Reţea de traficanţi
Potrivit Inspectoratului Judeţean de Poliţie Vaslui, preotul Gabriel Bucică este acuzat că a livrat, în cursul anului 2012, mai multe colete cu etnobotanice, pe care le lua din Portul Constanţa, către liderul unei reţele de comercializare a unor astfel de substanţe în municipiul Vaslui. Ulterior, alte persoane din grupul infracţional se ocupau de distribuirea etnobotanicelor, contracost, în rândul tinerilor din municipiul Vaslui, inclusiv liceeni. Potrivit anchetatorilor, preotul făcea parte dintr-o reţea destructurată în cursul săptămânii trecute de către procurorii vasluieni ai DIICOT, acţiune în urma căreia cinci tineri cu vârste cuprinse între 17 şi 30 de ani, patru din Vaslui şi unul din Republica Moldova, au fost arestaţi preventiv pentru 19 zile de către magistraţii Tribunalului Vaslui. Ei sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional, aderare la un grup infracţional şi efectuarea de operaţiuni cu produse cu efecte psihoactive. În urma percheziţiilor făcute la locuinţele lor, poliţiştii au confiscate 675 pliculeţe cu substanţe etnobotanice, care ar fi urmat să fie vândute pe piaţa vasluiană cu 10 lei bucata.
Taximetrist în timpul liber? Nimeni nu îl cunoaşte
Gabriel Bucică este originar din Vaslui, dar locuieşte în comuna constănţeană Cumpăna. Acesta nu a dorit să facă nicio declaraţie despre caz. A vorbit, însă, avocatul său, Liviu Cristescu. Acesta a declarat nu numai că preotul este nevinovat, ci că a căzut în plasa adevăraţilor traficanţi de etnobotanice. Avocatul spune că preotul practica şi taximetria, în timpul liber, pentru că nu îi ajungeau banii. Astfel, acesta ar fi transportat coletele cu etnobotanice pe care le lua de la nişte persoane din Constanţa, pe care apoi le transporta până la firmele de coletărie care făceau curse spre municipiul Vaslui. ”Dumnealui, pe lângă faptul că este preot, face şi taximetrie. Crezând că îşi desfăşoară această activitate, primea diferite solicitări de la clienţi mai vechi sau mai noi şi ridica anumite sume de bani de la Poştă, sub diverse pretexte. Practic, el nu cunoştea provenienta banilor”, a afirmat Cristescu, citat de vrn.ro. Potrivit acestuia, preotul nu ştia nimic de conţinutul coletelor şi că pe cei de la care le ridica îi cunoştea doar după numele mic. Preşedintele Camerei Taximetriştilor din Constanţa, Lică Neagu, spune că nimeni din breaslă nu ştie ca acest preot să fie şi taximetrist. Mai mult, în opinia sa acest lucru ar fi imposibil. ”Nu putea fi angajat deoarce este popă şi nu poate să facă taximetrie decât dacă e angajat cu carte de muncă. Fiind popă, deci angajat, nu poate să aibă două joburi”, a spus Neagu.
O apărare ”subţire”
Apărarea pe care se bazează avocatul preotului pare uşor de demontat de procurori. În primul rând, preotul a postat pe reţeua de socializare Facebook imagini din casa părintească, din Vaslui, în curtea căreia stau două maşini de lux, un Mercedes şi un autoturism de teren. Orice taximetrist din Constanţa ştie că din această activitatea este aproape imposibil să strângi bani pentru a cumpăra două astfel de autoturisme. Maşinile nu par nici moştenire de la părinţi, în condiţiile în care casa lângă care sunt parcate pare să valoreze mai puţin decât autovehiculele.
În plus, este neclar când avea timp preotul să se ocupe şi de taxi (mai ales că cei care practică legal această meserie trebuie să plătească diferite impozite şi taxe la stat). Bucică, pe lângă calitatea de preot, făcea parte şi din corpul preoţilor misionari ai Arhiepiscopiei Tomisului, de mai bine de patru ani. Preoţii misionari au rolul de a participa la diferite misiuni sociale şi de sluji în lipsa preoţilor titulari. Pentru această activitatea nu primesc bani. Mai mult, Bucică îşi întemeiase de curând o familie. Având în vedere cele de mai sus, este greu de crezut că acesta era, într-adevăr, taximetrist în timpul liber.
Deşi faptele de care este acuzat sunt extrem de grave, iar instanţa a decis să-l aresteze, Arhiepiscopia Tomisului a luat hotărârea de suspendare din funcţie a preotului, nu de caterisire a acestuia. „Arhiepiscopia Tomisului a hotărât suspendarea din calitatea de preot a lui Bucică Gabriel. Această decizie vine în urma acuzaţiilor pe care procurorii DIICOT Vaslui i le aduc, precum şi a reţinerii acestuia. În funcţie de derularea anchetei şi de dovedirea implicării sale în ilegalităţile de care este acuzat, Bucică Gabriel va fi deferit Consistoriului Eparhial cu propunerea caterisirii (conform dreptului canonic bisericesc, caterisirea înseamnă luarea tuturor drepturilor de a sluji vreo lucrare sfinţitoare a Bisericii şi trecerea vinovatului în rândul mirenilor)“, se arată în comunicatul de presă remis redacţiei.
În comă alcoolică la volan
Scandalurile par să se ţină lanţ de Arhiepiscopia Tomisului. Săptămâna trecută scriam de cazul altui preot, Valeriu Roman, care s-a urcat la volan cu o alcoolemie de 2,45 la mie, a pierdut controlul volanului, a lovit trei maşini şi a băgat în spital doi copii şi un bărbat. Acesta a fost dus la secţie încătuşat, după ce a refuzat prelevarea probelor biologice. Preotul a fost de asemenea suspendat, urmând ca Arhiepiscopia Tomisului să ia măsurile de rigoare ulterior anchetei.
De multe ori însă, în practica românească s-a dovedit că aceste tărăgănări sunt metode de a pune batista pe ţambal.
Cel mai celebru precedent: IPS Teodosie
Probleme cu justiţia a întâmpinat însuşi IPS Teodosie. În 2009, Parchetul Tribunalului Constanţa a început cercetarea penală împotriva sa pentru luare de mită şi complicitate la fals intelectual, care s-a autosesizat în urma articolului apărut în „România liberă“. Conform Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, în luna martie 2009, deşi trecuseră şase luni de la începerea anului şcolar, în schimbul sumei de 3.000 de euro, din care a fost oferită suma de 850 de euro, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a intermediat înscrierea pe bază de documente false, antedatate la Facultatea de Teologie, a unui reporter de la ziarul „România liberă“, fiind ajutat în acest sens de către inspectorul Biroului Catehizare, părintele Emil Cosmin Brăescu. Arhiepiscopul a negat că s-ar face vinovat de aceste fapte.