Romania si Bulgaria vor putea adera la UE in 2007, dar numai daca vor indeplini o serie de conditii pana la viitorul raport din octombrie al Comisiei Europene, care va fi cel decisiv. Spre deosebire de Bulgaria, Romania are mai putine probleme de rezolvat. Printre progresele remarcate de la Bruxelles se numara cele din domeniul politic – in care tara noastra continua sa indeplineasca normele necesare aderarii – si economic – in sensul ca ne este recunoscuta din nou calitatea de tara cu „economie de piata functionala”. Eforturile din lunile urmatoare vor trebui axate pe o serie de domenii tehnice, fara a neglija insa combaterea coruptiei.
Potrivit raportului de monitorizare prezentat ieri la Strasbourg, Romania va trebui sa actioneze pentru eliminarea „ingrijorarilor serioase” ale Comisiei in legatura cu patru domenii-cheie, trei la Agricultura si unul la Finante, reprezentand tot atatea „stegulete rosii”. Nici una dintre aceste cerinte nu intra in categoria celor care ar putea determina activarea clauzei de amanare a aderarii pana la 1 ianuarie 2008, dar neindeplinirea lor ar putea duce la impunerea unor clauze de salvgardare sectoriale si – lucru extrem de neplacut – la blocarea unor fonduri comunitare.
Rosu
In agricultura, o prima preocupare este legata de „operationalizarea completa a Agentiilor de Plati acreditate pentru a gestiona platile directe catre fermieri si operatori in cadrul Politicii Agricole Comune”. Pentru eliminarea acestui stegulet trebuie ca autoritatile sa asigure spatiile necesare pentru birouri, echipamente, proceduri si sisteme IT; sa angajeze inca 1.400 de persoane in cadrul Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura; sa instruiasca corespunzator personalul.
Cel de-al doilea stegulet rosu are ca obiect implementarea Sistemului Integrat de Administrare si Control (IACS). Comisia Europeana cere Romaniei, intre altele, sa finalizeze Sistemul de Identificare a Parcelelor Agricole (LPIS), sa stabileasca legaturi intre fermieri si LPIS si sa defineasca zonele defavorizate.
Infiintarea unui sistem de colectare si prelucrare a deseurilor de origine animala, in vederea prevenirii unor boli ca encefalopatia spongiforma transmisibila, este o alta solicitare marcata cu stegulet rosu. Ministerul Agriculturii are ca sarcini distrugerea stocurilor de furaje pe baza de proteine animale si crearea unui sistem corespunzator de colectare, tratare si neutralizare a deseurilor.
In materie de Finante, sistemul computerizat de transmitere a datelor referitoare la TVA este cerinta principala. Solutia: un ritm mai sustinut de implementare a sistemelor IT de interoperabilitate pentru colectarea taxelor si accizelor.
Galben
Steguletele galbene, indicand domenii unde este nevoie de „eforturi sporite”, sunt 44 la numar. Spre exemplu, sapte stegulete galbene se inregistreaza la capitolul Politica sociala, cinci la Justitie si Afaceri Interne si alte cinci la Protectia mediului inconjurator. Concurenta, libera circulatie a persoanelor, marfurilor si serviciilor, domeniul bancar, educatia, pescuitul, audiovizualul, politica regionala sunt tot atatea domenii unde autoritatile nu trebuie sa se lase pe tanjala daca vor sa evite un verdict nefavorabil la toamna.
Progrese in combaterea coruptiei, dar…
Comisia Europeana ia act de progresele facute de Romania in lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate. La acest capitol, Bulgaria sta mult mai prost, fiind realmente in pericol de a fi decuplata de Romania in cazul ca nu va face nimic pentru remedierea situatiei.
Daca la acest capitol culoarea rosie din dreptul Romaniei a devenit galbena, aceasta se datoreaza, in principal, cazurilor de coruptie la nivel inalt cercetate pana acum, ce implica 14 parlamentari si demnitari. Patru dintre ei au fost pusi sub acuzare. Alte 89 de persoane – judecatori, avocati, ofiteri de politie, functionari publici cu functii de conducere, directori ai unor intreprinderi private – au fost inculpate. „Cantitatea si calitatea investigatiilor nonpartizane conduse de DNA impotriva unor oficiali de rang inalt au crescut considerabil in ultima perioada”, se arata in document.
Sunt si europarlamentari care privesc cu scepticism pasii facuti pana acum. Declarandu-se „destul de suparat” de decizia privind aderarea Romaniei la UE, copresedintele Grupului ecologist, Daniel Cohn Bendit, a invocat faptul ca progresele in domeniul justitiei „s-au petrecut acum trei-patru luni”, ca „nu se poate spune daca reforma merge sau nu” si ca „intre vointa de a lupta impotriva coruptiei si eradicarea ei este o mare diferenta”.
…lupta continua!
In raport nu se precizeaza clar ce anume este de facut mai departe pentru combaterea coruptiei, dar, potrivit unor surse europene, este vorba atat de completarea legislatiei in domeniu cu cateva legi (printre care cea de modificare a Legii de finantare a partidelor politice), cat si de continuarea ofensivei anticoruptie in justitie. Reformele initiate de Ministerul Justitiei si DNA trebuie dezvoltate, astfel incat progresele inregistrate sa devina ireversibile. Comisia recomanda in context „concertarea eforturilor din partea tuturor actorilor din sistemul judiciar, precum si grabirea demersurilor autoritatilor cu scopul infiintarii Agentiei de Integritate, responsabila cu verificarea declaratiilor de avere ale demnitarilor”.
Raportul Comisiei Europene insista ca investigarea acuzatiilor de coruptie la nivel inalt trebuie desfasurata fara obstructii, astfel incat nimeni sa nu fie perceput ca fiind deasupra legii. „Masurile de inculpare, intentare de procese, pronuntare de condamnari si de sentinte trebuie continuate de o maniera sustinuta. (…) Implementarea legislatiei existente privind lupta impotriva coruptiei trebuie sa devina mai eficienta si mai sistematica”, se arata in raport. Nu in ultimul rand, Parlamentul de la Bucuresti trebuie sa demonstreze ca exista o vointa politica ferma de angajare intr-o lupta pe termen lung impotriva coruptiei la nivel inalt.
Alte chestiuni delicate
Prestigiul Romaniei in ochii europenilor depinde mult si de modul cum vor fi rezolvate probleme ca traficul de fiinte umane si protectia copilului. In ambele chestiuni sunt remarcati pasii facuti de tara noastra, dar sunt cerute noi eforturi. Cazurile de rele tratamente in penitenciare sunt inca numeroase, iar conditiile din institutiile de sanatate publica, cele asigurate persoanelor cu dizabilitati fizice si psihice lasa inca mult de dorit. In domeniul luptei impotriva spalarii banilor, Comisia a constatat ca nu s-au facut inca demersuri pentru alinierea la Forta de Actiune Financiara impotriva spalarii banilor si finantarii terorismului. In plus, spalarea banilor trebuie judecata ca o infractiune de sine statatoare.
Un punct nevralgic este legat de mediul de afaceri, oficialii comunitari recomandand intarirea in continuare a disciplinei financiare. Pe ansamblu, procesul de privatizare continua cu incetineala, dar s-au facut progrese in restructurarea sectoarelor energetic, minier si transporturi. Printre lucrurile care mai sunt de facut se numara privatizarea companiilor detinute de stat in domeniile productiei si distributiei de energie ori extragerii de gaze naturale.