Una dintre cele mai cunoscute manifestari muzicale, culturale in sens larg, de pe cuprinsul tarii, Festivalul de Jazz de la Sibiu, a ajuns, incredibil, la impresionantul numar de nu mai putin de 36 de editii! Si in acest an, editia a 36-a a Sibiu Jazz Festival se va desfasura, cu regularitate de metronom, mai exact in perioada 8-14 mai. Organizatorii importantului si dificilului eveniment sunt Fundatia Pro Art Hermannstadt, in parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe / Comisariatul General pentru Francofonie si Ministerul Culturii si Cultelor.
Pe langa longevitate, care trebuie onorata, mai exista un motiv pentru care ochii (si urechile) trebuie sa stea indreptate spre vechea cetate medievala, iar organizatorii sa depuna toate eforturile posibile pentru a se achita cu brio de dificila sarcina pe care si-au asumat-o. Anul viitor, anul ipoteticei, dar posibilei noastre integrari in UE (cu alte cuvinte, al reintoarcerii noastre la originile pe care, de fapt, cu toate vicisitudinile istoriei, niciodata nu le-am parasit), Sibiul va fi, alaturi de mai evoluatul Luxemburg, Capitala Culturala Europeana, asa ca aceasta editie a festivalului nu este altceva decat o anticipare a ceea ce, de-a lungul anului viitor, va trebui sa fie, la Sibiu, ceva obisnuit, curent.
Altceva decat „Maneaua de aur”
Intr-adevar, Sibiu Jazz Festival este unul dintre fondatorii principali ai agendei culturale a anului 2007, cand Luxemburgul si Sibiul vor fi Capitale Culturale Europene. Pana una-alta, editia acestui an sta sub semnul Anului Francofoniei, in programul festivalului fiind incluse trupe sau muzicieni francofoni a caror prezenta este posibila datorita sprijinului forurilor organizatoare ale evenimentelor aflate sub semnul francofoniei. In plus, ca in fiecare an, Sibiu Jazz Festival a incheiat parteneriate cu institutii si organizatii din Romania si din Europa care sprijina manifestarea sibiana, iar lista lor este impresionanta, de la seria completa a centrelor culturale straine din Romania pana la Federatia Luxemburgheza a Fotografilor Amatori! Altceva este si mai important: in spiritul campaniei de promovare a muzicii de calitate in detrimentul kitschului si al comercialului (vezi mult trambitata de presa noua productie „Maneaua de Aur”, de parca ar exista o voluptate de a reprezenta Romania cat mai mult, sau chiar exclusiv, prin asa ceva, iar dupa aceea de a ne mira de ceea ce inteleg strainii) si avand in vedere valoarea spectacolului de jazz care se desfasoara an de an la Sibiu, Fundatia Pro Art Hermannstadt continua si anul acesta seria de parteneriate in scopul organizarii unei retele de manifestari jazzistice in alte trei orase mari ale Romaniei: Brasov, Cluj-Napoca, Ploiesti. S-au incheiat parteneriate cu promotori locali ai jazzului in fiecare din orasele mentionate mai sus, creandu-se astfel o retea de evenimente jazzistice in cadrul carora vor concerta mare parte a muzicienilor veniti pentru Sibiu Jazz Festival. Acesti trei parteneri sunt: Asociatia Culturala „Jazz Forum '03” Ploiesti, Centrul pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Brasov si Clubul „Roland Garros” din Cluj-Napoca.
World Saxophone Quartet continua muzica lui Hendrix
Trecand la programul propriu-zis al manifestarii, anul acesta festivalul propune trei proiecte de anvergura. World Saxophone Quartet din SUA, pentru prima data in Romania, va prezenta un program de prelucrari ale pieselor semnate Jimi Hendrix (joi, 11 mai, ora 22). Este un proiect care a avut un succes deosebit pe piata jazzului american si nu numai, mai ales ca cei patru saxofonisti au finalizat cu succes un proiect pe care multi alti muzicieni au incercat in zadar sa il puna in practica in ultimii 25 de ani. In al doilea rand, cunoscutul pianist si compozitor roman Florin Raducanu, lider al Florin Raducanu Septet Jazz Simfonic, va prezenta proiectul de jazz simfonic „Mapamond Pictures”, initiat de el si realizat in parteneriat cu Filarmonica de Stat Sibiu (joi, 11 mai, ora 20). Aceasta este o premiera mondiala in care Florin Raducanu preia un proiect muzical initiat de George Gershwin si adoptat de Leonard Bernstein si il transpune prin propria cultura muzicala. Totodata, Florin Raducanu va lansa la Sibiu si albumul „Hermannstadt Jazz Town”, inregistrat in anul 2004 cu ocazia concertului sustinut in cadrul Sibiu Jazz Festival.
Nu in ultimul rand, Wolfgang Puschnig, care este, dupa Joe Zawinul, cel mai cunoscut si apreciat muzician de jazz din Austria, va prezenta anul acesta, alaturi de Septet-ul sau, pe scena de la Sibiu, proiectul „Chants” (marti 9 mai, ora 22).
Amanunte suplimentare: ca in fiecare an, Sibiu Jazz Festival sarbatoreste pe 9 mai Ziua Europei. Si anul acesta, organizatorii au invitat doua trupe de prestigiu care au o abordare europeana a jazzului. Aceste trupe sunt „Tricycle” din Belgia si, cum spuneam, Wolfgang Puschnig Septet din Austria. In sfarsit, dupa ce anul trecut a fost organizata o seara olandeza la Sibiu, anul acesta, in spiritul programului comun de actiune pentru 2007, festivalul are onoarea de a prezenta publicului o seara luxemburgheza, pe data de 12 mai. Pe langa cele doua trupe luxemburgheze invitate sa concerteze, organizatorii au pregatit si o serie de alte activitati care implica Marele Ducat de Luxemburg. In ziua de deschidere a festivalului, luni – 8 mai, vor avea loc si Galele Nationale Studentesti, editia a VI-a, organizate de Casa de Cultura a Studentilor; participa trupe studentesti din Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi, Sibiu. Majoritatea concertelor, exceptandu-le bineinteles pe cele in aer liber, au loc in Casa Sindicatelor si incep pe la orele 19.30-20, fiind continuate de mult asteptatele jamsession-uri.