În vară, HCM Constanţa a fost în colaps. Veştile venite de la club şi principalul finanţator au fost catalizatorul unor scenarii apocaliptice, iar abandonurile în masă au lăsat lotul constănţean într-o situaţie cel puţin ciudată, cu jucători de mare experienţă şi valoare, dar mai aproape de pensionare decât de vârful carierei. Ce a urmat ţine de domeniul subfinanţării sportului românesc, dar şi de noroc, echipa de bunici a Constanţei cucerind Cupa României, obţinând calificarea în Cupa EHF şi dominând deja lejer Liga Naţională. Deznodământul campionatului este departe, dar, la acest moment, o echipă de veterani face ravagii într-un campionat care îşi arată, fără perdea, faţa urâtă.
“Dacă nu aş fi avut dureri de spate care să-mi limiteze inclusiv anumite acţiuni zilnice, nu m-ar fi scos nimeni din echipă. Aşa de jos a ajuns handbalul masculin românesc, şi nimeni nu recunoaşte”, susţinea unul dintre cei mai buni jucători ai generaţiei din care fac parte actualii componenţi ai HCM-ului, Silviu Băiceanu, iar declaraţia sa reprezintă exact imaginea actuală a handbalului de la noi.
HCM, cu o medie de vârstă a titularilor undeva pe la 33 de ani, cu un jucător de aproape 40 de ani (Adzic) care face ravagii în defensivă, cu un portar care bate record după record (Stănescu) şi cu o aripă care parcă nu are vârstă (Toma), nu are rival la acest moment în prima ligă şi linia de clasament este una afectată de omogenitate (eşecul de la Călăraşi) şi arbitraj (remiza de la Odorhei), pentru că altfel am fi vorbit, încă din runda a opta, despre un nou campionat “omorât” de HCM Constanţa.
Favorită în meciul de astăzi
Astăzi, în jurul orei 20.00, Constanţa va reveni şi scriptic în fruntea Ligii Naţionale, pentru că deja ca joc este în frunte. Meciul cu Poli Timişoara este unul în care Constanţa nu poate fi decât favorită la victorie, iar jucătorii sunt deja excitaţi la ideea că vor reveni pe primul loc în cazul unui succes. Din păcate, situaţia actuală din prima ligă trage un nou semnal de alarmă cu privire la valoarea handbalului masculin. Dacă un grup de veterani face asemenea meciuri, cu succese umilitoare în faţa unor contracandidate la titlu (teoretic), lucrurile sunt grave. HCM încearcă să aducă şi tineri, să-i bage la joc, dar statistica arată că atunci când Şimicu, Bucătaru, Şomlea, Baican şi Gal sunt pe teren agresivitatea scade, performanţele la fel, iar Constanţa abia ţine pasul cu adversarii.
Naţională constănţeană
Săptămâna viitoare Liga Naţională se opreşte pentru primele meciuri ale echipelor reprezentative, iar nouă dintre handbaliştii de la HCM au primit convocări. Ramon Șomlea, Robert Gal, Alexandru Bucătaru și Claudiu Șimicu sunt în lotul naţional de tineret şi merg la un turneu de pregătire din Polonia, Dalibor Cutura este la naţionala Serbiei, iar Laurențiu Toma, Rudi Stănescu, George Buricea și Marius Stavrositu au fost chemaţi de noul selecţioner al naţionalei României, Aihan Omer, pentru dubla cu reprezentativa statului Kosovo.
„Mizez mult pe experiență. Unii zic că pentru Kosovo joacă sârbi care nu prind să joace pentru naționala lor, alții că se mizează pe străini. Nu avem informații, deci mergem la sigur”, a declarat Aihan Omer pentru handbalvolei.ro, dar lotul naţionalei României este practic imaginea HCM, chiar dacă la prima reprezentativă şi-au făcut loc şi Alexandru Şimicu, Alexandru Csepreghi, Bogdan Criciotoiu, toţi trei plecaţi în această vară de la… HCM.
Au plecat șase jucători
Vara despărţirilor a însemnat abandonul pentru şase jucători de la HCM Constanţa, trei dintre ei plecaţi în străinătate şi trei în ţară. Dacă despărţirile de Marius Novanc şi Bogdan Şoldănescu nu au fost considerate catastrofale, plecările lui Csepreghi, Criciotoiu, Şimicu şi Marius Sadoveac au lăsat echipa din Constanţa într-o ipostază dificilă. Primii trei s-au acomodat perfect în Germania şi Franţa, fiind mereu remarcaţi la meciurile celor de la Creteil, Friesemheim şi Hamburg. Evoluţiile bune ale celor trei internaţionali arată, încă o dată, cât de importanţi au fost handbaliştii plecaţi în campania strălucitoare de anul trecut, dar şi că la Constanţa, indiferent cât de greu vor veni banii, se vor găsi mereu resurse pentru a continua lupta la cel mai înalt nivel.