A fost doar una dintre amenzile primite pentru viteză în anii ’30, când maşinile deveniseră mai ieftine, iar autostrăzile puseseră ţara la dispoziţia tuturor cetăţenilor, relatează Daily Mail.
Însă cel care a primit amenda nu era un şofer de rând. Era Adolf Hitler la volanul unei maşini, cu siguranţă neamuzat de faptul că a fost înregistrat conducând cu o viteză prea mare o limuzină Mercedes.
Amenzile de mult timp pierdute ale lui Hitler au fost descoperite într-o arhivă bavareză.
Hitler a primit amenda în micul cătun Baar-Ebenhausen, la sud de oraşul Ingolstadt, la data de 19 septembrie 1931, cu doi ani şi jumătate înainte de a deveni cancelar şi Fuhrer.
Un ofiţer de poliţie pe nume Probst de la unitatea bavareză de jandarmi Reichertshofen a notat într-un carnet faptul că o maşină se deplasa către Munchen la ora 1:37 PM cu mare viteză. De asemenea, poliţistul a notat numărul maşinii, II A 19357, şi a transmis detaliile superiorilor săi din Munchen pentru a afla cui aparţine automobilul.
Incidentul s-a întâmplat cu mult înainte de apariţia radarelor de măsurare a vitezei. Probst a notat în raportul său: „Viteza vehiculului a fost determinată de doi poliţişti cu două cronometre. Maşina s-a deplasat pe o distanţă de 200 de metri în 13 secunde, ceea ce înseamna că avea o viteză de 55,3 km/h„.
Aceasta era dublul vitezei permisă pe şosele germane în acea perioadă.
După trei zile, Probst a primit informaţia conform căreia maşina îi aparţinea unui anume Adolf Hitler, care locuia la Prinzeregentstrasse 16, unde amenda i-a fost înmânată.
Apartamentul lui Hitler încă există, însă a fost transformat, în mod ironic, într-o secţie de poliţie.
Este însă îndoielnic faptul că Hitler a plătit vreodată o amendă la poliţie. În orice caz, nu există nici un document care să releve acest aspect. Însă un alt document legat de acest incident a fost găsit în arhivă, purtând o ştampilă pe care scria „Clasat”.
Hitler a declarat că nu el a fost cel care a condus cu o viteză prea mare, ci şoferul său, Julius Schreck, care a fost instruit să conducă maşina cât de repede poate, fără să specifice care este motivul.
Însă istoria a înregistrat posibila cauză. Cu o zi înainte, nepoata sa Geli Raubal, de 23 de ani, s-a împuşcat cu pistolul lui Hitler în apartamentul din Munchen. Hitler locuise cu aceasta pentru o perioadă de timp şi era îndrăgostit nebuneşte de ea.
Adolf Hitler a intrat într-o depresie profundă după ce Geli Raubal s-a sinucis, iar unul dintre liderii nazişti a declarat în timpul procesului de la Nurenberg că nimic nu l-a afectat mai mult pe fostul cancelar în timpul celui de-al III-lea Reich.
Istoricii speculează faptul că Hitler se grăbea să ajungă la Munchen pentru a face tot posibilul să împiedice şifonarea imaginii sale de salvator al Germaniei.
Nu există nici un indiciu conform căruia Hitler s-ar fi răzbunat pe ofiţerii de poliţie responsabili cu amendarea sa.