UNESCO a adoptat rezoluția „Occupied Palestine“, care nu recunoaște denumirea evreiască pentru locurile sacre din Ierusalim.
După încă o sesiune de vot pe proiectul de rezoluție privind moștenirea culturală a Oraşului Sfânt, finalizată fără a se aproba și denumirea evreiască pentru Muntele Templului, Comitetul executiv al UNESCO a adoptat rezoluția ca atare.
Documentul nu recunoaște, astfel, contribuția evreiască asupra locurilor sfinte din Ierusalim, stârnind vii dispute încă de când se afla în proiect. În ciuda obiecțiilor Israelului și ale organizațiilor evreiești din întreaga lume, UNESCO a adoptat ieri dimineață rezoluția, cu votul majorității membrilor Comitetului executiv.
Săptămâna trecută, când s-a supus la vot proiectul de rezoluție ce folosea doar denumirea arabă pentru un loc sacru și pentru islam și pentru iudaism, Israelul a suspendat relațiile cu UNESCO. Rezoluția, care se referă la Israel numai ca „Putere Ocupantă“, motivează excluderea denumirilor evreiești pentru locurile sacre din Ierusalimul de Est, Orașul Vechi, prin faptul că s-a opus întotdeauna numirii unui reprezentant permanent care să monitorizeze orice activitate de cercetare și restaurare a complexurilor arheologice importante pentru iudaism, dar sacre și pentru islam. Este vorba de al-Haram al-Sharif, denumirea arabă pentru sanctuarul ce include Moscheea Al-Aqsa, al treilea cel mai important loc sfânt în islam, după Mecca și Medina. Numit de evrei Templul Muntelui, locul include partea de vest a zidului templului biblic, celebrul Zid al Plângerii, cel mai important loc sacru în iudaism. Musulmanii avertizează forurile internaționale de mulți ani că israelienii, prin săpăturile lor, afectează fundația Moscheii Al-Aqsa, nepunând la socoteală raidurile repetate a armatei asupra locului sacru pentru islam.
Din aceste motive, Comitetul executiv al UNESCO, format preponderent din țări arabe, a ales să recunoască numai partea istorică musulmană a locurilor sfinte din Ierusalimul de Est.
Singura țară nearabă care a votat inițial proiectul de rezoluție, dar apoi și l-a retras, a fost Mexicul.