DNA trece, în momentul de față, prin cea mai grea perioadă din 2005 încoace. Atunci a început transformarea instituției dintr-un parchet fără dinți în fața gulerelor albe din politica înaltă într-o veritabilă armă anticorupție. Practic, timp de 12 ani, zidurile acestei veritabile fortificații au fost asediate din exterior de cohorte de politicieni pârâți sau mercenari fără scrupule, care sperau să-i dărâme „zidurile“ și să-i ia pe procurori ostatici. Din fericire, zidurile au rezistat, spre disperarea dușmanilor.
Din cei 12 ani, o bună bucată de vreme cetatea DNA a fost condusă de Laura Codruța Kövesi. Ani întregi de presiune puternică, rectilinie și uniformă au lăsat urme adânci. N-avea cum să fie altfel. Kövesi a fost afectată în mod evident. Oricât de neplăcut ar fi să constatăm asta, ani întregi de uzură fizică și psihică și-au spus cuvântul asupra șefei DNA.
Laura Codruța Kövesi a început să sufere de sindromul cetății asediate. Șefa DNA a început să vadă pericole peste tot, face greșeli adesea și, dacă paranoia sa nu va fi ținută sub control, riscă să distrugă tot ce s-a construit în materie de anticorupție. În paralel, la nivelul opiniei publice care sprijină Justiția, a început procesul de dezvrăjire de DNA. Fața mai puțin luminoasă a lucrurilor a început să se vadă din ce în ce mai limpede.
E cea mai gravă criză prin care trece DNA pentru că, în interiorul cetății, Cavalerii au început să se lupte cu Regina. O înregistrare controversată cu L.C. Kövesi, scursă către presă, a dinamitat DNA din interior. Nu insist asupra conținutului înregistrării, deși sunt lucruri discutabile. Au făcut-o deja mulți și sunt convins că v-ați făcut o părere. La fel de important mi se pare să analizăm comportamentul doamnei Kövesi. “Avem un trădător printre noi!“, a clamat ea. Și, asemenea lui Irod care a omorât toți pruncii mai mici de 2 ani, pentru a-l ucide pe Iisus Hristos, pentru că se temea că-l va îndepărta de la putere, Kövesi a început să “măcelărească“ procurori. Și-a chemat subordonații să-i tortureze cu detectorul de minciuni, pentru a afla cine a trădat.
Mulți au refuzat. Pe bună dreptate. Testul poligraf i-ar fi transformat în prezumtivi infractori, le-ar fi știrbit din autoritatea cu care anchetează corupți. Au refuzat și pentru că testul poligraf nu este o probă în instanță, dar nici nu le era foarte clar de ce sunt tratați ca niște infractori.
Trei dintre figurile cu greutate din DNA au luat atitudine împotriva lui Kövesi. Procurorii Doru Ţuluş, Mihaela Moraru Iorga şi Dumitru Marin, de la Secția a II-a, cea mai performantă din DNA, au sesizat CSM în legătură cu modul în care decurge ancheta comandată de Kövesi. Pentru că procurorii Țuluș și Iorga sunt considerați drept oamenii lui Daniel Morar, fostul șef al DNA, cu care Kövesi este într-un conflict mai vechi, aceasta a reacționat într-o manieră lipsită de luciditate: a cerut CSM revocarea lor din funcție. Din nou un joc de putere. În plus, Kövesi le-a trimis procurorilor din DNA un e-mail în care, fără a avea nicio probă împotriva acestora, i-a catalogat indirect „infractori“, „bârfitori“ și „lași“.
Lucrurile au degenerat, unii procurori, deranjați de cum sunt tratați de Kövesi, au cerut să plece din DNA, procesul de șubrezire a DNA s-a accelerat. De ce? Pentru că Laura Codruța Kövesi manifestă una din patologiile clasice ale puterii. Pentru că nu e doar uzură psihică și fizică. Mai e și dependența de “joc“, beția puterii, mai precis sentimentul de atotputernicie.
Am înțeles asta din înregistrările cu șefa DNA apărute în presă. Am realizat că Laura Codruța Kövesi a început să privească dosarele ca pe niște mijloace de a juca șah cu politicienii sau instituțiile importante în stat. “A dat Curtea Constituțională o decizie defavorabilă DNA, arestăm un ministru. Dacă ne străduim, poate chiar pe prim-ministru, că știu eu sigur că a semnat nu-știu-ce contracte de retrocedare a unor imobile. Să facem totul pentru a demonstra opiniei și celor care au ieșit în stradă după OUG 13/2017 că #rezistăm. Prin orice mijloace.“ Cam așa gândește doamna Kövesi. Pentru ea, anticorupția nu mai este o chestiune depersonalizată, oarbă, ci un război în care adversarii sunt cunoscuți.
Problema este că aceste lucruri pot demola o instituție care a performat de-a lungul timpului. Și grație Laurei Codruța Kövesi. Or, acest lucru este inacceptabil. Nu știu cum va fi oprit acest proces autodistructiv. Plecarea doamnei Kövesi mi-e teamă că nu rezolvă problema. PSD propune un înlocuitor și asta poate însemna sfârșitul anticorupției. Totuși, nu ne putem minți singuri. Nu ne putem preface că DNA este o instituție fără de prihană. Pentru că rezultatul ar fi același.