2.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialCui i-e frică de americani sau cum face Securitatea jocurile ruşilor în...

Cui i-e frică de americani sau cum face Securitatea jocurile ruşilor în guvernul României

Vestea că fostul ambasador american la Bucureşti, Mark Gitenstein, s-ar putea întoarce, într-o poziţie cheie, ca reprezentant al acţionarilor Fondului Proprietatea a dat fiori pe spinarea “băieţilor deştepţi” din energie, a tulburat şerpăria intereselor ruseşti şi, în special ale Gazprom, în România care, nicio surpriză, sunt reprezentate de securiştii alipiţi actualei guvernări.

Poate că prim-ministrul Victor Ponta nu doreşte, personal, “să ducă România în Rusia sau Kazahstan”, iar incidentul dintre Sebastian Ghiţă, omul său de încredere, pe de o parte, şi Ioan Niculae şi Sorin Roşca Stănescu pe de alta, pare să indice în această direcţie, dar asaltul dat de guvernul său şi de coaliţia al cărei co-preşedinte este împotriva transparentizării şi liberalizării pieţei energiei spune cu totul altceva.

Cele mai virulente atacuri împotriva poziţiei Statelor Unite, exprimate, la vremea respectivă, de ambasadorul Mark Gitenstein, în privinţa loviturii de stat de vara trecută au venit din partea grupării Voiculescu-Antonescu şi a organului lor de propaganda, grupul Intact. Nicio surpriză aşadar, că grupul Intact este cel care a lansat şi cele mai violente atacuri la adresa lui Gitenstein după publicarea ştirii că fostul ambasador, acum revenit în sectorul privat, candidează la un loc –posibil chiar de preşedinte – al Consiliului Reprezentanţilor acţionarilor Fondului Proprietatea. De ce şi-a dezlegat Voiculescu câinii din lesă împotriva lui Gitenstein şi a Fondului Proprietatea va deveni, sperăm, limpede, în cele ce urmează.

Fondul Proprietatea administrează active importante în valoare de două miliarde de euro la cele mai valoroase companii româneşti, private sau de stat, din domeniul producţiei şi distribuţiei de energie – petrol, gaze naturale, energie electrică – de la Petrom, la Romgaz şi Transgaz şi până la Nuclearelectrica şi, da, Hidroelectrica. De fapt, motivul pentru care există un “scandal Hidroelectrica” în primul rând, motivul pentru care contractele “băieţilor deştepţi” au devenit publice iar putregaiul de acolo a fost la lumină nu are nicio legătură cu dorinţa guvernului Ponta de a face curăţenie, aşa cum sună propaganda de stat, ci cu nemulţumirea acţionarilor privaţi ai Fondului Proprietatea că pierd bani dintr-o investiţie care ar fi trebuit să fie perfect viabilă dar a fost pusă în genunchi de managementul de stat şi de reţeaua căpuşelor cunoscută sub numele de “băieţii deştepţi din energie”. Acum, elementul cheie al poveştii este că Fondul Proprietatea este o afacere din ce în ce mai exclusiv americană. Administratorul este Frank Templeton iar primii doi acţionari sunt Elliot Associates şi City of London. Mark Gitenstein a fost propus pentru Fondul Proprietatea de Emerging Markets Country Fund, creat în America şi administrat de City of London.

Acest lucru nemulţumeşte profund interesele ruseşti, care beneficiau masiv de pe urma reţelelor de corupţie din sistemul de stat, un sistem cu care sunt învăţate şi pe care ştiu să îl exploateze foarte bine. Ecuaţia este destul de simplă: Cu cât americanii rămân mai mult şi mai adânc implicaţi în afacerile cu energie din România şi cu cât acestea devin mai transparente, cu atât interesele băieţilor deştepţi, care provin din Securitate şi ale ruşilor care îi susţin sunt mai lovite. Nu este, desigur, un joc în alb şi negru, dar “la capătul zilei” ca să folosim un calc american, la asta se reduce totul. Şi este o miză uriaşă pentru România.

