3.4 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăSpecialCum a schimbat Radu Mazăre Constanța

Cum a schimbat Radu Mazăre Constanța

După 15 ani, primarul și-a dat demisia din arest preventiv.

În vara anului 2000, un tânăr de 32 de ani se cățăra pe un bloc din Constanța, înarmat cu o găleată de vopsea și bidinea. Atârnat în chingile de alpinist utilitar, încerca să schimbe culoarea clădirii și promitea să facă același lucru pentru toate blocurile din oraș. Radu Mazăre, căci despre el este vorba, a câștigat atunci lejer primăria în fața contracandidatului PSD, care și-a bazat campania pe gesturi mult mai tradiționale.

Primii patru ani de mandat au fost și cei în care Radu Mazăre a făcut ceva pentru oraș, recunoaște chiar opoziția.
A urmat apoi o perioadă de zece ani în care în Constanța s-au petrecut lucruri inedite. Conducerea politică a fost acaparată, încet, dar sigur, de Partidul Social Democrat, în care Radu Mazăre și echipa sa s-au înscris între timp, regrupându-se (prietenii lui Mazăre și el însuși au fost când liberali cu acte, când democrați, când de-a dreptul susținuătorii lui Emil Cons­tantinescu la președinție și dușmanii lui Ion Iliescu).

Radu Mazăre a fost obișnuit din tinerețe cu afacerile, iar trustul de presă pe care l-a fondat a început să prindă aripi după ce a devenit primar. Ani de zile s-a spus că acesta ar fi creat un sistem prin care a acaparat o bună parte din afacerile orașului, dar foarte mult timp autoritățile s-au bâlbâit și nu au găsit nici o acuzație concretă.  Despre modul cum se făceau afaceri în ceea ce presa a numit „Republica Mazăre“ pune punctul pe i George Pădure în filmul document „Kapitalism, rețeta secretă“. „Totul trece pe la ei, totul… Altfel nu iei nici o autorizaţie. Iar dacă nu-ţi vezi de treabă, mai intri şi prin puşcărie“, spunea omul de afaceri constănțean de origine, după ce a vrut să investească în oraș și a discutat cu președintele de atunci al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, prieten bun și coleg de partid cu Radu Mazăre.

30% din voturi, asigurate

În ciuda unei imagini de play-boy, Radu Mazăre, omul care are la saltea aproape 300.000 de euro, și-a construit și apoi consolidat un bazin electoral puternic, format din persoanele de vârsta a treia, în special. A acordat pachete cu alimente de bază, iar acestea sunt acum cunoscute drept „pachetele lui Mazăre“, deși fondurile vin de la buget. Și acum, oamenii stau ore întregi la coadă pentru a le primi, iar nici măcar opoziția nu are curaj să spună că renunță la ele.

A acordat, de asemenea, celor cu venituri mici reduceri sau gratuități la transportul în comun și a construit un campus social pentru persoanele cu venituri reduse. A încercat să atragă și tinerii,  pentru care primăria a construit locuințe la un preț mai mic decât cel al pieței, la momentul respectiv. Din motive diverse, opoziția a fost aproape inexistentă în acești 15 ani, analiștii politici vorbind despre un blat între partidele de opoziție și PSD.

Cert este că în ultimii ani Constanța a ajuns pe locul al optulea în țară în ceea ce privește salariul mediu net, orașul și județul fiind depășit economic de cele din vestul și centrul țării.   

 A ajuns după gratii

Radu Mazăre a fost arestat în data de 2 aprilie, într-un dosar în care este acuzat că a luat mită 9 milioane de euro de la firme pe care le-a sprijinit în obţinerea de autorizaţii. Tot atunci, a fost emis un mandat de arestare şi pentru Sorin Strutinsky, prietenul și partenerul său de afaceri. Mazăre este acuzat că, în perioada 2006 – 2009, beneficiind de ajutorul lui Strutinsky, a solicitat şi primit circa două milioane de euro de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism necesare construirii unor mall-uri în Constanţa.

Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive, încheiate de reprezentanţii societăţii respective cu o firmă controlată de Mazăre, atât direct, cât şi prin intermediul lui Strutinsky, potrivit procurorilor. Este numai unul dintre dosarele în care este cercetat. Mazăre și Constantinescu, alături de alte aproape 40 de persoane, au fost trimiși în judecată în octombrie 2008 într-un caz în care este acuzat că ar fi retrocedat în mod ilegal circa un milion de metri pătrați de teren, în perioada 2002 – 2005, prejudiciul estimat fiind de 114 milioane euro.

 

Cele mai citite

Ilie Bolojan confirmă că a vorbit cu Mircea Geoană și Elena Lasconi. Ce s-a stabilit în privința retragerii

Ilie Bolojan, candidat din partea PNL pentru funcţia de senator şi politicianul nominalizat de trei candidaţi la preşedinţie pentru funcţia de prim-ministru, afirmă că...

Ciucă sugerează că Simion l-ar putea învinge pe Ciolacu în turul al doilea: Simion nu e Vadim

Nicolae Ciucă, liderul PNL și candidatul partidului la prezidențiale, a declarat, marți, că dacă Marcel Ciolacu (PSD) și George Simion (AUR) vor ajunge în...

Benjamin Netanyahu spune că Hamas nu va mai conduce Fâșia Gaza

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, marți, în timpul unei vizite în Gaza, că Hamas nu va conduce enclava palestiniană după încheierea războiului și...
Ultima oră
Pe aceeași temă