Dupa aproape o jumatate de secol, Cuba are alt lider decat Fidel Castro. Adunarea Nationala de la Havana s-a reunit ieri pentru a-l desemna pe succesorul acestuia.
Cuba apare intr-o lumina mai buna decat Spania. Cel putin, Fidel a plecat de la putere fiind inca in viata. In cazul lui Franco, a trebuit sa asteptam sa moara."
Juan Carlos Rodríguez Ibarra, membru PSOE
» Comparatie
"Cuba apare intr-o lumina mai buna decat Spania. Cel putin, Fidel a plecat de la putere fiind inca in viata. In cazul lui Franco, a trebuit sa asteptam sa moara", a declarat pentru "Cadena Ser" secretarul general al organizatiei din regiunea Extramadura a Partidului Socialist Spaniol (PSOE), Juan Carlos Rodríguez Ibarra.
Aceasta apreciere vine in contradictie cu pozitia comunitatii internationale, preocupata de retorica agresiva manifestata in politica externa si de regimul dur de opresiune instaurat in politica interna de catre Fidel.
Raul Castro a manifestat unele intentii de deschidere, primite insa
cu rezerve de SUA, care asteapta din partea noului regim
de la Havana reforme pe plan intern
si manifestari concrete ale bunelor intentii in relatiile bilaterale
si internationale.
Un gest de deschidere al noului regim l-a constituit vizita de saptamana trecuta a secretarului de stat (echivalentul ministrului de Externe) al Vaticanului, Tarcisio Bertone, care a oficiat si o mesa la Havana, la care au asistat
"Doamnele in alb", mamele si sotiile detinutilor politici.
In pofida momentului istoric, la Havana domnea ieri un calm vecin cu apatia, au constatat corespondentii straini. si aceasta, intrucat cubanezii nu se asteapta la schimbari majore in viata de zi cu zi, impovarata de restrictiile impuse de dictatura lui Fidel, total izolata in ultimii ani de comunitatea internationala.
"In calitate de cetatean, va spun ca nu sper in nimic. Nu mai avem sperante. Ne-am obisnuit cu viata aceasta de atatia ani incat, pana la urma, ne e indiferent cine e la putere, unul sau altul. Cel putin, pentru mine nu cred ca o sa fie vreo schimbare in bine", i-a declarat un cubanez corespondentului Euronews.
De altfel, atat Fidel Castro, cat si fratele sau, Raul, care a asigurat interimatul la conducerea Cubei timp de 19 luni, pornind ca mare favorit la succesiune, au subliniat ca sunt excluse reforma si deschiderea politica sperate de comunitatea internationala. "Va fi o tranzitie spre ceva? Da, spre o forma mai buna de socialism", a declarat Raul Castro, raspunzand unei intrebari privind evolutia Cubei post-Fidel. Intr-unul dintre editorialele publicate de presa cubaneza – care au devenit modul sau de a-si exercita influenta –, Fidel Castro a exclus ceea ce a numit o "tradare" a revolutiei cubaneze, afirmand ca "sfarsitul unei epoci nu este acelasi lucru cu inceputul unui sistem neviabil".
In lunile in care a exercitat conducerea interimara, Raul Castro s-a aratat totusi mai pragmatic si mai preocupat de problemele economice ale Cubei. El a calificat drept "excesive" restrictiile cu care se confrunta cubanezii. Havana post-Fidel ar putea urma modelul Chinei, de deschidere economica, cu mentinerea controlului politic in mainile Partidului Comunist, prevad analistii.
Provocarile nu sunt putine, de la descentralizarea unui sistem de conducere monolitic si pregatirea tranzitiei catre o noua generatie de lideri cubanezi pana la gravele probleme sociale ale unei tari in care salariul lunar mediu are o valoare echivalenta cu 15 dolari.