14.7 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialCum au fost sancţionaţi dascălii constănţeni care au fraudat bacalaureatul

Cum au fost sancţionaţi dascălii constănţeni care au fraudat bacalaureatul

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa au anunţat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, cine sunt cadrele dicatice implicate în fraudarea examenului de bacalaureat, din sesiunea de toamnă, şi ce sancţiuni au primit acestea din partea ISJ.

Reamintim faptul că neregulile au fost constatate la centrele de examen organizate la Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu” din Năvodari, Colegiul Economic din Mangalia şi Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” din Constanţa.  În urma faptelor prezentate într-un raport de către o comisie specială de cercetare şi în funcţie de gravitatea acestora Consiliul de Administraţie al ISJ  a decis pedepsirea temporară sau definitivă a tuturor celor implicaţi.

Salarii diminuate cu 10%

Două dintre acestea vor avea salariul de bază diminuat cu 10% pe o perioadă de şase luni, începând cu data de 25 octombrie, „pentru neglijenţă în serviciu şi toleranţă faţă de ceea ce s-a întâmplat în sala de examen”, după cum a afirmat purtătorul de cuvnt al ISJ, prof. Cristina Ivan. Este vorba de Florina Marin, de la Şcoala gimnazială Albeşti, prof.asistent la proba de limba şi literatura română din 26 august, în Centrul de examen nr. 341 de la Colegiul Economic Mangalia şi de Ionela Mateciuc, de la Şcoala gimnazială nr.1 Mangalia, prof.asistent la proba de limba şi literatura română din 26 august la acelaşi centru din Mangalia.

Patru dascăli au rămas fără loc de muncă

Tot începând cu 25 octombrie 2013, pentru patru dascăli se aplică sancţiunea desfacerii disciplinare a contractului individual de muncă. Este vorba de Elena Şerbănescu, dascăl pensionar de la grădiniţa „Norocel” Constanţa, care a fost prof. asistent la proba de matematică din 28 august 2013, în Centrul de examen nr. 1052 de la Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu” din Năvodari; Gabriela Lefter, prof. titular la Şcoala gimnazială nr.5 şi Şcoala gimnazială nr.24 Constanţa, la bacalaureat fiind prof. asistent pentru proba de română desfăşurată pe 26 august în centrul de examen nr. 487 de la Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” Constanţa; Maria Ţuţuianu, dascăl titular la grădiniţa „Roboţel” Constanţa, prof. asistent la acelaşi centru de examen de la „Leonida” şi Maria Dobrică, de la Liceul Tehnologic Cogealac- Structura Grădiniţa cu orar normal Tariverde, prof. asistent la proba de matematică din 28 august în Centrul de examen nr.487 de la „Dimitrie Leonida”.

Tot ieri, purtătorul de cuvânt al ISJ a precizat că „inspectorul şcolar general Răducu Popescu a transmis o solicitare Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa pentru a ne informa în legătură cu faptele celor două doamne, Ţuţuianu Maria şi Lefter Gabriela, care au fost suprinse luând bani de la elevi şi în urma acestei solicitări Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa a transmis faptul că, prin rechizitoriul din 9 septembrie, s-a dispus, printre altele, punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpatelor Ţuţuianu Maria şi Lefter Gabriela pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită în formă continuată”.

Salvată de concediul de maternitate

În plus, pentru Teodora Rusu, prof. asistent la proba de matematică în centrul de examen nr.1052 de la Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu” Năvodari cercetarea s-a suspendat pe perioada concediului de maternitate, fiind în concediu de maternitate, conform Codului Muncii, Legea 52/2003 republicată, art. 60 alin.1 lit.d, până la revenirea la activitate. Pentru cea de-a opta persoană cercetată, Ioan Alexandrescu, pensionar, prof. asistent tot la proba de matematică în Centrul de examen de la „Dimitrie Leonida”  s-a refuzat depunerea dosarului pentru obţinerea unui post în învăţământul preuniversitar.  

Cele mai citite

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...
Ultima oră
Pe aceeași temă