2.8 C
București
luni, 30 decembrie 2024
AcasăSpecialCuba: Raul Castro, pregătit să discute orice problemă cu SUA

Cuba: Raul Castro, pregătit să discute orice problemă cu SUA

Preşedintele cubanez Raul Castro a salutat sâmbătă normalizarea relaţiilor dintre Cuba şi Statele Unite şi s-a declarat pregătit să discute orice problemă în cadrul dialogului cu Washington, relatează AFP, conform Mediafax.

Miercuri, preşedintele american Barack Obama şi omologul său cubanez Raul Castro au anunţat normalizarea relaţiilor dintre Washington şi regimul comunist de la Havana, după peste 50 de ani de tensiuni diplomatice.

"Poporul cubanez salută această decizie justă a preşedintelui Statelor Unite Barack Obama, care confirmă ridicarea unui obstacol în relaţiile dintre ţările noastre" şi marchează "deschiderea unui nou capitol", a afirmat Raul Castro într-un discurs susţinut în mod tradiţional la închiderea sesiunii parlamentare semestriale.

Primele întrevederi oficiale între reprezentanţi ai Cubei şi Statelor Unite sunt prevăzute în ianuarie, cu scopul de a fixa o agendă pentru restabilirea relaţiilor diplomatice, după 18 luni de negocieri desfăşurate în secret.

"Vom reitera dispoziţia noastră pentru un dialog respectuos şi reciproc asupra divergenţelor" dintre Havana şi Washington, a declarat preşedintele cubanez.

"Acceptăm să vorbim pe orice temă", a adăugat el, afirmându-şi totodată voinţa de a rămâne ferm în problemele de suveranitate.

"Vom veghea la respectarea independenţei noastre naţionale şi autodeterminării", a avertizat Raul Castro, citându-l pe fratele său Fidel, căruia i-a succedat la putere în 2006.

Reprezentanţi ai diasporei şi-au exprimat regretul, miercuri, că Washingtonul nu a aşteptat "un gest al Havanei în problema drepturile omului" pentru a anunţa această apropiere.

Preşedintele american a subliniat că "împărtăşeşte preocupările opozanţilor şi militanţilor pentru drepturile omului legate de faptul" că regimul de la Havana este în continuare "represiv".

"Cuba se va schimba, este inevitabil", dar "nu prevăd schimbări peste noapte", a declarat Obama, vineri, în cursul unei conferinţe de presă susţinute în mod tradiţional la sfârşit de an de la Casa Albă.

"Aşa cum noi nu am propus niciodată ca Statele Unite să-şi schimbe sistemul politic, cerem respect faţă de al nostru", a răspuns sâmbătă preşedintele cubanez.

"Între Guvernele Statelor Unite şi Cubei există divergenţe profunde care includ, între altele, concepţii diferite legate de exercitarea suveranităţii naţionale, democraţie, modele politice şi relaţii internaţionale", a subliniat Raul Castro.

La fel ca în cursul alocuţiunii de miercuri, Raul Castro a reamintit sâmbătă că cea mai importantă problemă care trebuie soluţionată de Washington şi Havana este "eliminarea embargoului economic, comercial şi financiar" impus de Statele Unite insulei comuniste.

Promisă de Barack Obama, dezbaterea pe tema anulării embargoului impus în 1962 de preşedintele John Kennedy pare a fi delicată, Congresul american opunându-se acestui demers. Republicanii, care vor controla din ianuarie cele două camere ale Congresului, au avertizat deja că se opun anulării embargoului american care vizează Cuba.

"Acest Congres nu va suspenda embargoul", a dat asigurări miercuri Marco Rubio, senator de Florida, în timp ce Barack Obama s-a angajat vineri să-şi "exercite toată influenţa" pe lângă Congres.

"Nu putem elimina embargoul în mod unilateral. Este specificat în lege. Se va parcurge un întreg proces în cursul căruia Congresul va digera aceasta. Există susţinători bipartizani noii abordări, dar şi detractori de ambele părţi", a apreciat Obama.

La rândul său, Raul Castro a declarat că are încredere în Barack Obama că îşi va "folosi cu determinare prerogativele de preşedintele cu scopul de a modifica în mod substanţial aplicarea embargoului în aspectele pentru care aprobarea Congresului nu este necesară".

De asemenea, el i-a cerut omologului său american să "revină asupra includerii în mod nejustificat a Cubei pe lista ţărilor care susţin terorismul internaţional".

Sesiunea de sâmbătă a Parlamentului de la Havana s-a desfăşurat în prezenţa a trei agenţi cubanezi eliberaţi de Washington în cadrul unui schimb de prizonieri efectuat odată cu anunţarea normalizării relaţiilor.

Cele mai citite

Guvernul adoptă măsuri dure de austeritate: Impozite mai mari și eliminarea facilităților fiscale

Măsurile vizează creșterea veniturilor bugetare prin ajustarea impozitelor și eliminarea unor facilități fiscale Ministerul Finanțelor a publicat, duminică, un proiect de ordonanță privind măsurile fiscal-bugetare,...
00:07:35

VIDEO. „Aveam doar șase ani când am fost expulzați”. Naftali Furst își rememorează experiența, la 80 de ani de la sfârșitul lagărelor naziste

Pentru a marca împlinirea a 80 de ani de la eliberarea lagărelor de concentrare naziste, AFP a vorbit supraviețuitori din întreaga lume. În 1944, întreaga...

Comisia electorală din Polonia revine asupra deciziei privind finanțarea partidelor de opoziție

Comisia Electorală a Poloniei a decis să anuleze decizia anterioară prin care respingea raportul financiar pe 2023 al partidului naționalist Lege și Justiție (PiS),...
Ultima oră
Pe aceeași temă