Vine un moment în viaţa fiecărui părinte când realizează că odată cu vârsta se modifică şi nevoile copilului său. Preocupările acestuia se schimbă, dezvoltându-şi un nou stil de viaţă caracteristic etapei pe care o începe, ceea ce duce implicit şi la regândirea spaţiului ce îi revine.
Odată cu noile preocupări şi nevoi ale acestuia, au loc şi modificări privind mediul lui de viaţă. O cameră de copil cu dragoni pictaţi pe pereţi şi aşternuturi imprimate cu personaje de poveste nu mai reprezintă interesele adolescentului şi nu este potrivită personalităţii pe care şi-a dezvoltat-o. Și atunci e momentul pentru o schimbare.
Amenajările pentru preşcolari (3 – 6 ani) implică mai multe recomandări: pătuțul tip leagăn se schimbă cu un pat reglabil pe lungime – deja se pot alege forme mai complexe (suspendat, în formă de căsuță, pantof, mașină, cu tobogan etc.), locul de joacă este cât mai mare, depozitarea simplă pentru jucării (sertare în care se aruncă ușor), mini biblioteca pentru cărți cu imagini, eventual sonorizare sau tv & dvd în cameră, măsuță și scăunele pentru bricolaj – se vor observa acum aptitudinile, precum şi preferința pentru anumite jucării – mașinuțe, trenulețe, păpuși, plușuri etc.
Este un copil introvertit sau extravertit? Îi place să se joace într-un grup sau se retrage? Are preferințe pentru anumite sporturi? La ce desene animate se uită? Deja se pot alege pereți colorați pe o tematică preferată – de așteptat să se schimbe cam o dată pe an sau la doi ani. Puteți alege autocolante amuzante, dacă are înclinații spre desen alegeți un colț, un perete sau o ușă pe care să se poată desena și cumpărați tablă sau vopsea specială pe care se poate scrie.
Camera preşcolarului: siguranţă, confort, materiale naturale, lumină
Natalia Berezovskaia,,designer de interior,, www.creativ-interior.ro
Dacă până la vârsta de 3 ani puteaţi lăsa copilul să doarmă cu voi în cameră, de la această vârstă începe să simtă nevoia de a avea spaţiul propriu: a venit momentul să-i organizaţi camera! Cum să faceți asta?
Iată opt detalii de care să ţineţi seama:
Cât mai multă lumină naturală.
Alegeţi acea cameră care are suficientă lumină naturală, adică orientată către sud-est, sud-vest, sau camera care are cele mai multe geamuri. Nu uitaţi şi de lumina artificială pe timp de seară care trebuie să fie destul de intensă pentru că în această încăpere copilul se va juca şi va studia. Pe lângă sursa generală de lumină – de pe tavan, trebuie să aveţi şi câteva lămpi, cum ar fi un lampadar, o veioză sau aplice.
Folosiţi materiale naturale.
Evitaţi tratarea finisajelor cu soluţii toxice și chimice. Puteţi opta pentru lemn masiv sau mdf speciale pentru spaţii de copii, tapet sau lavabilă pe bază de apă, uşor de întreţinut.
Mobilierul trebuie să corespundă cerinţelor de calitate, siguranţă şi confort.
Băieţel sau fetiţă, vârsta de la 3 ani înseamnă multă mişcare şi risc mare de accidentare. Soluţia este să alegeţi un mobilier destinat copiilor, unde colţurile sunt rotunjite, iar materialele cât mai naturale, lemn sau derivate din acesta. Evitaţi metalul și suprafeţele din piatră naturală sau artificială.
Biroul sau masa unde se joacă trebuie să corespundă vârstei şi cerințelor ergonomice. Va trebui să aveţi o zonă de depozitare, însă nu exageraţi şi lăsaţi camera cât mai liberă, pentru ca aici copilul să se poată desfășura, având diferite activităţi. Cum de la vârsta de 3 ani copilul începe să înţeleagă cât mai mult şi să fie curios, mobilierul trebuie să fie cât mai interactiv şi chiar colorat.
Textile și tapițerii naturale.
Chiar dacă petele se scot mai greu, sănătatea este prioritară. Alegeţi huse, aşternuturi pentru patul copilului sau draperii din materiale de bumbac sau in, covor din lână naturală – ideal cu fir mai scurt ca să fie uşor de curăţat etc.
Siguranţă.
Aveţi grijă cum montaţi diverse elemente, cum ar fi: cuiere, aplice, lămpi, prize etc. Copiii sunt foarte curioşi la această vârstă şi orice lucru neglijat poate duce la consecinţe grave.
Camera copiilor este destinată doar pentru copii.
Evitaţi să depozitaţi bibelourile voastre de porţelan sau cristal în camera copilului, acestea fiind un risc pentru cel mic. De asemenea, eliminaţi orice raft sau etajeră care nu este stabilă sau prinsă de perete, copilul o poate trage peste el.
Împărțirea spațiului pe zone.
Camera copilul trebuie să conţină mai multe zone funcţionale: zona de odihnă, locul de joacă şi zona de studiu. Dacă spaţiul nu permite să aveţi aceste zone bine delimitate, astăzi cu ajutorul mobilierului multifuncţional puteţi transforma camera după nevoile copilului: patul poate fi ascuns pe perete sau se poate glisa ca un sertar din mobilier, masa se poate plia etc.
Gama cromatică.
Camera unui nou-născut este recomandat să fie vopsită în nuanţe cât mai neutre şi liniştite, indiferent de sexul copilului. După vârsta de 3 ani trebuie să faceţi o schimbare în acest sens. Puteţi alege culori mai puternice şi să accentuaţi camera în funcție de destinaţie: pentru fetiţă sau băiat. În cazul în care vor sta copii de ambele sexe, puteţi opta pentru culori neutre: galben, verde, bejuri sau griuri – aveti grijă ca griurile să fie cât mai deschise şi în nuanțe calde.
În concluzie, copilul a început să crească şi să descopere lumea, iar părinții îl pot ajuta în acest sens. Camera lui este locul de unde trebuie să înceapă această schimbare. Spor!