2.2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialCum au compromis politicienii ideea de actiune caritabila

Cum au compromis politicienii ideea de actiune caritabila

» Elena Udrea si Manuela Mitrea au spus anul trecut ca se vor implica in constructia unor aziluri de batrani. Nici una dintre cele doua femei politice nu s-a tinut de cuvant pana acum.

» Deputatul Oana Mizil s-a angajat sa plateasca burse scolare pentru mai multi copii saraci din Ferentari.  Reprezentanta PSD a ramas restanta cu plata unor rate lunare, iar din luna iunie proiectul a fost abandonat complet.

Politicienii nu se limiteaza sa le promita alegatorilor o viata mai buna, folosindu-se exclusiv de functia pentru care cer votul. Adica, "votati-ma, pentru ca, daca ajung deputat, voi atrage fonduri europene pentru fermele de porci din zona Sibiu sau ma voi lupta in Parlament pentru suplimentarea bugetului destinat asfaltarii drumurilor din Botosani".
Or, "daca ajung presedintele tarii, scad TVA la alimente la 5% si voi da fiecarei familii de emigranti care vrea sa se intoarca in tara cate 25.000 de euro". Unii candidati au ajuns la concluzia ca promisiunile acestea nu mai sunt suficiente pentru a strange voturi si se angajeaza sa puna pe picioare diverse proiecte sociale finantate din bani proprii: deschiderea unor piete, ridicarea unor azile de batrani, sustinerea la studii a unor tineri fara posibilitati materiale, acordarea de servicii sociale. Dupa alegeri insa, aceste proiecte sunt date uitarii sau, in cel mai bun caz, sunt abandonate la scurt timp dupa debut.   

Udrea: "Voi dona un teren"
Alegerile parlamentare din 2008. Lupta dintre Elena Udrea si Luminita Anghel pentru obtinerea unui loc de deputat in Colegiul 25 din Capitala este mai echilibrata decat se astepta lumea. Luminita canta, Elena promite, oamenii stau in cumpana. Elena Udrea se hotaraste sa pluseze: "Voi construi o cladire cu o capacitate de 80 de locuri, in care sa functioneze un complex de servicii sociale specializate. In el isi va desfasura activitatea un camin pentru 60 de persoane varstnice. Pentru acest proiect personal, voi dona un teren cu suprafata de 500 mp in Prelungirea Ghencea. Constructia se va face cu bani din donatii si sponsorizari din partea unor oameni de afaceri cu suflet". Strategia se dovedeste a fi una de succes, iar Elena Udrea castiga alegerile. La un an dupa acea promisiune, terenul pe care trebuia sa se ridice caminul de batrani a ramas tot in proprietatea actualului ministru al Turismului, iar oamenii de afaceri cu suflet "asteapta" probabil sa deschida robinetul cu donatii pentru materializarea investitiei.  "Nu am uitat de proiectul la care faceti referire si pe care l-am promis in campania electorala, dar promisiunile sunt facute pentru a fi realizate oricand pe parcursul celor patru ani de mandat. Nu am donat respectivul teren, iar proiectul nu a inaintat in nici un fel, dar asta nu inseamna ca nu se va face niciodata", ne-a declarat Elena Udrea, fara a oferi si alte date concrete referitoare la acest proiect.

Oana Mizil: "O problema de comunicare"
Anul trecut, aceeasi lupta electorala pentru alegerile parlamentare, dar pe alt front. Voturile din cartierul Ferentari, probabil cea mai saraca zona a Bucurestiului, erau disputate de doi candidati puternici, Gigi Becali (PNG) si Oana Niculescu-Mizil (PSD). La casele de pariuri, patronul echipei Steaua era considerat favorit, dar creatoarea de moda – care beneficia si de suportul primarului de sector, seful filialei PSD Bucuresti, Marian Vanghelie – nu scosese inca toate atuurile pe masa. Becali trecea printr-o perioada financiara mai proasta si, astfel, puterea sa de convingere printre persoanele foarte sarace din zona era in scadere. Cvasinecunoscutul (la vremea respectiva)  politician Oana Mizil a inteles rapid ca sansa i-ar putea surade mai mult ca nicodata si a mizat in campania electorala in special pe promisiuni sociale. Una dintre acestea se referea la acordarea, din surse proprii, a unor burse scolare pentru mai multi copii romi proveniti din familii sarace. Oana Mizil a anuntat ca va incepe in Ferentari un proiect-pilot prin care zece tineri urmau sa primeasca in fiecare luna cate 200 de RON, cu care sa-si cumpere lucrurile necesare pentru scoala. Anuntarea acestui proiect a contribuit la succesul electoral al Oanei Mizil, care si-a castigat locul de deputat in Colegiul 20 din Bucuresti. Ce s-a intamplat insa cu bursele pentru copiii romi? Asociatia Ovidiu Rom – partenera in proiect – ne-a explicat ca, de fapt, pentru anul scolar 2008-2009, Oana Mizil nu a acoperit toata suma necesara, dupa cum se angajase in campania electorala. Astfel, din 17.500 RON, cati ar fi fost necesari, reprezentantul PSD a contribuit cu 13.575 RON, diferenta fiind suportata de fundatie.  In plus, din luna iunie, Oana Mizil nu a mai platit nimic, astfel incat cei zece copii saraci au trebuit sa se descurce singuri. "A fost un proiect-pilot care trebuia continuat si in anii scolari urmatori, prin infiintarea unei fundatii proprii", ne-au spus reprezentantii Ovidiu Rom. Deputatul PSD ne-a confirmat faptul ca nu a mai continuat acordarea de burse, dar neaga ca si-ar fi asumat infiintarea unei fundatii. "E adevarat, am intrerupt proiectul. O parte din copiii pe care i-am sprijinit financiar au terminat studiile, altii nu mai au nevoie. Nu am promis ca voi infiinta nici o fundatie pentru a dezvolta acest proiect, ci doar ca, in masura posibilitatilor mele financiare si daca proiectul este un succes, atunci el va continua. Am rugat fundatia Ovidiu Rom sa imi gaseasca alti copii pe care sa ii iau sub aripa mea. Am vorbit cu presedinta fundatiei, Leslie Hawke (n.r. – mama actorului american Ethan Hawke), dar fara rezultat. Cred ca a fost vorba de o problema de comunicare", a declarat Oana Mizil.

