5.9 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialCum ar putea razele laser să aducă ploaia

Cum ar putea razele laser să aducă ploaia

Oamenii de ştiinţă au reuşit să creeze picături de apă proiectând raze laser spre cer, relatează cotidianul britanic The Guardian, în format electronic. Tehnica ar putea fi dezvoltată pentru a crea sau a preveni ploaia, spun savanţii.

Încă din cele mai vechi timpuri, fermierii s-au rugat zeilor să trimită ploaia şi oamenii şi-au dorit să poată controla vremea. Acest vis ar putea, însă, deveni realitate acum, după ce savanţii au reuşit cu succes să folosească un laser puternic pentru a produce picături de apă în aer, un pas înainte în ceea ce priveşte provocarea unei ploi.

Deşi nimic nu ar putea duce la formarea precipitaţiilor într-o atmosferă uscată, tehnica, numită condensarea apei asistată de laser, ar putea permite un anumit grad de control asupra locului şi momentului când va ploua, cu condiţia ca atmosfera să fie suficient de umedă.

„Nu am generat încă stropi de ploaie – picăturile de apă sunt prea mici şi prea uşoare ca să cadă pe pământ. Pentru ploaie, avem nevoie de particule de o sută de ori mai mari, ca să fie destul de grele pentru a cădea,” a declarat Jerome Kasparian, fizician la Universitatea din Geneva.

Eforturile de a controla vremea au devenit o problemă de mândrie naţională în China, unde biroul meteorologic din Beijing are un departament care îşi dedică timpul modificării vremii. În 2009, departamentul a obţinut un succes după ce 18 avioane şi 432 de rachete explozive încărcate cu substanţe chimice au fost lansate spre cer pentru a „stimula” norii.

Kasparian crede, însă, că ploaia asistată de laser are avantaje faţă de aruncarea în aer a unor substanţe chimice. Laserul Tramobile al echipei poate proiecta raze lungi de câţiva kilometri spre cer, ajungând cu uşurinţă la zonele unde vaporii de apă se condensează în stropi de ploaie în mod normal.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă