4.1 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSpecialCum arată un Happy Meal după şase luni (Galerie foto)

Cum arată un Happy Meal după şase luni (Galerie foto)

Ce au în comun Vladimir Lenin, regele Tutankamon şi meniul Happy Meal de la McDonald’s? O rezistenţă neobişnuită la descompunere şi biodegrabilitate, potrivit unui proiect citat de blogul de ştiri „The Upshot”.

Acesta este rezultatul unui experiment fotografic realizat de artista americană Sally Davies. Ea a cumpărat un meniu de la McDonald’s în aprilie 2009 şi l-a păstrat până acum pentru a vedea cât de bine se păstrează în timp.

„Singura schimbare pe care am observat-o este că a devenit tare ca piatra”, spune Davies într-un interviu acordat ziarului Daily Mail.

Din aprilie şi până acum, Davies a fotografiat în fiecare săptămână Happy Meal-ul şi a postat pozele pe Flickr pentru a înregistra rezultatele experimentului său. Toate pozele pot fi văzute pe http://www.flickr.com/photos/sallydavies/sets/72157624739645253/

Davies spune că după prima zi mâncarea nu mai avea nici un miros, iar câinii ei au încetat să mai fie atraşi de locul în care se afla meniul Happy Meal. Şi nici acum, după şase luni, mâncarea nu a început să mucegăiască. Singurele modificări observate în acest timp au fost că mâcarea pare din plastic atunci când o atingi şi are un luciu neobişnuit.

Saly Davies spune că a început acest proiect pentru a-i dovedi unui prieten că se înşeală în privinţa rezistenţei produselor de la McDonald’s. El credea că orice burger va mucegăi sau va putrezi în două- trei zile.

Astfel, Davies a început ceea ce va deveni cunoscut sub numele „Proiectul de artă Happy Meal”. „I-am spus prietenului meu că o profesoară a păstrat un burger de la McDonald’s pentru 12 ani fără să observe vreo schimbare în aspectul lui. Nu m-a crezut, spunea că sunt nebună şi mă îndemna să nu mai cred chiar tot ce citesc, aşa că am decis să îi demonstrez singură”, spune fotografa.

Unii dintre cei care au urmărit evoluţia proiectului au anumite îndoieli asupra veridicităţii experimentului, care pretinde că Happy Meal-ul nu a fost atins. Ei spun că au observat că în fotografii, chifla burger-ului apare în unghiuri diferite.

Autoarea proiectului respinge acuzaţiile şi spune că există o explicaţie foarte simplă pentru această constatare.  „Mâncarea este pe o farfurie care se află pe un raft din apartamentul meu, iar atunci când o dau jos pentru a îi face o fotografie se mişcă puţin. Mâncarea este tare ca piatra şi se află pe o farfurie de sticlă, aşa că e normal să se mişte”, spune Davies.

Nutriţionista Karen Hanrahan a păstrat un hamburger de la McDonald’s din 1996 pentru a le arăta clienţilor cât de greu se descompune mâncarea fast-food. Urmându-i exemplul, Davies spune că va păstra mai mult timp meniul de la McDonald’s. „Stă pe un raft acum şi nu ocupă prea mult spaţiu, aşa că de ce nu?”, spune ea.

Purtătorul de cuvânt al lanţului de restaurante McDonald’s, Theresa Riley a emis un comunicat în care precizează că proiectul lui Davies este „complet nefondat” şi că poate fi integrat în categoria miturilor urbane.

„Hamburgerii de la McDonald’s din America sunt făcuţi 100% din carne tocată de vită. Ei sunt preparaţi cu sare, piper şi nimic altceva – fără conservanţi sau alte substanţe artificiale”, scrie Riley în comunicat.

Ea mai adaugă faptul că directorul centrului pentru siguranţa alimentelor din Georgia, Michael Doyle, garantează pentru prospeţimea mâncării de la McDonald’s. „Dintr-o perspectivă ştiinţifică, pot să spun că hamburgerii de la McDonald’s sunt proaspăt prelucraţi, nici un hamburger nu ar arăta aşa după un an, numai în cazul în care este îngheţat sau rezultatul proiectului a fost falsificat”, spune Doyle.

Cele mai citite

Piața imobiliară 2024: Prețuri în creștere și o ofertă în scădere, cu perspective incerte pentru 2025

Anul 2024 a fost marcat de o evoluție pozitivă a pieței rezidențiale, datorită condițiilor mai avantajoase pentru creditele ipotecare. Dobânzile fixe, ajunse la un minim...

Cele mai eficiente resurse pentru pregătirea examenelor școlare din 2025 

În decursul anilor, materialele și metodele de pregătire pentru examenele școlare s-au schimbat și s-au dezvoltat, adaptându-se la modificările din sistemul de învățământ....

Informație neașteptată din Italia! Ion Țiriac și Dan Șucu, aproape de preluarea clubului de fotbal Genoa pentru o sumă impresionantă!

Italienii confirmă negocierile avansate dintre miliardarii români și actualii proprietari, 777 Partners, pentru achiziția pachetului majoritar de acțiuni. O știre neașteptată a atras atenția lumii...
Ultima oră
Pe aceeași temă