3 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialCum arată cel mai periculos loc din lume

Cum arată cel mai periculos loc din lume

Aproape o şesime din victimele dronelor americane sunt civili. Nord-vestul Pakistanului este considerat, în momentul de faţă, cel mai periculos loc din lume, din cauza atacurilor extrem de dese ale dronelor asupra talibanilor.

În Waziristan,  cel puţin patru drone atacă pe zi membrii reţelei teroriste al-Qaeda. În prezent, este considerat cel mai periculos loc din lume. Totuşi, dronele americane nu atacă numai ţintele militare şi maşinile, ci şi moscheile, şcolile, casele şi vehiculele civile, notează BBC în pagina online.

Localnicii s-au învăţat cu bâzâitul „ţânţarilor”. Aşa au botezat dronele americanilor care survolează cerul, în căutarea ţintelor. Numără cel puţin patru pe zi. „Oricine le aude bâzâitul nu poate să doarmă toată noaptea”, explică un membru al unui trib din nordul Waziristanului, Orakzai. De-a lungul şoselei, zac numeroase caroserii de maşini explodate şi arse. Localnicii au însemnat locurile unde au lovit dronele.

Oamenii trăiesc cu frică şi spun în atacurile dronelor nu mor numai membrii al-Qaeda, ci şi civilii. De asemenea, în unele cazuri, chiar clanurile rivale din regiune se denunţă reciproc ca fiind informatori ai reţelei teroriste al-Qaeda, pentru a-şi regla conturile. Şi, astfel, fiecare om crede că el ar putea fi viitoarea ţintă a unei drone americane.

„Este o singură cale de a dormi aici: luăm somnifere. Cei care nu iau pastile nu pot dormi noaptea”, i-a spus un mecanic din oraşul Miranshah, Mateen Khan, corespondentului BBC.

Taliban: Nu vreau să mor într-un atac al dronelor

În 2004, numărul 2 al-Qaeda, Nek Mohammed, a fost omorât de o dronă americană, în primul atac de acest fel asupra regiunii. Acum, fratele lui i-a luat locul în comandarea talibanilor.

Cei mai mulţi talibani ar prefera să lupte şi să moară în faţa duşmanului (forţele NATO), decât să fie omorâţi de drone, i-a explicat Wali Mohammed corespondentului BBC. „Nu mi-e teamă de ele, dar nu vreau să mor într-un atac al dronelor”, a spus bărbatul.

Atât talibanii, cât şi localnicii povestesc că dronele atacă în locurile indicate de spioni ai autorităţilor pakistaneze, localnici care divulgă locurile unde se adăpostesc membri ai reţelei al-Qaeda.

Unii localnici spun că spionii plasează microcipuri pe maşinile sau locuinţele unde se adăpostesc membri al-Qaeda, în timp ce alţii povestesc că au văzut spioni care marchează cu un „x” ţinta dronelor. Oricare ar fi felul în care dronele îşi găsesc ţintele, liderii militari din zonă au sporit paza vehiculelor cu care circulă şi a caselor în care locuiesc. Iar talibanii nu au cum să se lupte cu dronele şi îşi petrec cea mai mare parte a timpului încercând să stârpească reţelele de informatori ai regimului, notează BBC News.

Rapoarte recente ale armatei americane arată că civilii din nord-vestul Pakistanului trăiesc în teroare în fiecare zi. Până acum, între 2.570 şi 3.337 de oameni au murit în atacurile cu drone, din care 474-884 au fost civili, conform estimărilor oferite de Biroul de Investigaţii Jurnalistice, citat de BBC News.

Citeşte şi Numărul 2 al Al-Qaeda, ucis de o dronă

 

Cele mai citite

Tanczos Barna: ANAF investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului la preşedinţie Călin Georgescu

Ministrul Finanţelor Publice, Tanczos Barna, a declarat, joi seară, că ANAF, alături de organele judiciare, investighează modul de finanţare a campaniei electorale a candidatului...

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...

Partidul bulgar „Renașterea” cere alipirea Macedoniei și sudului Basarabiei la Bulgaria

Partidul extremist „Renașterea”, din Bulgaria, a scris joi, pe pagina de Facebook, un comentariu referitor la revendicări teritoriale. Pornind de la declarațiile recente ale...
Ultima oră
Pe aceeași temă