Armata primeşte şi anul viitor mai puţini bani decât baronii partidelor aflate la putere. Filosofia premierului este cât se poate de pragmatică: are nevoie de un buget care să-l ajute să-şi extindă puterea după alegerile de anul viitor.
Victor Ponta ştie că este liderul PSD prin voinţa baronilor partidului său şi că, în momentul în care îi incomodează, le strică rânduiala sau îi sufocă, va fi dat la o parte imediat, aşa cum s-a întâmplat cu Ion Iliescu şi Adrian Năstase în 2005 sau cu Mircea Geoană în 2010. Baronii reprezintă plămânul prin care respiră PSD, iar liderii partidului sunt doar servitorii acestora.
Victor Ponta, înainte de a fi politicianul bine primit la Berlin sau la Washington, este omul baronilor săi, pe care trebuie să-i servească pentru a rămâne în fotoliul puterii. Şi celelalte partide se bazează pe liderii din teritoriu, iar căderea guvernului condus de Mihai Răzvan Ungureanu în 2012 s-a produs printr-un mecanism similar: proaspătul premier nu provenea din rândul PDL şi, mai ales, nu a ştiut sau nu a vrut să răspundă cum se cuvine cererilor baronilor partidului.
Social-democraţii se bazează însă pe baroni mai longevivi, mai abili, mai puternici şi poate chiar mai cinici, care au reuşit să-şi menţină bugete mari chiar şi în perioada guvernărilor PNL şi PDL. Scandalurile bani contra voturi la buget din anii trecuţi au fost relevante pentru capacitatea de manevră a liderilor PSD din teritoriu, care au ştiut mereu pe ce pedale să apese pentru a-şi menţine poziţia. Era normal deci să pluseze acum, când au propriul premier, iar Victor Ponta a fost împins să inventeze noi taxe pentru a le satisface nevoile.
Nu doar calculele politice, ci şi lăcomia baronilor şi slăbiciunea premierului l-au determinat pe Traian Băsescu să ceară renegocierea acordului cu FMI şi să ameninţe că va contesta bugetul pe 2014 la Curtea Constituţională. Jocul preşedintelui îi enervează pe baroni, fiindcă Băsescu le desluşeşte experţilor Fondului, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene scopul „taxei pe stâlp“ şi miza creşterii accizelor pentru combustibil. Băsescu internaţionalizează, de fapt, o tradiţie mai veche: primarii şi şefii consiliilor judeţene au nevoie de bani mai mulţi pentru investiţii, nu doar pentru a-şi mobiliza alegătorii la prezidenţialele şi europarlamentarele de anul viitor, ci şi pentru a drena o parte din fonduri către propriul partid, care va avea nevoie de resurse mari în campaniile de anul viitor.
Preşedintele a aruncat în aer aranjamentele premierului cu baronii, iar lucrurile sunt atât de grave încât Ilie Sârbu, creierul din spatele premierului, spune că Băsescu este „dement“, o declaraţie care dă semnalul pentru deschiderea focului împotriva şefului statului. În spatele lui Sârbu se aliniază nu doar Dan Voiculescu, speriat de procesele care-l pot duce la închisoare, ci şi întreaga pleiadă a baronilor PSD care vor să se adape din banii bugetului pe 2014 (Dumitru Buzatu – Vaslui; Constantin Nicolescu – Argeş; Adrian Ţuţuianu – Dâmboviţa, Gheorghe Bunea Stancu – Brăila; Marian Oprişan – Vrancea; Constantin Bacalbaşa – Galaţi; Paul Stănescu – Olt; Ion Prioteasa – Dolj; Nicuşor Constantinescu – Constanţa; Silvian Ciupercă – Ialomiţa; Mircea Cosma – Prahova; Dragoş Benea – Bacău; Florin Cârciumaru – Gorj).
Victor Ponta se luptă cu Traian Băsescu mânat de aceşti lideri locali de care are nevoie pentru a-şi păstra puterea şi care îl manevrează în funcţie de propriile interese. Premierul ştie că este victima şi slujitorul lor şi nu are nici un fel de speranţe că ar putea să iasă de sub această tutelă umilitoare.