La Galaţi, PSD are prefectul şi candidatul la preşedinţia CJ, iar PNL candidaturile la primăriile din Galaţi şi Tecuci şi subprefectul. La Brăila, PNL va numi prefectul în locul PC, restul funcţiilor aparţinând PSD.
Rezultatele negocierilor dintre PSD, PNL şi PC, pentru nominalizările candidaţilor pentru cele mai importante funcţii din administraţiile din Galaţi şi Brăila, conturează concluzia că o victorie a USL duce la menţinerea monopolului stângii asupra celor două judeţe. La Brăila, PNL va deţine funcţia de prefect, însă Primăria, Consiliul Municipal Brăila şi Consiliul Judeţean (CJ) Brăila vor fi controlate în continuare de PSD. La Galaţi, PSD preia controlul administraţiei judeţene, deţinând funcţia de prefect şi candidatura USL la CJ Galaţi. PNL Galaţi a nominalizat subprefectul şi îşi încearcă şansa de a obţine mandatele de primar la Galaţi şi Tecuci. PC-ul nu a obţinut nici o nominalizare pentru o funcţie nici la Galaţi, nici la Brăila.
Negocierile PSD-PNL au intrat în „prelungiri”
Nominalizarea noului prefect al Galaţiului este o mare surpriză administrativă, , pentru că în premieră va deveni prefect un funcţionar care nu a deţinut o funcţie politică. Noul prefect, numit de PSD, este Emanoil Cătălin Bocăneanu, care din 2008 e şeful Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor, de sub autoritatea Consiliului Judeţului (CJ) Galaţi. În funcţia de subprefect, PNL l-a nominalizat pe Gabriel Panaitescu. El a mai fost prefect de Galaţi în perioada mai-decembrie 2008, fiind numit tot de PNL. Anterior, Panaitescu a condus Garda de Mediu Galaţi. Din ianuarie 2009, a fost inspector guvernamental în judeţul Maramureş.
Potrivit unor surse din PNL, preşedintele PSD Galaţi, Dan Nica şi preşedintele PNL Galaţi, Victor Dobre, au ajuns la această formulă după mai multe runde de negocieri. În toamnă, ei au convenit candidatura USL la preşedinţia CJ prin Nicolae Bacalbaşa (PSD) şi candidatura USL la Primăria Galaţi prin Marius Stan (PNL). În baza Protocolului USL, prefectul trebuia să fie numit de ACD (PNL-PC), iar subprefectul de PSD. A urmat însă şi negocierea candidaturii USL pentru Primăria Tecuci, al doilea municipiu din judeţ, pentru care PNL a cedat funcţiile de prefect şi subprefect. Întrucât PNL avea candidatura pentru Primăria Galaţi, ar fi trebuit ca la Tecuci candidatura USL să îi revină PSD, care voia să intre în cursă cu Ionel Butunoi. Dar liderul PNL a insistat ca la Tecuci să fie candidat liberal şi pentru a obţine candidatura USL la Primăria Tecuci pentru Daniel Ţuchel (PNL) a cedat PSD-ului numirea prefectului de către ACD. Aşa s-a ajuns ca PSD să numească şi prefectul şi subprefectul. E o abatere de la Protocolul USL, aprobată de Ponta şi Antonescu. Acum, se pare că Nica şi Dobre au mai avut o rundă de negocieri, pentru că PNL a obţinut numirea subprefectului. Altfel, PNL ar fi rămas doar cu candidaţii la primăriile celor două municipii, Galaţi şi Tecuci, fără o bună reprezentare de nivel judeţean.
PC Galaţi a rămas pe „banca de rezerve”
Din aceste negocieri a ieşit în pagubă Partidul Conservator, care are la Galaţi cea mai puternică filială din ţară şi a investit în două posturi locale de televiziune. Preşedintele PC Galaţi, Eugen Durbacă, şi-a dorit candidatura USL la Primăria Galaţi şi pentru că Nica şi Dobre nu erau de acord, a încercat să candideze la UNPR, PRM şi PPDD. Între timp, s-a întors în USL, dar prea târziu ca să mai obţină ceva, pentru că jocurile fuseseră făcute. Liderii PC mai speră să primească un post de viceprimar şi unul de vicepreşedinte CJ.
La Brăila, PC a ratat numirea prefectului
Dacă la Galaţi are organizaţie puternică şi două televiziuni, dar n-are şansa de a obţine vreo funcţie aleasă sau numită, la Brăila, liderul PC, Gheorghi Obreja a ratat şansa de a numi prefectul. PSD a obţinut candidaturile USL la preşedinţia CJ, prin Gh Bunea Stancu şi pentru Primăria Brăila, prin Aurel Simionescu. PSD va numi şi subprefectul. ACD urmează să numească prefectul. După algoritm, prefectul trebuia să fie numit de PC. Problema este că la PC Brăila este în criză de personalităţi şi Obreja s-a văzut nevoit să renunţe în favoarea PNL, care a nominalizat-o pentru funcţia de prefect de Brăila pe Mihaela Marcu. Ea a mai fost prefect în perioada 2007-2009, fiind nominalizată tot de PNL.