16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialCu o victorie nu se merge la Euro 2012

Cu o victorie nu se merge la Euro 2012

Jocul tricolorilor lui Lucescu jr. ne-a dezamăgit de la startul acestei campanii de calificare la Euro 2012, dar ne-a înspăimântat de-a dreptul la începutul meciului contra Luxemburgului. Trebuie să recunoaştem că este ruşinos că o reprezentativă cu pre-ten-ţiile României s-a văzut condusă de o formaţie de semiamatori.

De asemenea, a fost umilitor că, într-o partidă care ar fi trebuit să aibă mai degrabă iz de antrenament, s-au putut face comentarii de genul „România a revenit”, „Mutu a salvat onoarea României”, „Am demonstrat că nu suntem la nivelul Luxemburgului”, etc., etc. După atâta chinuială, este normal că bucuria, atât a jucătorilor, cât şi a suporterilor, a căpătat valenţe exagerate. Toată lumea s-a extaziat că am obţinut prima victorie din această campanie de calificare în faţa ultimilor clasaţi de parcă am fi învins favorita grupei la trofeul european.

Mutu a fost privit ca şi când ar fi marcat în poarta Franţei, iar selecţionerul a părut că vrea să zică „v-am spus eu că încă mai avem şanse reale să ajungem la Euro 2012″. Puţin realism nu ar strica însă. Demn de criticat nu este optimismul selecţionerului, pentru că este firesc să speri în reuşită atât timp cât mai există o şansă chiar şi infimă. De acuzat este că optimismul nu se bazează pe o îmbunătăţire a jocului tricolorilor nici chiar în faţa „lanternei roşii” a grupei, victoria fiind mai degrabă rezultatul unor sclipiri de moment ale unor jucători, în speţă Mutu şi Zicu, decât al unei tactici bine gândite de selecţioner.

Cât despre mult trâmbiţatele şanse de a ajunge la Euro 2012, mulţi poate au uitat că mai întâi trebuie să ajungem pe locul al doilea în grupă. Aceasta implică să scoatem cuvintele „egal” şi „înfrângere” din vocabular şi să sperăm în rezultate colaterale favorabile. Apoi, în fericitul caz că vom ajunge pe poziţia secundă în grupă şi vom intra în baraj, acolo tragerea la sorţi va rezerva României o adversară de calibru mult mai mare decât al Albaniei, Luxemburgului sau Bosniei-Herţe-go-vina. Cele trei puncte smulse Luxemburgului sunt, incontestabil, extrem de valoroase, dar insuficiente pentru a depăşi faza de „şanse teoretice de a obţi-ne calificarea la Euro 2012″.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă