2.6 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăSpecialCum alegem cele mai eficiente metode alternative de producere a energiei

Cum alegem cele mai eficiente metode alternative de producere a energiei

Costurile tot mai ridicate ale energiei convenţionale ne determină să ne îndreptăm către sistemele alternative de producere a energiei necesare pentru confortul locuinţei. Prin energie alternativă sau regenerabilă se înţelege energia derivată dintr-un larg spectru de resurse, toate având capacitatea de a se reînnoi, cum este de exemplu energia solară, eoliană, geotermală sau biogazul. Iniţial, investiţia este deobicei considerabilă, însă pe lângă faptul că sunt ecologice, soluțiile alternative pot aduce şi economii importante.

Panourile solare pot reduce cheltuielile cu până la 70%

Soarele reprezintă un potenţial energetic fără limite. Soluția, purtând și denumirea de “Pensia solară”, furnizează energie gratuită şi ajută la protejarea mediului înconjurător, fiind nepoluantă. Puteţi profita de beneficiile energiei solare montând pe acoperişul casei câteva panouri solare. Acestea sunt realizate din sticlă şi aluminiu, materiale ce asigură o funcţionare economică de lungă durată. Pe piaţă se găsesc panouri solare cu tuburi vidate sau cu tuburi plane, care se montează pe acoperiş plan, pe faţadă sau încastrate în acoperiş. 

Utilizarea acestei soluții este o modalitate ecologică şi economică de preparare a apei calde menajere, de încălzire a locuinţei şi chiar de producere a energiei electrice. Chiar dacă, de regulă, sunt funcţionale pe tot parcursul anului, eficiența acestor instalaţii este strâns legată de dimensiunile şi randamentul panourilor, dar şi de consumul efectiv al gospodăriei.  Montarea prezintă reguli speciale iar întreținerea (iarna) trebuie făcută cu atenție.

Cu cât pot scădea ele factura de întreţinere? Specialiştii spun că dacă ne referim la instalaţiile solare destinate locuinţelor individuale, Specialiştii susțin că economisirea de energie este cuprinsă între 60-70% pe an, în ceea ce priveşte partea de apă caldă.

De asemenea, cu ajutorul panourilor fotovoltaice care captează lumina solară şi o transformă în energie puteţi asigura o bună parte din curentul electric necesar gospodăriei. O parte din curentul astfel generat este folosit pentru încărcarea unor acumulatori, apoi se poate distribui în toată casa. Bineînţeles, când este înnorat, captarea energiei solare scade, dar fiecare rază de soare care trece printre nori este captată de panouri şi astfel se economiseşte energie. Investiţia în astfel de sisteme este iniţial ceva mai mare. Un singur panou poate ajunge la câteva mii de euro, cu tot echipamentul necesar, iar o gospodărie, în funcţie de suprafaţă, poate necesita cel puţin două-trei panouri solare pentru un randament bun. O instalaţie solară are o durată de viaţă de 20-25 de ani.

Economisiţi cu ajutorul vântului!

Dacă locuiţi într-o zonă unde aveţi parte de briză pe tot parcursul anului sau aveţi o casă de vacanţă într-o zonă izolată, unde costurile pentru conectarea la reţeaua electrică sunt semnificative, dar doriţi să beneficiaţi de un sistem care să producă energie alternativă, atunci o soluţie ar fi centrala eoliană casnică. Aceasta este alcătuită dintr-o turbină ce generează energie, putând asigura o bună parte din necesarul unei locuinţe obişnuite, dacă funcţionează în condiţii optime. La eficienţa unei turbine eoliene contribuie dimensiunea palelor şi tipul convertorului. O turbină eoliană cu o capacitate de 2 kW poate asigura electricitatea necesară unei case de vacanţă – asta în cazul în care condiţiile de funcţionare sunt optime.

Energia generată astfel poate acoperi consumul iluminării casei, unul-două televizoare, al unei maşini de spălat şi al unui laptop, excluzând însă din acest calcul încălzirea electrică. Costurile unei astfel de centrale poate fi în medie între 5.000–6.000 de euro, investiţia variind în funcţie de producător şi montaj. Specialiştii spun că amortizarea unei astfel de investiţii se face cam în cinci ani, dacă sistemul este conectat la reţeaua naţională de transport a energiei (On-Grid), situaţie în care nu este necesară utilizarea acumulatorilor. Dacă sistemul este Off-Grid şi sunt folosiţi acumulatorii de stocare, atunci investiţia se va amortiza în aproximativ zece ani.

Atenție! Specialiștii recomandă să nu folosiţi turbine eoliene care să funcţioneze la viteze ale vântului mai mici de 2,5 m/s, deoarece furnizează foarte puţină energie.

Cu pompele de căldură puteți reduce costurile de încălzire cu până la 80%

O soluție pentru sporirea eficienței energetice a casei este încălzirea prin sistem de ventilație cu recuperare de căldură – aerul cald poluat din interior  încălzește aerul proaspat aspirat din exterior printr-o unitate dotată cu elemente de filtrare numită recuperator de căldură.

Modul prin care funcţionează  pompele de căldură este asemănător cu cel al unui frigider obişnuit, numai că principiul este inversat. Adică, în cazul pompelor termice, căldura condensatorului este transferată sistemului de încălzire, în timp ce temperatura scăzută a vaporizatorului nu este folosită pe timp de iarnă, dar se poate utiliza vara pentru răcirea încăperilor.

Pentru funcţionare, pompa de căldură are nevoie de o sursă de căldură de la care vaporizatorul să preia energia termică (un puţ forat în pământ, apa de pe fundul unui lac sau râu, apa din pânza freatică, căldura latentă din mediul înconjurător etc.). Pentru o funcţionare optimă a compresorului pompei, temperatura sursei de căldură poate fi cuprinsă între 0 şi 10 °C. Dacă temperatura exterioară scade sub -15 °C, pompa de căldura poate fi ajutată de rezistenţe electrice, însă în această situaţie costurile cresc. Chiar dacă cheltuielile de achiziţie şi instalare a unei pompe de căldură sunt mai ridicate comparativ cu alte sisteme de climatizare, puteţi economisi între 50-80% din costurile de încălzire pe an.

 

 

 

 

Cele mai citite

Descoperire macabră la Lipova, în județul Arad

Polițiștii au găsit sâmbătă un cadavru uman în stare avansată de descompunere în orașul Lipova din județul Arad, potrivit IPJ Arad. „La data de 16...

Zelenski declară că războiul cu Rusia se va încheia mai repede sub administrația Donald Trump

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că „războiul se va încheia mai devreme” sub preşedinţia lui Donald Trump, lăudând ultimele sale contacte cu...

Klaus Iohannis, întâlnire cu președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier. Care au fost temele principale ale discuțiilor

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit sâmbătă, de către Preşedintele Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, la Palatul Bellevue, cu prilejul vizitei oficiale la Berlin....
Ultima oră
Pe aceeași temă