3.9 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăSpecialCum a ajuns Sistemul să controleze România

Cum a ajuns Sistemul să controleze România

Un joc periculos, care a căpătat proporții nemaiîntâlnite, este în plină desfășurare în România. La el poate participa absolut oricine și exact acest lucru se și întâmplă. Jurnaliști, politicieni, oameni simpli posesori de conturi pe rețele de socializare explică sau justifică acțiuni și decizii politice, economice, arestări și eliberări cu „informații din interiorul Sistemului“ sau „pentru că așa vrea Sistemul“.

Sistemul este pretutindeni. Nimeni nu l-a identificat și nici nu știm clar dacă e format din patru bătrâni înțelepți care stau la o masă înconjurați într-un nor de fum și iau decizii. Sau dacă din Sistem fac parte oameni tineri, super-IT-iști, bine instruiți, spioni gen James Bond, antrenați pentru a acționa în orice condiții.

Dacă vrei să dai impresia că știi despre ce vorbești, să impui respect celor cărora te adresezi, să inspiri puțină teamă și, desigur, să primești like-uri și să generezi share-uri isterice, atunci trebuie să folosești cuvântul Sistem. Dacă vrei să fii luat în seamă, termină fraza cu „sistemul știe“ sau „așa funcționează sistemul“.

Jurnaliști din toate domeniile, care au simpatii politice complet diferite, care lucrează pentru patroni cu interese economice diferite, au informații din interiorul sistemului. „După moartea polițistului Gigină, am primit un mesaj de la un personaj care e așa, în ambele zone – și civilă, și militară, care mi-a spus foarte clar că Oprea va fi executat de sistem“, a spus Radu Tudor, jurnalist la Antena 3. Anul trecut, portalul hotnews.ro publica o știre intitulată: „Cum se fură legal. O mărturie din interiorul sistemului“. Cineva era citat sub anonimat în text spunând că „se vorbește despre resetarea sistemului după tragedia din club (Colectiv – n.n.)“. Orice aș putea crede despre cele două instituții de presă, dar nu că și-ar lua informațiile din aceleași surse. Sau cine știe?

Dacă e să dai crezare politicienilor, sistemul este ceva nociv. Aflați în situații-limită, la un pas să fie arestați, acuzați de fapte de corupție, dau vina pe sistem. Elena Udrea este o „victimă a sistemului, care a decis că ea trebuie să intre la beci“ (titlul unei știri pe TV). Eliberarea lui Radu Mazăre s-a făcut pe fondul unei discuții despre: „Poate sistemul scăpa țara de potentații corupți?“. După arestarea fostului șef al DIICOT, Alina Bica, cineva comenta: „Domnișorica poate fi arestată, dar numai la domiciliu. Oamenii sistemului sunt sensibili“. Aici sistemul apare ca un nor toxic transpartinic.

Chestiunea nu este una nouă. Emil Constantinescu s-a declarat învins de sistem. „De zece ani sunt într-o dispută cu sistemul, pe care domnul Iliescu l-a protejat pentru că așa a înțeles el“, spunea alt fost președinte, Traian Băsescu. Și Dan Voiculescu consideră că a ajuns în pușcărie pentru că a luptat cu sistemul. Cum Băsescu și Voiculescu sunt dușmani de moarte, pare că ar fi vorba de două sisteme.

E foarte eficient să faci enunțuri invocând sistemul pentru că, astfel, nu trebuie să indici nici o sursă. Sistemul e în tot și toate. Toți vorbesc despre el, citează surse din interior, dar nimeni nu ar putea spune exact cu ce se ocupă și ce misiune are. Misterul Sistemului sporește cu fiecare invocare a lui. Iar după decizia Curții Constituționale de miercuri, de a nu mai permite ca probe înregistrările SRI, se va amplifica și mai mult discursul în jurul Sistemului.

Am sentimentul că nu vom ști niciodată dacă există cu adevărat o forță în România care luptă cu președinți, se implică și decide în viața politică, sau este vorba de un alibi invocat pentru a explica eșecuri, încălcări ale legii, poate abuzuri, și care oferă – unora dintre noi – posibilitatea de a părea mai inteligenți și mai informați.

Cele mai citite

Malaga se confruntă cu noi furtuni și ploi torențiale, la doar două săptămâni după inundațiile devastatoare din Valencia

Malaga se confruntă cu noi furtuni și ploi torențiale, la doar două săptămâni după inundațiile devastatoare din Valencia, care au provocat victime și pagube...

Academia de Studii Economice din București reintră în prestigiosul clasament internațional Shanghai pentru 2024

Academia de Studii Economice (ASE) din București a revenit în clasamentul Shanghai Global Ranking of Academic Subjects pentru 2024, situându-se în intervalul 301-400 la...

Uranus ar putea fi propice apariției și dezvoltării vieții

Astronomii au descoperit recent că primele date trimise de sonda Voyager 2 în 1986 despre planeta Uranus și lunile sale au fost influențate de...
Ultima oră
Pe aceeași temă