Dotarea cu mobilier, obiecte sanitare şi baterii reprezintă o etapă cheie în amenajarea băii. Toate aceste elemente contribuie la buna funcţionare a băii şi la crearea unui spaţiu relaxant, reprezentând şi elemente esenţiale de decor.
Dulapurile, etajerele şi alte corpuri de mobilier joaca mai multe roluri intr-o sala de baie. Functia lor primordiala, cea de depozitare, a fost completata treptat cu cea de ordin estetic, contribuind considerabil la imaginea şi stilul baii.
Mobilier din materiale naturale
În alegerea mobilierului pentru baie este bine de avut în vedere că avem de-a face cu un mediu umed şi de aceea corpurile de mobilier din lemn, PAL sau MDF trebuie tratate în prealabil. Astfel, mobilierul de sub lavoar şi, mai nou, sezlong-urile, fotoliile şi canapelele) pot fi protejate prin finisaje de înaltă calitate precum piatra, lemnul sau pielea.
Două tendinţe pot fi menţionate în cazul amenajărilor băii, şi anume, dat fiind faptul că baia este privită tot mai mult ca spaţiu de relaxare, elemente din living încep să migreze şi în camera de baie iar, pe de altă parte există tendinţa de folosire cu preponderenţă a materialelor naturale. De aceea, recomandarea şi în cazul mobilierului de baie este pentru mobilier din lemn şi obiecte sanitare ceramice.
Mobilierul din lemn masiv este mai potrivit in cazul unei amenajari clasice, iar cel din sticla se integreaza mai bine intr-o baie moderna sau minimalista. Pot fi alese si materiale ecologice, cum sunt piatra artificiala sau ceramica.
Suprafeţe de înaltă calitate
Dacă sunt alese şi montate corect, obiectele sanitare vor asigura o funcţionare optimă şi vor oferi suficientă libertate de mişcare. Nu mai puţin important în alegerea căzii şi a chiuvetelor este designul – culorile, liniile şi formele (se poartă deopotrivă cele geometrice rotunde, ovale, dreptunghiulare sau pătrate), materialele din care au fost confecţionate, dacă sunt mate sau lucioase şi cum se vor integra acestea în stilul ales pentru baie. Este de subliniat că în această privinţă sunt tot mai apreciate liniile drepte curate şi subţiri sau cele pline tip vintage, albul rămânând culoarea de bază.
Numeroase tehnologii noi şi inovaţii sunt înglobate în materialele din care sunt produse obiectele sanitare actuale care prezintă astfel straturi de suprafaţă de înaltă calitate care permit un design special – colţuri şi faţete bine definite, linii fine şi margini subţiri – precum şi o curăţare uşoară. Referitor la materiale, sunt preferate soluţiile moderne pe bază de ceramică, oţel emailat, acril, compozite minerale, cupru în cazul căzilor de baie.
Accesoriile determină stilul
Unele dintre cele mai mici accesorii pentru baie, bateriile, sunt determinante astăzi pentru stilul ales în ambientarea băii, fiind deasemenea factorul principal în ceea ce priveşte economia de apă. De aceea, alegerea bateriei de baie, fie că este pentru lavoar, cadă sau duș, trebuie făcută în funcție de nevoile persoanei/familiei, spațiu, siguranță, confort zilnic, uşurinţă în folosire şi întreţinere.
Cele mai importante criterii sunt însă designul (culorile; montare pe lavoar, perete, mobilier; comandă mono, dublă sau electronică), tehnologia (care dă economicitatea, siguranţa şi uşurinţa în utilizare) şi, nu în ultimul rând, măsura în care este prietenoasă cu mediul.
În funcţie de materialele din care sunt realizate se pot alege baterii care prezinta un aspect elegant strălucitor, ce se poriveşte perfect cu amenajările moderne de baie sau, din contră, mat, integrându-se astfel într-un design de lux retro sau industrial.