Dan Voiculescu, piata oamenilor care voteaza cu PC

Elena Udrea si Oana Mizil nu au fost singurii politicieni care au mizat pe promisiunea unor acte de caritate in campania electorala. Liderul Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a strans anul trecut numeroase voturi dupa initiativa personala numita "Piata oamenilor cinstiti".
Aceasta era amplasata in cartierul Berceni, in colegiul electoral in care Dan Voiculescu candida pentru un mandat de senator.
Pe 31 octombrie (cu o saptamana inaintea debutului campaniei electorale – n.r.), "Piata Covasna si-a redeschis portile, dupa patru ani de paragina, gratie parteneriatului dintre Fundatia «Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea Romaniei» si Primaria Sectorului 4. Rolul acestei piete este stabilirea unui etalon de curatenie si decenta pentru pietele sectorului 4", dupa cum se anunta intr-un comunicat cu antetul Aliantei PSD-PC.
Timp de doua luni, Voiculescu a subventionat legumele vandute aici, care aveau preturi mult mai mici decat in restul Capitalei. La trei saptamani dupa alegeri, piata a revenit la vechiul nume, legumele au disparut de pe tarabe, la fel si toate urmele actiunii de caritate desfasurate de fondatorul PC, intrat intre timp in Parlament. Tot in acelasi registru pot fi incluse si promisiunile altui presedinte de partid, Mircea Geoana, referitoare la grija pe care o va avea de taranii din Dabuleni-Dolj, comuna aflata in circumscriptia in care a candidat. Mircea Geoana si-ar fi luat atunci un  angajament – care exceda calitatii sale de parlamentar – sa se ocupe personal de crearea unor conditii mai bune pentru ca taranii sa isi poata vinde pepenii in toata tara.
"Probabil, vom fi vazuti si noi in tara asta mai bine. Ne-a promis ca o sa creeze conditii in totalitate taranilor. Avem pepeni verzi, pepeni galbeni, avem varza, avem praz, avem rosii, avem vin, struguri pe care-i muncim. Sa ne creeze si noua undeva conditii pe piata, sa-i vindem", a relatat unul dintre participantii la mitingurile electorale facute de Geoana in zona respectiva. Nu s-a intamplat insa mare lucru in acest sens, dupa cum ne-a confirmat un angajat al Camerei Agricole Dabuleni: "Nu s-a remediat nimic din comertul cu pepeni, nici neajunsul cu samsarii si intermediarii. A fost un tam-tam la finalul campaniei electorale si atat".

» Azilul-fantoma al Manuelei Mitrea
Inaintea campaniei electorale de anul trecut, cand le-a cerut constantenilor sa o trimita in Parlament, Manuela Mitrea a devenit sensibila la problemele celor aflati in suferinta.
Si-a dat seama ca, "daca vrem sa-i ajutam pe parintii ramasi fara ajutor la batranete, trebuie sa construim ceva temeinic pentru ei. Un camin de batrani poate fi o solutie. Eu sunt decisa sa ma lupt pentru constructia macar a unui astfel de camin. Impreuna cu primarul Constantei, Radu Mazare, am infiintat Fundatia «Ai grija de parinti», care vrea sa convinga marile firme sa contribuie la acest proiect", a anuntat sotia fostului ministru al Transporturilor Miron Mitrea, pe propriul site de internet. Dupa cate am aflat, azilul nu a fost infiintat pana in ziua de azi si exista sanse minime ca acest proiect sa se materializeze in viitorul apropiat. Surse din anturajul deputatului spun ca, de fapt, nici macar fundatia pe care a invocat-o in campanie nu exista in acest moment. Am incercat sa obtinem un punct de vedere  de la deputatul Manuela Mitrea, dar nu am reusit, in ciuda incercarilor repetate de a o contacta pe telefonul mobil de serviciu.     

"Promisiunile sunt facute pentru a fi realizate oricand pe parcursul celor patru ani de mandat. Nu am donat respectivul teren, iar proiectul nu a inaintat in nici un fel, dar asta nu inseamna ca nu se va face niciodata." Elena Udrea

Gabriel Bejan
Gabriel Bejan
Gabriel Bejan, sef departament Investigatii
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă