-a întărit, iar companiile americane care fugiseră în Mexic, nu pentru forța de muncă ieftină, ci pentru că erau sufocate de birocrație și de reguli inutile, au planuri să se întoarcă.
E o lecție pe care alegătorii români ar trebui să o învețe din victoria lui Trump: când ai un proiect credibil și ești un om cinstit, care nu se teme să își susțină ideile, poți să ieși învingător dintr-o confruntare cu un adversar care pare că are toate cărțile în mână: presa, banii sau sondajele bine ticluite. Poate că nu a fost mereu așa. Dar în 2016, aici, în Statele Unite, așa-numita majoritate tăcută a vorbit. S-a dus la urne și l-a adus pe Trump la Casa Albă, spre șocul establishmentului (nomenklatura de la Washington) și al presei partizane. Această forță de schimbare există și în România. Dar are nevoie de un semn, de un proiect, de un candidat. PSD a câștigat aceste ultime alegeri nu pentru că poporul a fost de partea sa, ci fiindcă mulți oameni buni, de dreapta, au preferat să stea acasă. Lor trebuie să le oferim o alternativă, iar victoria lui Trump, în SUA, arată care este calea ce trebuie urmată.
(George Mioc este om de afaceri american de origine română. Locuiește în Texas, unde este proprietarul unei firme ce produce profile de aluminiu pentru industria aeronautică.)
John Rakolta Jr., românul din spatele campaniei lui Trump
Unul dintre oamenii de bază ai republicanilor, consilier financiar și organizator al evenimentelor de strângere de fonduri pentru campaniile prezidențiale, este John Rakolta Jr.
A fost unul dintre principalii generatori de fonduri pentru campania prezidențială a lui George W. Bush în 2004, pentru cea a lui Mitt Romney în 2008, iar în actuala campanie l-a sprijinit pe Marco Rubio, iar după renunțarea acestuia a fost cooptat în echipa lui Donald Trump.
John Rakolta Jr. este consul onorific al României în Detroit. Născut în SUA, într-o familie de emigranţi români din Ardeal (bunicii, atât din partea mamei, cât și din partea tatălui, imigraseră în America), Rakolta patronează compania de construcţii Walbridge International din Detroit. Experiența lui în campaniile electorale de peste Ocean l-a determinat să se implice și în campaniile din România, din 2004 şi 2009, susţinându-l pe Mircea Geoană. Pe vremea când era ambasador în SUA, în 1997, acesta l-a numit pe John Rakolta Jr. consul onorific în Detroit, ulterior au avut și niște afaceri împreună.
Despre Rakolta Jr. se spune că „știe unde să găsească banii pentru Partidul Republican“, după atâtea campanii în care s-a implicat pentru strângere de fonduri. Echipa lui Donald Trump l-a contactat în vara anului 2016, pentru asistență financiară. A acceptat cu o singură condiție, să-l întâlnească personal pe Trump.
Acest lucru era foarte important pentru că impresia pe care i-o făcea candidatul trebuia s-o transmită contributorilor. S-a întâlnit cu Trump în iulie 2016, la Chicago, într-unul dintre hotelurile deținute de mogulul imobiliar. I-a făcut o impresie bună, un om care știa să asculte o prezentare de strategie și știa să puncteze părțile slabe. Trump i-a pus o mulțime de întrebări, încerca să înțeleagă mecanismul. Făcându-i o impresie bună, lui Rakolta Jr. i-a venit mai ușor să-i convingă pe donatorii „clasici“ pentru republicani, care nu erau încântați de candidatura lui Donald Trump.
Rakolta Jr. a rămas în echipă și după ce alți specialiști în fonduri s-au retras, după dezvăluirea secvenței în care Trump povestea cum le prinde el de locurile intime pe vedete. Acela a fost un punct crucial, în care mulți dintre donatori au ținut o ședință pentru a găsi și sprijini un alt candidat al republicanilor. Însă era prea târziu.
De ce au votat românii candidatul republican?
Două figuri prestigioase ale diasporei românești din Statele Unite ale Americii explică, pentru „România liberă“, de ce au votat românii cu Donald Trump – și fac o analiză a motivelor pentru care acesta a fost ales președinte al SUA.
Dragoș Paul Aligică: „Românii din SUA au votat Trump în virtutea tradiţiei şi inerţiei ideologice“
De ce a fost Trump votat? De ce românii din SUA au votat Trump? În absenţa datelor statistice este greu să generalizăm. E adevărat că mulţi români din SUA au fost susţinători ai lui Trump. Dar destul de mulţi au fost susţinători ai lui Clinton.
De obicei, emigraţia din ţări comuniste duce cu ea în SUA anticomunismul şi o suspiciune faţă de stângism. Bazinul Republican – pro dreapta – al emigraţiei române e mai larg decât cel stângist, Democrat. Cel puţin aşa a fost în generaţiile vechi. Mai nou, s-a mai schimbat. Noile generaţii, ajunse în SUA în postcomunism, au o mai mare toleranţă şi apetenţă pentru stângism, progresivism şi, prin extensie, propagandă mediatică mainstream şi candidaţi democraţi.
Aşadar, probabil că, statistic vorbind, diaspora română în SUA a fost presetată să voteze Trump, într-un anumit sens, în virtutea tradiţiei şi inerţiei ideologice. La fel stau, de altfel, lucrurile şi în comunitatea cubaneză. Românii şi cubanezii au în politica americană cam acelaşi tipar electoral şi ideologic, din motive similare. În Florida, cubanezii – fiind concentraţi electoral semnificativ acolo – sunt decisivi pentru victoria republicanilor sau a Dreptei.
Diferenţa faţă de cubanezi e că românii nu sunt concentraţi geografic suficient într-un stat strategic pentru Colegiul Electoral american, astfel încât votul lor, colectiv privit, să aibă impact agregat la scară naţională (şi să dea astfel greutate lobby-ului românesc). Dacă ar fi, însă, am avea probabil constant un reprezentant de origine română în Congresul american şi acesta ar fi ,cel mai probabil, membru al Partidului Republican.
Aşadar, dacă e să ne punem întrebări, nu ar fi de mirare această presupusă preponderenţă pro-Trump. Pornind de la tiparele preexistente alegerilor din 2016, pare ceva firesc că între un candidat de stânga susţinut de o propagandă feroce (o chestie pe care românii sunt mult mai bine pregătiţi să o detecteze şi să o respingă decât americanul tipic) care anunţă continuitate cu un regim ale cărui excese ideologice şi subdefinite realizări sunt binecunoscute, şi un candidat de dreapta, care îşi asumă fără rezerve o poziţie tranşantă, să îl aleagă pe cel de-al doilea.
Dragoș Paul Aligică este Senior Research Fellow la F.A. Hayek Program for Advanced Study in Philosophy, Politics, and Economics la George Mason University, unde predă în Departamenul de Științe Economice.
Aurelian Crăiuțu: „Partidul Republican a intrat în declin“
Nu pot şti exact ce gândesc alţi români despre Donald Trump şi Barack Obama. Mi-e suficient, însă, să-mi arunc ochii pe Facebook, pentru a-mi reaminti de ce moderaţia e o virtute atât de rară şi dificilă.
Recent, am dat peste următoarea confesiune a unui compatriot, plină de rasism şi ignoranţă: „Cred că va reuşi! Adică, sper! Dar eu l-aş băga mai întâi pe negrotei la bulău! Şi pe hilarioasa! Vorbesc serios! Pe amândoi de gât! Nu au existat în istoria Americii nişte şarlatani mai jegoşi ca ăştia de veniră aduşi de Obama şi nici o politică fiscală şi militară mai împotriva Americii ca a ăstora doi! Că ea fu secretar de stat, progresistă ticăloasă! El, musulman, treaba lui era să distrugă America“. Cuvintele sunt de prisos.
În ceea ce mă priveşte, sunt sceptic faţă de oricine se laudă sau promite că poate rezolva de unul singur problemele ţării („I alone can fix it“). În plus, sunt convins că, deşi imperfect, sistemul american nu e o mlaştină care trebuie asanată, aşa cum a promis, populist, Trump. O mlaştină e sistemul mafiot creat de Putin.
Retorica lui Trump şi felul său de a vorbi, cu fraze neîncheiate, sunt un afront la bunul simț comun. Fundaţia Trump este într-o umbră gri, iar Trump University a făcut afaceri murdare pe seama celor care au plătit (şi care au dat în judecată universitatea pentru fraude).
Şi încă ceva neliniştitor: toţi candidaţii la preşedinţia Americii în ultimele decenii au făcut publice taxele, toţi, cu o excepţie: Trump. În sfârşit, cred că e cazul să ne punem întrebarea dacă este de dorit ca oamenii de afaceri să nu plătească taxe timp de decenii, aşa cum a făcut Trump!
Cu oameni ca Trump, Sarah Palin, Michelle Bachmann şi Rick Perry, un partid mare şi glorios, ce se revendică de la Lincoln, precum Partidul Republican, a intrat în declin, incapabil să fie la pas cu modernitatea şi noile tendinţe demografice.
Geoffrey Kabaservice a scris o carte fenomenală despre declinul moderaţilor: „Rule and Ruin: The Downfall of Moderation and the Destruction of the Republican Party, From Eisenhower to the Tea Party.“ V-o recomand călduros!
Aurelian Crăiuţu este profesor de ştiinţe politice, la Universitatea Indiana, Bloomington, începând cu anul 2001. A obținut doctoratul în teorie politică la Universitatea Princeton în anul 1999. A publicat si editat mai multe cărţi în limbile română, engleză şi franceză şi este autorul a peste 150 de articole apărute în diverse publicaţii în România şi străinătate.