Universităţile constănţene se pregătesc în această perioadă pentru o nouă selecţie a viitorilor studenţi. La Universitatea Maritimă se fac înscrieri pe toată perioada lunii august, dar şi în luna septembrie. La această instituţie de învăţământ superior au rămas neocupate 270 de locuri din totalul celor 1.150 scoase la concurs. După concursul de admitere din luna iulie, la specializările de tip maritim, precum Navigaţie, Electromecanică şi Electrotehnică, au mai rămas vacante doar 7-8 locuri.
Electromecanica a „bătut“ Navigaţia
Prorectorul UMC, prof.univ.dr. Cornel Panait, spune că la prima sesiune concurenţa pe locurile fără taxă a fost de 8-9 tineri pe loc, iar în topul preferinţelor candidaţilor a fost în acest an Electromecanica. “Lumea a învăţat că la această specializare este mai bine, ceea ce noi spuneam de multă vreme”, este de părere reprezentantul UMC. La locurile cu taxă, mai precis la specializările nemaritime, cum ar fi Electronică şi Telecomunicaţii, Ingineria Mediului şi Inginerie Economică, situaţia este mai puţin bună, subliniază prorectorul. “La Electronică şi Telecomunicaţii nu ne-am făcut noi prea bine treaba, pentru că dacă ne-am fi făcut-o, am fi putut să promovăm această nouă oportunitate pe care studenţii de la această specializare o au, şi anume că ei pot să navigheze, dar nu au ştiut acest lucru şi atunci am avut o reprezentare destul de slabă. Mai mult decât atât, noi am fost reacreditaţi la Electronică pe o perioadă de cinci ani, în conformitate cu legislaţia din România. Vom încerca să promovăm mai bine anul viitor această specializare de top, la standardele de la Bucureşti”, a explicat acesta. La Inginerie Economică şi Ingineria Mediului în prezent sunt ocupate aproximativ 40% din locuri.
Speriaţi de Ebola
Tot începând cu noul an universitar, în cazul în care virusul Ebola nu le va crea probleme de sănătate, sunt aşteptaţi să sosească la UMC în jur de 150 de studenţi nigerieni.
„Instituţia care ne-a trimis studenţii străini anul trecut ne-a anunţat că va trimite alţi 150 de tineri, însă, din păcate, acolo, în zonă au apărut două cazuri de Ebola. Dacă nu vor fi probleme de natură medicală, nu va fi nici un fel de problemă să vină la noi, iar ei se vor alătura celor 167 de tineri deja înmatriculaţi“, a subliniat Panait.
Încă nu se știe dacă aceștia vor reuși să ajungă sau nu în Constanța. Studenții înmatriculați deja începând cu anul universitar 2013-2014 au plătit în avans taxa de şcolarizare, precum şi costurile de cazare şi masă, logistică, echipamente şi materiale didactice, asigurări şi servicii medicale. Suma încasată de UMC este de 672.000 de euro, iar cea încasată de Fundaţia Universitară Black Sea Foundation este de 3.150.800 de euro.
Peste 2.000 de locuri libere la „Ovidius“
La Universitatea „Ovidius”, pentru sesiunea din toamnă au rămas vacante 2.361 locuri la forma de învăţământ cu taxă şi 436 de locuri pentru IFR. Studenţii străini urmează să fie şi ei înmatriculaţi în luna septembrie. În prezent, la Universitatea „Ovidius” învaţă 1.000 de studenţi străini. Înscrierile pentru cea de-a doua sesiune de admitere încep pe data de 1 septembrie. Probele de concurs se vor desfăşura în intervalul 11-14 septembrie, dar şi în perioada 25-29 septembrie, în funcţie de nivelul de studii pentru care se optează.