7.1 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSpecialCulinariada – un program-pilot al Euro-Toques România destinat bucătarilor-liceeni

Culinariada – un program-pilot al Euro-Toques România destinat bucătarilor-liceeni

Euro-Toques România a lansat un proiect-pilot extrem de util și necesar, pentru pregătirea viitorilor bucătari, în contextul în care, pe piața muncii din România, există un deficit acut de forță de muncă în acest sector.

„Noi ne-am propus un proiect comun cu anumite licee și colegii din România. Se numește «Culinariada», este un proiect prin care noi, bucătarii, venim și vă prezentăm niște tehnici de gătire, pregătirea unui bufet aniversar – de exemplu. Una dintre teme va fi prevenirea globalizării în industria alimentară – un subiect deosebit de important, poate cel mai important la ora actuală, pe plan mondial. La Sfântu Gheorghe, am pregătit un bufet festiv care va fi compus din patru piese: vorbim despre o linie de preparate cu pește, o linie de preparate cu brânzeturi și două linii cu produs local. Am realizat cu elevii cele 300 de piese de fingerfood utilizând produsele tradiționale din carmangeria «Regelui Ciolanelor», Kovacs Mihaly, puse în valoare intr-o versiune modernă! Proiectul nostru a unit cu succes cele 3 entități din obiectiv: elevul, bucatarul și producatorul local! Doamna Tordai Carmen ne-a oferit contextul ideal, Liceul Tehnologic Constantin Brâncuși, din Sfântu Gheorghe – Covasna! În urma demonstrației, elevii noștri au înțeles ca utilizarea produselor locale și regionale reprezintă un obiectiv al noului curent lansat de Comunitatea Europeană a Bucătarilor! Acest exercițiu pe care l-am făcut noi cu preparatele domnului Mihaly Kovacs stă la bază, la ora actuală, la sistemul de evaluare pentru cei care obțin stelele Michelin, în Europa. Deci, la ora actuală se pune foarte mare accent pe exploatarea și utilizarea produsului local, bineînțeles, pe punerea lui în valoare prin tehnici moderne sau prin moduri de preparare sau de expunere moderne”, ne-a declarat președintele Euro-Toques România, Radu Zărnescu.

Executive chef Vasile Spînu, celebru pentru participările și premiile obținute în competiții profesionale de profil, a prezentat viitorilor bucătari tendințele din domeniu: „Bucătăria veche revine în actualitate – mă refer aici la conceptul de «Slow cooking» – gătitul la foc mic. Noi acum o numim bucătăria «Sous-vide», dar, pe vremuri, părinții noștri terminau o mâncare în 3-4 ore. În zilele noastre, terminăm o ciorbă în 40 de minute, dar înainte se fierbea la foc mic și tendința este să revină acel stil: adică gătirea la foc mic, pentru ca produsele să nu își piardă din proprietate, iar astfel se unesc între ele toate gusturile”.

Directorul Liceului Tehnologic “Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe, membru al Asociației Euro-Toques România, prof. Carmen Tordai, a anunţat că, în program, au fost implicați, în total, peste 50 de elevi.

„Întotdeauna am considerat că un copil, pentru a fi învățat, educat și  pregătit pentru viață are nevoie în jurul său de adulți care să-i  fie un bun exemplu…  Rolul educatorului, învățătorului și mai târziu al profesorului în viața unui copil este unul de deschizător de drumuri  în ale cunoașterii și formării de competențe sociale, profesionale și academice care să-l ajute să se integreze și să se adapteze ca adult la viața socială. Copiii au nevoie de modele și de modele valoroase din punct de vedere a formării lor sănătoase. De la această idee, dar și din convingere, am pornit și eu în tot demersul didactic de peste douăzeci de ani. Ca să înveți o profesie nu trebuie doar să memorezi, înveți și înțelegi definiții, principii, formule, noțiuni, trebuie mai ales să aplici, exersezi, observi și să desfășori activități, execuți operații necesare realizării unui produs sau serviciu. Ca și cadru didactic am insistat întotdeauna pe metode didactice de predare-învățare care necesită implicarea totală a elevilor, metode activ-participative, în acest context organizând foarte multe activități cu caracter aplicativ pentru elevi. În această lumină, în perioada 15- 16 noiembrie 2017, la Liceul Tehnologic “Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe, s-a derulat o activitate complexp și foarte plăcută și apreciată de elevii din clasele de liceu și școală profesională care se pregătesc în meseriile de tehnician în gastronomie și bucătar : Culinariada”, explică Carmen Tolnai demersul pe care l-a făcut ca pedagog.

Mai multe fotografii și informații despre eveniment, citiți AICI!

Cele mai citite

Costul cozonacului de Crăciun 2024: cifre furnizate de INS

Cozonacul, fie el preparat acasă sau cumpărat din magazin, rămâne un element central pe masa de Crăciun. În magazine, prețul acestui desert începe de...

Zelenski și secretarul general al NATO au discutat despre viitorul Ucrainei. România nu a fost invitată la discuții

Miercuri seara, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Mark Rutte, l-a întâmpinat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru discuții, alături de alți lideri europeni,...

Turcia respinge poziția lui Donald Trump legat de Siria: Nu este o preluare a puterii de către Ankara

Turcia a respins miercuri afirmaţiile preşedintelui ales al SUA Donald Trump, care a numit victoria rebelilor în Siria drept o "preluare de putere neprietenoasă"...
Ultima oră
Pe aceeași temă