11 C
București
duminică, 27 octombrie 2024
AcasăSpecialCu siguranţa construcţiilor nu te joci!

Cu siguranţa construcţiilor nu te joci!

Foarte multe construcţii din România nu sunt realizate la standardele de siguranţă impuse de Codul de proiectare seismică P100, fapt confirmat de studiul Ministerului Mediului. Problema fiind de mare actualitate, ne-am adresat lui Andrei Sachelarescu, ­directorul general al ­Laboratorului de ­Construcţii Bucureşti (LCB).

Care este la ora actuală situaţia privind siguranţa în construcţii?
Nu de puţine ori s-a demonstrat în urma testelor distructive şi nedistructive că materialele nu sunt de calitatea solicitată prin proiect. Motivul principal pentru care se renunţă la verificarea materialelor este economia de bani, însă costurile sunt sub 1% din valoarea investiţiei – o sumă  infimă, care poate salva pierderile materiale şi chiar de vieţi omeneşti, în cazul execuţiilor defectuoase, cât şi a unor catastrofe naturale, a unui cutremur, de exemplu.
 
Cum este, în general, tratată această problemă?
Românii au o atitudine pasivă când vine vorba de siguranţa lor. Deşi acest aspect ar trebui să fie pe primul loc, aleg să epateze prin frumuseţea caselor, fără a se îngriji de rezistenţa lor. Casele trebuie testate în orice moment, cu atât mai mult cu cât au trecut prin diverse evenimente care le-au afectat structura de rezistenţă. Fac o recomandare privind lucrările de instalaţii ­sanitare, termice, electrice, goluri hote, precum şi lucrările de recompartimentări: acestea trebuie să fie executate de firme specializate şi cu echipamentele adecvate ­(carotiere, maşini de tăiat cu disc, lanţ) care să nu producă vibraţii, şocuri sau fisuri care pot afecta în timp rezistenţa clădirii.

Ce soluţii există? Ce îşi propune şi ce oferă Laboratorul de ­Construcţii Bucureşti?
Scopul nostru este tocmai acela de a stabili pe tot ­parcursul lucrărilor calitatea reală a materialelor utilizate, cât şi ulterior, după punerea în operă în baza standar­delor, normativelor şi ale ­instrucţiunilor tehnice în domeniul construcţiilor.
De 45 de ani, LBC oferă cele mai bune servicii de ­laborator, utilizând echipamente ­profesionale şi metode ­standardizate, beneficiind de un personal autorizat bine pregătit profesional, fiind printre puţinii prestatori ­independenţi autorizaţi şi acreditaţi pentru asemenea servicii.

Când trebuie să se facă ­testările imobilelor?
Este recomandat ca analiza construcţiilor să se efectueze în orice moment al ciclului lor de viaţă: fie că sunt în proces de execuţie, fie au ­deja ani de exploatare. ­Buletinele de analiză, ­determinările şi rapoartele tehnice realizate de LCB au la bază legislaţia în ­vigoare şi oferă date precise cu privire la materialele ­folosite în construc­ţia ­respectivă, cât şi determi­narea rezistenţei ­reale a ­elementelor de ­construcţie a imobilelor. 

Cele mai citite

Credite și diferențe regionale: Clujul ridică ștacheta, Constanța și Timișoara joacă precaut

Românii continuă să manifeste o încredere puternică în moneda națională În primele opt luni ale anului 2024, băncile din România au acordat credite populației și...

România a devenit cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană

România a devenit cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană, cu o producţie de 2,3 miliarde de metri cubi în trimestrul al...

Săptămâna de lucru de 4 zile s-a dovedit a fi un succes economic în Islanda: creștere rapidă și șomaj redus

Săptămâna de lucru redusă la patru zile, considerată de mulți angajați un ideal, s-a dovedit a fi mai mult decât un simplu experiment în...
Ultima oră
Pe aceeași temă