Psihologii vă sfătuiesc să fiţi atentă la experienţă, igiena personală, precum şi la felul în care se raportează dădaca la copil ori la reacţiile micuţului în prezenţa ei.
Poveştile cu bone care dau sedative copilului ca să stea liniştit sau îl „altoiesc” dacă nu mănâncă tot din farfurie sunt un coşmar pentru orice părinte care a decis să îşi reia serviciul. Dacă bunicii nu sunt prin preajmă ori nu au ieşit încă la pensie, bonele cu experienţă sunt totuşi o soluţie mai bună decât creşele din România. Căutarea unei bone poate începe printre propriile cunoştinţe, prieteni, dar şi pe internet ori prin agenţiile de recrutare.
Harnică şi cu iniţiativă
Cea mai bună soluţie este să găsiţi o bonă „cu recomandare”, aşa cum au făcut Paul şi Irina, părinţii unui bebeluş de opt luni.
„Am găsit-o pe Anca printre vecini. Rămăsese şomeră şi avea nevoie de o slujbă. Am avut noroc pentru că stă foarte aproape de noi, este foarte harnică, are iniţiativă, iar fetiţa este foarte fericită când intră ea pe uşă”, povesteşte Paul, devenit tătic în urmă cu opt luni. Ca orice soţie modernă cu o poziţie bună în firmă şi o carieră de urmat, Irina este nevoită să se întoarcă la serviciu în câteva luni. „Acum măcar stă liniştită că fetiţa este pe mâini bune”, completează Paul, mulţumit că, în cele din urmă, nu au fost nevoiţi să apeleze la agenţiile de recrutare, aşa cum plănuiseră iniţial.
Testare psihologică
Firmele de recrutare pentru baby-sitteri şi site-urile specializate pot fi o altă opţiune atunci când prin preajmă nu se găsesec rude sau cunoştinţe dispuse să îşi asume rolul de bonă, dar şansa de a găsi persoana potrivită ţine de o mare doză de noroc. „Eu mi-am găsit bonă pe internet şi am fost mulţumită. M-au ajutat interviurile audio din profilul dădacelor, apoi am stat câteva luni acasă şi am văzut cum se comportă cu copilul. Iniţial apelasem la o agenţie de recrutare, dar comisionul de 800 de lei mi s-a părut foarte mare”, povesteşte Claudia Cană (31 de ani).
Pe site-urile specializate în recrutarea de bone, părinţii plătesc între 5 şi 10 euro pentru a primi contactele îngrijitoarelor de copii. „Dacă vor să primească telefonul unei bone testate psihologic, preţul va fi de 10 euro. Pentru cele netestate tariful este mai mic”, spune Cristina Gheorghiţoiu, de la site-ul www.cautabona.ro, unde sunt înscrise peste 2.000 de dădace. Profilurile bonelor conţin fotografii, scrisori de intenţie, interviuri video, audio, testul psihologic, detalii despre experienţa şi pregătirea profesională, informaţii despre program, zona preferată şi salariul dorit.
Rugaţi mămicile din parc să o studieze
Nu toţi părinţii agreează însă aceste metode moderne de căutare a unei dădace. „Nu am încredere în persoanele găsite pe internet sau la mica publicitate. Prefer doamnele recomandate de prieteni, cunoştinţe sau de prietenii prietenilor”, spune Liana, mămica unui băieţel de un an şi şase luni, aflată în căutarea unei dădace.
O dată găsită o persoană responsabilă în grija căreia să lăsaţi copilul, psihologii vă sfătuiesc să fiţi atenţi la felul în care se raportează aceasta la copil, precum şi la reacţiile micuţului. „Urmăriţi cum reacţionează copilul atunci când bona intră pe uşă ori când aceasta pleacă”, sugerează psihologul Alina Zevedei. O variantă ar fi şi să rugaţi mămicile din parc să o studieze atunci când iese cu copilul, iar dumneavoastră sunteţi la serviciu, spune specialistul. Nu este suficient ca o persoană să se poarte bine cu copilul. La fel de importantă este şi igiena personală a bonei. Dacă ea nu este curată, sunt riscuri mari să nu vă îngrijească bine copilul. Observaţi dacă se spală pe mâini atunci când intră în contact cu copilul ori atunci când îl hrăneşte. „Eu mă uit şi dacă amestecă hainele de stradă cu cele de interior, dacă foloseşte prosopul sau tacâmurile copilului, dacă îl schimbă pe cel mic de câte ori se murdăreşte”, zice Liana.
Un alt aspect asupra căruia psihologii insistă este să nu locuiţi sub acelaşi acoperiş cu bona. „Este foarte important să aveţi şi timpul vostru pe care să îl petreceţi împreună cu cel mic”, spune psihologul Alina Zevedei. Pe de altă parte, tendinţa bonelor este de a se considera parte din familie şi este bine să fiţi atenţi cum delimitaţi aceste lucruri. Cu persoanele trecute de prima maturitate este posibil să aveţi surprize, iar schimbările să fie apoi greu de făcut.
La ce să vă uitaţi când vă luaţi dădacă în casă
-experienţa
-felul în care se raportează la copil (să nu aibă o atitudine prea „milităroasă”, să nu îi îngrădească dorinţa de a explora, să nu îl crească după propriile reguli, ci după programul stabilit de dumneavoastră)
-sinceritatea
-atenţia pe care o dă copilului în orice situaţie
-buna-creştere (să nu se amestece în situaţii în care nu este chemată să intervină)
-discreţia
-hărnicia
-igiena (să schimbe copilul de câte ori are scaun sau este plin scutecul, să se asigure că vasele din care a mâncat copilul sunt bine spălate)