În pofida asigurărilor date, în octombrie, de majoritatea reprezentanţilor partidelor politice, la Galaţi taxele şi impozitele locale ce vor fi achitate în 2013 au fost majorate cu 3,98%. Edilii încearcă să explice că de fapt nu ar fi o „majorare” ci o „indexare” o „actualizare cu rata inflaţiei”. Controversele în legătură cu acest subiect s-au produs în momentul în care pe site-ul Ministerului Finanţelor a fost postat un proiect în care era prevăzută majorarea cu 16,05% a taxelor şi impozitelor locale în 2013. Cum această măsură venea chiar în toiul pregătirii alegerilor parlamentare de pe 9 decembrie, s-a produs o veritabilă isterie a declaraţiilor politice.
Opoziţia a protestat, proiectul a fost retras
Pe fondul acuzaţiilor venite din partea opoziţiei, reprezentanţiii coaliţiei guvernamentale au retras proiectul de pe site-ul ministerului. Explicaţia a fost că respectivul proiect prevedea că administraţiile locale, consiliile locale şi consiliile judeţene, pot majora taxele şi impozitele locale cu maximum 16,05%, dar asta nu era o măsură obligatorie, aleşii locali şi judeţeni având posibilitatea să decidă dacă majorează sau nu taxele, iar în cazul în care decid majorarea, cu ce procent. Normativul fusese dat publicităţii pentru ca administraţiile locale să aibă o bază legală în majorarea taxelor. Imediat, reprezentanţii formaţiunilor politice au trecut la declaraţii prin care dădeau asigurări că nu vor majora taxele. „Toţi membrii grupurilor de consilieri locali sau judeţeni ai PSD Galaţi au hotărât să nu susţină şi să voteze împotriva oricărei iniţiative de majorare a taxelor şi impozitelor locale pe anul 2013, pentru toţi locuitorii municipiului şi judeţului Galaţi. Această decizie va fi menţinută pe toată perioada crizei economico-financiare pe care o traversează România. Cât timp guvernarea ţării va fi asigurată de USL, locuitorii judeţului Galaţi pot fi siguri că nu vor plăti nici un leu în plus pentru taxele şi impozitele locale”, se spunea într-un comunicat al PSD Galaţi. Asigurările cu iz electoral veneau în contradicţie cu deficitul cu care se confruntă municipalitatea, pentru că în condiţiile crizei economice gradul de colectare a impozitelor a scăzut la 80%.
Acum, Consiliul Municipal a hotărât majorarea taxelor cu 3,98%.
Efecte minime
Interesant este procentul majorării, de 3,98%, cu 0,02% mai puţin decât 4%. Potrivit primarului Galaţiului, Marius Stan, efectele majorării sunt minime. „Pentru un apartament de 50 mp în zona B, construit în anii 80, se plăteau 104 lei pe an, iar la anul se adaugă 4,4 lei”. Dar actualizarea cu rata inflaţiei este aplicată tuturor taxelor locale. Spre exemplu, taxa de habitat pentru persoane fizice creşte de la 53 lei/an la 55 lei/an, iar taxa de ecarisaj creşte de la 2,60 lei/an la 3 lei/an pentru persoanele fizice şi de la 53 la 55 lei/an în cazul firmelor. A crescut şi taxa pentru căsătoria civilă, de la 72 de lei la 75 de lei. Pentru cununiile oficiate după ora 19.00, taxa va creşte de la 720 la 749 de lei.
Au apărut şi taxe noi: un vânzător de ziare sau cărţi care nu desfăşoară activitate din diferite motive va plăti o chirie de depozitare a chioşcului sau tarabei pe domeniul public, această taxă fiind de 1 leu/mp/zi. Simultan cu indexarea taxelor au fost introduse noi regulamente pentru colectarea taxelor de habitat şi ecarisaj.
Ca urmare tot a abordărilor electorale, în urmă cu doi ani, gălăţenii s-au trezit cu o avalanşă de scumpiri ale gigacaloriei, motivată de faptul că politicienii locali nu au mai umblat la preţul căldurii în perioada 2007-2009, când au fost alegeri europarlamentare (2007 şi 2009), alegeri locale (2008), alegeri parlamentare (2008) şi alegeri prezidenţiale (2009). Ca urmare, după ce şi-au văzut sacii în car din punct de vedere electoral, politicienii au aprobat o primă scumpire a gigacaloriei cu 20%, imediat după prezidenţiale, de Crăciunul 2009. A urmat o nouă scumpire, cu 8%, în februarie 2010. Anul s-a încheiat cu încă o scumpire, cu 47 de lei, cu prilejul Crăciunului 2010. Tariful a fost majorat de la 89,14 lei/Gcal la 107,57 lei/Gcal pentru agenţii economici şi de la 110,53 lei/Gcal la 133,39 lei/Gcal pentru populaţie. Populaţia plăteşte cu 22,86 de lei/Gcal mai mult decât agenţii economici. În 2011, gigacaloria s-a mai scumpit cu 9,5 lei, iar în ianuarie cu încă 5 lei.