Este uluitor cu cata naturalete isi sterge PSD de pe obraz zoaiele aruncate de PRM acum un an, cand Nastase era pentru gazetele lui Vadim Tudor mafiotul nr. 1 din Romania sau homosexualul dedat la orgii prin Guvern. Incepuse chiar un proces in premiera Nastase – Vadim Tudor, despre care astazi nu mai stim nimic. Liderul PRM o facuse atat de lata, incat nici in cele mai negre vise Adrian Nastase nu-si imagina probabil ca va ajunge sa cerseasca sprijinul odiosului partid ca sa-si salveze pielea. Ba nu, visase el ceva prin iunie 2004, cand, daca ar fi sa luam de buna ultima stenograma, vedea in PRM un partid „frecventabil”. Super-sintagma, care surprinde adevaratul tip de raport dintre cele doua partide, in relatie de concubinaj de vreo 15 ani. Cand amanta se pricopseste cu vreo boala lumeasca, de exemplu extremismul in plagi sau xenofobia acuta, PRM devine brusc „nefrecventabil”. Cand dameza se coafeaza si se pomadeaza ca sa-si ascunda viciile, PSD se abtine greu sa nu se strecoare in patul ei.
Nastase, in iunie 2004: „PRM a fost spalat de opozitie prin intelegerile lor, prin faptul ca au semnat cateva protocoale la nivel local. PRM, cel putin in momentul de fata, datorita israelienilor si datorita opozitiei, este un partid frecventabil. Este frecventabil”.
Cozmanca: „Cu un minim control necesar.”
Ce-o fi vrut sa zica tov. Cozmanca prin acel „minim control necesar”, numai el stie. Dar noi stim ca, dupa alegerile locale, Cozmanca a dat fuguta acasa la Vadim Tudor ca sa negocieze formarea majoritatilor in Consiliile Judetene.
Timp de 15 ani, Iliescu reusise si el sa exercite „minumul control necesar” si sa faca din PRM un partid „frecventabil” cand pe ascuns, cand la vedere. Acum, PRM e din nou frecventabil, la vedere. Se opune cu devotament schimbarii lui Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu din fruntea Camerei Deputatilor si Senatului. Ajuta PSD sa traga de timp. Ataca Guvernul Tariceanu cu motiuni simple semnate frateste de senatorii si deputatii celor doua partide. Vadim Tudor s-a transformat chiar intr-un fel de consilier PSD. „Vom sustine motiunea simpla, pentru ca suntem autorii ei morali”, declarase liderul PRM saptamana trecuta, explicand ca le-a sugerat personal social-democratilor tema motiunii botezate „Nivelul de trai al cetatenilor, ultima preocupare a Guvernului Tariceanu”.
Asa stand lucrurile, cum mai poate fi crezut Mircea Geoana cu a sa „revolutie a binelui” cand partidul sau s-a infratit cu „insurectia raului”? Raul care alimenteaza pasiunile populiste si demagogice, care a incurajat asaltul impotriva democratiei de acum sase ani, raul care i-a infiat pe Miron Cozma si pe batausii sai? Va veni vremea cand si Geoana va trebui sa dea seama pentru prelungirea concubinajului nefericit cu PRM. Pentru colaborarea fatisa cu un partid trecut oficial, in octombrie 2004, de Ambasada SUA pe lista neagra a partidelor extremiste, considerate un pericol pentru democratie. Ce absurd! Tenebrosul PRM a ajuns salvatorul „democratiei” lui Adrian Nastase.
Sprijinul acordat de Vadim Tudor celor de la PSD este un fel de imprumut cu dobanda. In primul rand, le creeaza obligatii pe termen lung, intr-un moment in care nici un partid nu mai sta la masa cu PRM. Vor trebui sa-i intoarca serviciul, acum sau mai tarziu. In al doilea rand, Vadim Tudor reuseste astfel sa iasa din izolare politica si sa devina din nou un partid vocal. De altfel, PRM a si crescut usor in ultimele sondaje, ajungand din nou de la opt la circa zece procente.
De fapt, colaborarea celor doua partide se produce cumva natural. In ADN-ul lor politic, PRM si PSD poarta amprenta genetica a anti-reformismului. Ambele partide isi extrag seva din sistemul vechi de putere, cel al securisto-comunismului reciclat. Se inteleg usor pentru ca vorbesc aceeasi limba. E drept, pe tonuri diferite.
Defiland prin Parlament la brat cu PRM, PSD continua din plin operatiunea de prespalare a PRM, observata cu multa perspicacitate in urma cu un an de Adrian Nastase. Vidanja care-l improsca in fata a ajuns colacul sau de salvare, iar in caz de anticipate, amanta care-i va satisface eventualele nevoi de putere si razbunare.