16.9 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSpecialCum a încercat Năstase să şi-l subordoneze pe Daniel Morar

Cum a încercat Năstase să şi-l subordoneze pe Daniel Morar

Într-un pasaj din cartea ”Preţul adevărului. Un procuror se luptă cu sistemul”, scrisă de Daniel Morar, fostul procuror-şef al DNA relatează că Adrian Năstase l-a fi sunat în toamna anului 2005, pentru a se interesa dacă are dosar penal.

Morar afirmă în carte că a interpretat modul de abordare că o tentativă de subordonare simbolică, Năstase solicitând prin şefa sa de cabinet să fie sunat de către noul procuror şef. Adrian Năstase era, în 2005, preşedintele Camerei Deputaţilor. Fostul premier a fost condamnat la închisoare cu executare în iunie 2012 în dosarul Trofeul Calităţii iar pe data de 6 ianuarie 2014 a primit o condamnare în dosarul Zambaccian. A fost achitat în dosarul mătuşă Tamara, conform Hotnews.ro.

Dan Tăpălagă. Dar Adrian Năƒstase v-a sunat vreodată?

Daniel Morar: Da. M-a sunat o datăƒ, la începutul activităţii mele aici, în toamna lui 2005. A fost un lucru extrem de interesant pentru mine. A fost mai aparte modalitatea de abordare. Am fost sunat de o doamnă, care s-a prezentat că fiind şefa de Cabinet a domnului preşedinte Adrian Năƒstase. La acea datムocupa funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Nu avusesem niciun contact cu Adrian Năƒstase. Sunt absolvent de la Cluj, de la Babeş Bolyai, nu de la Bucureşti, deci nu l-am avut nici ca profesor, n-am avut nicio altムtangenţムcu dânsul.

Aceastムdoamnムmi-a spus cムdomnul Năƒstase, domnul preşedinte vrea sムvorbeascムcu mine, să-l sun. Cムel a cerut că eu săƒ-l sun. Am fost cam surprins, pentru cムera o modalitate totuşi atipicăƒ. Putea să vorbeascムcu mine atunci. Am spus cムeu nu am nicio treabムcu Adrian Năƒstase şi, prin urmare, nu am de ce să-l sun. Zice: „Dar domnul preşedinte Adrian Năƒstase a cerut să-l sunaţi”. Zic: „Doamnăƒ, dacムdomnul preşedinte are treabムcu mine, sムmムsune sau sムvorbească acum cu mine”. Doamna a avut o replicムdestul de ciudatăƒ, spunându-mi: „Nu vムştie număƒrul”. Zic: „E număƒrul pe care tocmai m-aţi sunat. Putem vorbi. – Dânsul a insistat săƒ-l sunaţi, continuムdoamna. – Când o să am treabă, o să-l sun. Acum nu am treabムcu dansul” şi am încheiat aceastムdiscuţie”, se arată în pasajul citat.

Morar mai subliniază că această manieră de a-l contacta era de fapt o acţiune de intimidare, de poziţionare. ”Eu sunt preşedintele Camerei Deputaţilor, tu eşti procurorul general al P.N.A. – funcţia aceea o deţineam atunci – prin urmare, trebuie sムmă suni. Trebuie săƒ-mi dai datele pe care le cer eu. Deci, era categoric o modalitate de subordonare simbolicăƒ, o poziţionare clarăƒ. Din moment ce spunea: Tu sună-mă pe mine. Era o poziţionare clarăƒ, pe care n-am acceptat-o. Părea cムavea exerciţiu în asta, adicムnu păƒrea ceva singular, ceva ce a încercat doar cu mine”, arată Daniel Morar în cartea citată.

Cele mai citite

Ediție Tezaur cu dobânzi neimpozabile de până la 7%

Titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile şi se pot răscumpăra în avans. Titlurile pot fi achiziţionate de la Trezoreria Statului, între...

A căzut într-un canal adânc de patru metri într-un parc din Capitală

Un bărbat în vârstă de 45 ani a căzut într-un canal, la aproximativ patru metri adâncime, în parcul Orăşelul Copiilor, din sectorul 4 al...

Accident cu trei persoane încarcerate pe un drum din Bihor

Un accident grav s-a produs între un microbuz și un autoturism condus de un tânăr de 25 de ani pe un drum din județul...
Ultima oră
Pe aceeași temă