Una din speranţele pe care se pare că şi le puneau “băieţii deştepţi” era ca Fondul Proprietatea să vândă activele pe care le deţine (o opţiune preferată de Elliot) în vederea maximizării profiturilor pe termen scurt. Această opţiune este însă respinsă de analiştii români consultati  de Romania Libera, care ar prefera un scenariu de tip “win-win” în care FP să-şi extindă investiţiile într-un sector strategic cum este cel energetic şi să-şi crească, subsecvent, profiturile, cât şi de nominalizarea lui Gitenstein, un atu pentru extinderea afacerilor americanilor în România şi Europa de Est. Cu alte cuvinte, dacă Fondul Proprietatea ar fi vrut să-şi lichideze activele şi nu să se extindă, atunci n-avea niciun rost să-l aducă pe Gitenstein. Aşa, jocul se schimbă şi este dus de americani la un nivel superior.

În disperarea lor, oamenii lui Voiculescu l-au turnat pe Gitenstein la Comisia de Etică a Departmentului de Stat pentru “conflict de interese”, “foloase necuvenite” şi “trafic de influenţă”. Suntem bucuroşi să-i anunţăm pe oamenii lui Voiculescu că Departamentul de Stat n-a avut nicio obiecţie faţă de prezenţa lui Mark Gitenstein în Consiliul Reprezentanţilor FP. Ştim asta atât de la Departamentul de Stat cât şi de la Mark Gitenstein, care a respins orice acuzaţii. Gitenstein a confirmat telefonic, pentru România Liberă, că va încerca, din noua sa poziţie, să exploateze cunoştinţele pe care le-a acumulat în calitate de ambasador pentru a maximiza oportunităţile de afaceri pe care le oferă România şi a sublinat că va continua să militeze pentru Liberalizare, Transparenţă (ceea ce înseamnă scoaterea  afacerilor din energie la lumină ca să nu se mai repete cazul Hidroelectrica) şi Privatizare, pe principiul că toată lumea are de câştigat: investitori, acţionari şi public: dividendele cresc, preţurile scad, costurile se reduc şi la fel şi factura la energie.

Toată lumea, mai puţin băieţii deştepţi şi Securitatea. Într-un articol recent, Otilia Nuţu specialista Expert Forum în energie, relatează o dispută revelatoare avută cu celebrul Iulian Iancu –autoritatea PSD în materie de politică energetică şi omul Gazpromului după spusele (via Wikileaks) colegului său şi preşedinte al Comisiei SRI, Georgian Pop – şi cu şeful ANRE, Emil Calotă, în care aceştia s-au opus vehement liberalizării pieţei gazelor prin bursa energiei, OPCOM, şi exportului de gaze din România. După cum remarcă Otilia Nuţu, de absenţa listării pe bursa OPCOM, beneficiază Ioan Niculae (Interagro, fost ofiţer de Securitate, n.n) care s-a obişnuit să facă miliarde cu subvenţie de la populaţie. Totodată, Nuţu observă că dacă România ar fi să exporte gaz, ar exporta în Moldova, Bulgaria şi Ungaria, ţări care depind între 90% şi 100% de Gazprom. A bloca exporturile de gaz românesc înseamnă, aşadar, în esenţă, a proteja Gazprom de concurenţa românească şi a-i proteja pe ruşi în dauna românilor.

Este evident, aşadar, că ruşii au agenţi în zona guvernamentală şi că revenirea lui Gitenstein îi încurcă foarte mult. Prezenţa sa la Fondul Proprietatea va fi un ghimpe în coastă şi un test dacă guvernul Ponta îşi va onora angajamentele faţă de Occident sau va sucomba tentaţiei Estului. 

P.S. Pe tot parcursul zilei de ieri, am incercat sa obtinem un punct de vedere din partea domnului Adriean Videanu. Nu l-am mai obtinut, in pofida promisiunii domnului Videanu. Ceea ce lasa, destul de clar, de inteles ca este vorba de o influenta pro-„baieti destepti” si „pro-ruseasca” transpartinica adanc infipta in „capitalismul romanesc”.

Cele mai citite

Serviciile de la Kremlin susțin că au dejucat comploturi ucrainene vizând ofițeri de rang înalt din Rusia

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat joi că a prevenit o serie de comploturi ale serviciilor de informații ucrainene care aveau...

Accident cumplit pe DN2 între un autoturism și o cisternă. Sunt trei morți, printre care și un copil

Trupurile neînsufleţite a trei persoane au fost găsite în autoturismul care a luat foc, joi, în a doua zi de Crăciun, pe drumul naţional...

București-Ilfov, regiunea cu cel mai scăzut risc de sărăcie din Uniunea Europeană

Cele mai mari riscuri de sărăcie au fost înregistrate în regiunea ultraperiferică franceză Guyane, Calabria și Sicilia Regiunea București-Ilfov este lider european în ceea ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă