9.3 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăSpecialCum ar putea uimi lumea trei designeri români

Cum ar putea uimi lumea trei designeri români

Trei tineri români se numără printre cei 25 de semifinalişti ai competiţiei Electrolux Design Lab 2010, în cadrul căreia studenţilor la design din întreaga lume li s-a cerut să creeze concepte de aparate electrocasnice destinate spaţiilor mici de locuit, pentru consumatorii din anul 2050, când 74% din populaţia lumii va locui în oraşe.

Opt dintre semifinalişti vor prezenta conceptul lor în septembrie, la Londra, în faţa unui juriu format din designeri profesionişti, premiul cel mare constând într-un internship plătit la centrul pentru design global Electrolux şi 5.000 de euro.

Injecţia cu mâncare

Cel mai tânăr dintre semifinaliştii români, Bogdan Ioniţă (22 de ani), este student la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu”. A intrat în concurs cu invenţia pe nume „Meso”, un aparat care poate înlocui în totalitate hrana solidă, introducând substanţe sintetizate din alimente direct în sânge. În plus, dispozitivul extrage celule sanguine pentru a determina doza optimă de substanţe nutritive.

„Ideile nu apar pur şi simplu, ci rezultă dintr-un scenariu puternic. Scenariul meu se bazează pe faptul demonstrat că numărul populaţiei este într-o creştere hazardată, iar resursele scad”, spune Ioniţă, care mărturiseşte că, în realizarea proiectului care a durat două săptămâni, s-a inspirat şi din filmul „Soilent green”.

Ioniţă şi-a descoperit pasiunea pentru arhitectură în liceu, iar profesorul de meditaţii pentru facultate l-a sfătuit să se îndrepte spre design. Nu are un designer preferat, dar îi plac stilul şi tendinţele japoneze. Este pasionat de artă şi istorie, iar în timpul liber citeşte sau se uită la filme.

Visul lui este să facă design de produs în ţară: „Este o plajă neexplorată, care îţi da mână liberă, poţi reinventa regulile. Sper că şi la noi se pot face lucrurile la fel de bine ca şi în alte ţări”.

Cocktail instant de vitamine

„Meso” concurează cot la cot cu „Bx7”, un aparat în care se pun capsule cu nutrienţi şi arome şi care, odată diluate în apă, se transformă într-un hrănitor cocktail de vitamine.
La capătul inferior se află un slot pentru capsule, iar la cel superior este capacul pe unde se toarnă apa şi se scurge sucul final. Meniul complex permite păstrarea lichidului la o anumită temperatură şi, datorită conexiunii permanente la internet, se pot comanda online noi capsule.

„Bx7″ este invenţia lui Iosif Mihailo (24 de ani), student la Facultatea de Arte din Timişoara. „A fost o inspiraţie de moment”, descrie Mihailo procesul de creaţie, care a durat şapte zile. Nu e foarte vorbăreţ, dar dezvăluie totuşi sursa pasiunii pentru design: mama sa, profesor de educaţie plastică.

Nu vrea însă o carieră în acest domeniu, ci una universitară, pentru că oferă mai multă stabilitate: „Am lucrat ca designer în timpul facultăţii, dar eşti tot timpul ameninţat de concediere”.

Îi plac designerii japonezi: „Au găsit cel mai bine echilibrul între modernitate şi tradiţionalism”, a spus el. În timpul liber, se relaxează cu prietenii. Dacă va câştiga marele premiu al concursului, Mihailo va investi într-un computer şi în softuri performante de design.

Maşina de gătit a viitorului

Cel de-al treilea semifinalist, Lucian Cucu, student în anul II la Facultatea de Arte Decorative şi Design din Bucureşti, vrea să impresioneze juriul cu inovaţia „Cooking mesh”, o maşină de gătit care, închisă, măsoară doar 10x30x10cm, dar care odată deschisă poate fi folosit atât ca plită caldă, cât şi pe post de cuptor.

Unitatea de control, partea rigidă în care se retrage plasa de gătit, are un panou pentru comenzi, reglarea temperaturii, a timpului şi a metodei de gătit. În plus, pentru o manevrare mai sigură, este acoperită cu un strat de Teflon.

„De la idee până la planşa de prezentare a durat 48 de ore”, spune Cucu, care visează să-şi continue cariera alături de un mare designer al lumii. Poate chiar Dieter Rams, preferatul său.

Proiectele străinilor la Design Lab 2010

Peste 1300 de proiecte din întreaga lume au fost înscrise anul acesta la Electrolux Design Lab. România s-a remarcat prin cea mai mare rată de participare la nivel european: 50 de români şi-au prezentat viziunea asupra electrocasnicelor din viitor. Cei 25 de semifinalişti au fost alesti dintre studenţi şi tineri designeri din 17 ţări.

Daniel Dobrogorsky, din Australia, a creat un dispozitiv care permite locuitorilor din spaţii comune să gătească fără să se afle în bucătărie. Setul cu cască înregistrează gândurile utilizatorului şi le trimite unui bucătar robotizat, care găteşte mâncarea imaginată.

Pedro Perez, din Columbia, şi-a imaginat un frigider pentru uz comun, în care fiecare locatar are alocat un spaţiu pentru propriile alimente. Printr-o interfaţă digitală, rezidentul îşi poate comanda produsul dorit, având un tub de livrare dedicat.

Japonezul Akifusa Nakazawa a creat un aparat 3 în 1: maşină de spălat vase, de făcut compost şi animal de companie. Aparatul arată ca un acvariu unde se pune vesela, iar apa nu trebuie schimbată, pentru că este filtrată constant.

Alte invenţii sunt un instrument de imprimat şi reciclat îmbrăcămintea acasă (SUA), un tub frigorific plasat pe perete (Australia), un dispozitiv portabil pentru încălzire, care poate fi aplicat direct pe cană sau oală (India), un aspirator care găseşte singur murdăria şi o curăţă (Australia), o maşină de spălat de buzunar, fără apă (Coreea), un robot de bucătărie controlat cu telefonul mobil (Rusia) sau un dulap care, pe lângă depozitare, spală şi calcă hainele (Suedia).

Elena David
Elena David
Elena David, redactor Rl online
Cele mai citite

Pesimism în creștere: Românii își fac tot mai multe griji pentru economie și costul vieții

Un sondaj realizat de EY arată că pesimismul românilor este în creștere în 2024, comparativ cu anul precedent. Peste două treimi dintre respondenți (67%)...

Pași importanți pentru a-ți dezvolta afacerea în primii ani

Lansarea unei afaceri este un moment plin de emoție, dar și de provocări. Primii ani sunt cruciali și pot determina viitorul afacerii tale. Chiar...

Cum pot ajuta rapoartele economice locale afacerile tale?

Rapoartele economice pe localități, precum cele oferite de platforma Listafirme.ro, sunt instrumente esențiale pentru orice antreprenor, investitor sau manager care dorește să înțeleagă mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă