5.9 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialCu SIF-urile la timona

Cu SIF-urile la timona

Analistii unor companii straine au emis de curand opinii privind continuarea crizei financiare globale, caz in care efectele din SUA s-ar propaga si catre alte piete de capital din lume, mai ales catre cele emergente, iar capul de afis ar fi piata autohtona, cu toate cele trei elemente ale acesteia: piata financiara, piata imobiliara si piata monetara.

Totodata, in ultima perioada se vehiculeaza ideea ca efectele lipsei de "lichiditati" de pe piata financiara americana se vor transfera si spre tari din Europa, cu consecintele respective.
Dupa parerea mea, vehicularea unor asemenea afirmatii, precum si incercarile publice lipsite de obiectivitate pentru a cuantifica pierderile datorate crizei ipotecare americane, de genul 300-500 mld. dolari sau chiar mai mult, sunt numai factori de natura speculativa, aceiasi factori care influenteaza acum evolutia pietei de capital romanesti.
Am observat in ultimii doi ani o piata monetara din Romania cu o fluctuatie foarte importanta (s14,6%/-21,9%), cand dupa 13 luni de apreciere continua leul a devenit un rege local neincoronat (de la 3,63 la 3,1 lei/euro), iar apoi s-a transformat usor, dupa nici 8 luni, in codas zonal (curs 3,78 lei/euro). Pentru aceasta perioada variatia totala relativa este de 36,5% si absoluta de 1,21 lei.

In paralel, pe fondul efectelor crizei ipotecare americane, dar si al fenomenului de globalizare, mijloacele speculative bazate pe repulsia/aversiunea fata de riscul in investitiile financiare s-au exportat usor pe toate pietele de capital, mai ales pe bursele care nu au avut nici o legatura directa cu asa ceva, cum este cazul BVB. Trebuie spus totusi ca in anul 2007 investitorii straini au o balanta pozitiva de 226,4 mil. euro si nu se constata lichidari de capital. Chiar daca in ultimele 3 luni valoarea portofoliilor acestora a scazut o data cu bursa (ex. – East Capital cu 20%), investitiile lor raman pe termen lung. Se pastreaza insa neputinta BVB de a le oferi emitenti cu free float mare. Chiar si asa, bursa noastra este mult mai atractiva decat celelalte din jur prin insusi faptul ca este mai speculativa decat acestea, fapt care va conta foarte mult in perspectiva. Iata cateva date comparative pentru BVB/Bursa din Bulgaria: randament 2007 (24%/44%), scadere maxima 2007/2008
(-45%/-35%), crestere PIB (6,6%/4,5%), inflatie (7,97%/12,2%).

Chiar daca am citit multe explicatii din partea specialistilor, nu pot sa-mi explic convingator fenomenul supradeprecierii actiunilor societatilor financiare listate la BVB (SIFS) comparativ cu rezultatele financiare ale acestora comunicate la Q3/2007, dar, mai ales, la sfarsitul anului 2007 (ex. – profitul net a crescut cu 107% la SIF3 si 48% la SIF1).
Pentru exemplificare voi spune ca de la maximele din iulie 2007 si pana in prezent indicele BET-FI, care masoara evolutia acestor societati, a scazut cu 45%, fiind cea mai lunga si cea mai mare depreciere continua din ultimii 5 ani (-39,32%/2006 in 5 luni), discountul actual ajungand la cca. 30-40% fata de VUAN; (110% – 21,14%)/profit net; 15,19/P/E; 60%/ROE si 0,1480/EPS.
Cu toate ca aceste date sunt foarte favorabile ca puncte de intrare pentru o investitie profitabila pe termen mediu si lung, piata inca simte influenta puternic speculativa care tine investitorii seriosi, inclusiv pe cei straini, departe de bursa. stiu ca nu este bine sa spui ce faci ca investitor, mai ales pentru cei mai putini avizati, dar nu pot sa ma abtin sa nu afirm ca la mine in portofoliu actiunile SIFS au inceput sa preia timona acestuia, desigur, pe baza elementelor de control al banilor, deocamdata cu doua pachete de actiuni pentru a inlatura starea de apatie si lipsa de actiune care m-au dominat o buna perioada.

 

La aceasta decizie m-a ajutat si analiza graficului comparativ pe ultimii doi ani la indicele BET-FI si actiunile SIF2 si SIF3. Concluzia este: BUY usor. Dupa o depreciere de cca. 40% indicele BET-FI s-a apreciat dublu, trecand cu 72% peste punctul de referinta (7 februarie 2006), pentru ca in prezent sa intre in zona negativa, sub linia neutra, scazand in total, fata de topul maxim, cu cca. 75%. In prezent, pe o mica revenire tehnica, acesta incearca o schimbare de directie. Comparativ, pretul actiunii SIF3 a depasit aprecierea maxima a indicelui, atingand un top maxim la 82% si ca urmare a interesului fata de actiunile gratuite (1:1). Deprecierea totala ulterioara fata de top este de cca. 120%, incluzand si ajustarea pretului. In final, nivelul pretului a incercat tatonarea minimului anului 2006, formand un dublu bottom in apropierea valorii de -40%. Tendinta actuala este similara cu cea a indicelui. In majoritatea evolutiilor sale pretul actiunii SIF2 este inferior celui al indicelui, dar superior evolutiei actiunii SIF3 din partea a doua a evolutiei graficului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă