7.7 C
București
duminică, 3 noiembrie 2024
AcasăSpecialCulturile Ð asigurate doar in proportie de 30 la suta!

Culturile Ð asigurate doar in proportie de 30 la suta!

Agricultura Romaniei este meteodependenta iar piata nu functioneaza corespunzator. Acestea sunt numai doua din problemele domeniului, subliniate de ministrul Gheorghe Flutur in vizita intreprinsa la inceputul lunii in Constanta. Din acest motiv, demnitarul a precizat ca se doreste schimbarea legii asigurarilor, care sa se transforme dintr-un sistem de ajutorare sociala intr-un instrument de investitii, prin care pagubitii sa isi poate reface culturile. Potrivit lui Flutur, fosta guvernare a acordat „pomeni electorale in valoare de 13.000 miliarde lei in schimbul voturilor”.

Birocratia, inainte de toate

In prezent, pana cand nu apare un act normativ, despagubirile se acorda inca potrivit Legii 381. Pagubitul se adreseaza primariei din localitate, care formeaza o comisie, impreuna cu reprezentanti ai asiguratorilor si specialisti din agricultura. Se intocmeste un proces verbal care este trimis apoi Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Constanta, de unde ia drumul Bucurestiului, spre Ministerul Agriculturii. In acest an, in judetul Constanta au fost calamitate 2.300 ha, potrivit statisticilor intocmite la DADR. Acum se intocmeste procesul verbal pentru inca 50 de hectare, care au fost distruse la Rasova, in urma ploii cu grindina de la sfarsitul lunii trecute. Legea spune ca se despagubeste 70% din valoare cheltuielilor. Daca paguba este sub 30%, pagubitul nu plateste nimic.

Nu sunt bani

„Asigurari vor sa-si faca si producatorii mici, si cei mari, dar nu toti au banii necesari. Cei care au bani isi asigura toata suprafata, altii o fac numai pentru o parte din suprafata”, spune Stere Economu, purtatorul de cuvant al DADR Constanta. Exemple sunt destule: pentru o cultura de rapita pe 70 de hectare, s-au asigurat numai 10 ha, din lipsa fondurilor. De fapt, lipsa banilor este cea mai mare problema a agriculturii. Reprezentantii DADR sustin ca din 1990 incoace pretul input-urilor a crescut cu 700% mai mult decat pretul produselor agricole, astfel ca presiunea financiara la care sunt supusi agricultorii este teribila. „Daca investesti 10 lei, ai profit 2 lei. Exista cazuri de producatori constanteni care au scos 10 tone de boabe de porumb la hectar si, cu toate acestea, au iesit in pierdere”, spune Economu.

Despagubiri de 7 miliarde de lei

Procentul culturilor asigurate a crescut in ultimii ani. Daca in 2002 erau asigurate numai 7-8% din suprafata totala a judetului, in 2003 procentul s-a situat la 14-15, iar anul trecut s-a apropiat de 30%. Ion Liviu Olteanu, directorul unei societati de asigurari specializate din Constanta, spune ca tendinta in acest an pare sa fie crescatoare: „Daca in 2004 am asigurat pana in 20.000 de hectare, in primavara acestui an suprafata a ajuns la 30.000 de hectare”. In ceea ce priveste daunele acordate, numai societatea mentionata a platit, in 2004, 7 miliarde de lei. Daunele pentru care s-a platit au fost produse de grindina, ploi torentiale si furtuni. In acest an s-au despagubit, pana in prezent, producatorii ale caror culturi au fost distruse de bruma, adica de inghetul tarziu de primavara. „Din pacate, agricultorii nu au nici bani suficienti, nici o "cultura" a asigurarilor”, conchide Ion Liviu Olteanu.

Solutii pentru viitor

Reprezentantii DADR Constanta spun ca una dintre solutii ar fi ca producatorii sa se imprumute de la banci pentru a-si asigura culturile. Din pacate, aceasta solutie este greu de realizat, din moment ce numai 3% din creditele acordate de bancile comerciale se duc spre agricultura, potrivit ministrului Flutur. O alta solutie ar fi aparitia unei burse a cerealelor, unde oferta sa se intalneasca mai bine cu cererea, iar pretul sa fie reglat de piata. Ministrul Gheorghe Flutur mai vede doua solutii pentru actuala subfinantare a agriculturii: disponibilizarea unei parti importante din bugetul Ministerului Agriculturii catre bancile comerciale, prin licitatie, pentru acordarea de credite pe durata a 10 ani, cu perioade de gratie de pana la 5 ani, si alimentarea Fondului de Garantare a Creditului Rural, pentru a acoperi in totalitate garantia solicitata de banci. Daca nu se iau masuri urgente, vor fi probleme mari, spun expertii din domeniu. Pretul mediu al terenului agricol a ajuns la 13 milioane de lei si este de asteptat sa creasca si anul viitor. Cresterea aceasta se regaseste in scumpirea produselor. In aceste conditii, ne putem trezi ca peste un an kilogramul de cascaval sa coste 700.000 de lei.

Cele mai citite

Câte o mașină de poliție la fiecare secție de votare în Republica Moldova

Simpatizanți ai lui Șor ar fi promis bani în schimbul voturilor împotriva unui anumit candidat Echipajele de poliție vor monitoriza dacă, în turul doi al...

Republica Moldova își alege astăzi președintele

În premieră, la aceste alegeri, este pilotat votul prin corespondență în șase state – SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Islanda și Finlanda Bătălia politică se dă...
Ultima oră
Pe aceeași temă