O noua lupta se anunta in cadrul sistemului judiciar romanesc. Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a cerut Consiliului Superior al Magistraturii sa suspende toate numirile de judecatori la Inalta Curte de Casatie si Justitie. N-a lipsit nici un atac voalat la Consiliul Superior al Magistraturii.
„Ministrul Justitiei considera ca, data fiind importanta functiei de judecator exercitata la instanta suprema, CSM trebuie sa aiba criterii clare de numire si proceduri care sa asigure obiectivitatea, transparenta, integritatea si profesionalismul. Ministrul Justitiei considera de asemenea oportuna prezenta unui psiholog la interviul sustinut de fiecare candidat in fata CSM pentru a intocmi profilul psihologic al candidatului”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Justitiei.
La Inalta Curte sunt 6 locuri de judecatori vacante. Pentru ocuparea lor au facut cereri 36 de judecatori, in majoritate de la Curtile de Apel. Colegiul director al ICCJ a analizat o parte din cereri si si-a dat avizul (consultativ) pentru 10 candidati.
Ori functii la instante, ori putere la CSM
O alta situatie care genereaza un conflict de interese trebuie clarificata. La CSM sunt trei membri care in acelasi timp fac parte si din Colegiul de conducere al ICCJ: Nicolae Popa – presedintele ICCJ, Lidia Barbulescu – vicepresedinte la ICCJ si Anton Pandrea – seful Sectiei Penale a ICCJ. Or, procedura de numire a unui judecator la Inalta Curte este urmatoarea: Colegiul director al ICCJ isi da avizul pentru respectivul, iar CSM voteaza ceea ce a avizat Colegiul director. „Noile reglementari vor trebui sa rezolve si conflictul de interese pentru membrii CSM care sunt si membri in Colegiul de Conducere al ICCJ. Potrivit art. 18, lit. c din "Regulamentul privind organizarea si functioarea administrativa a ICCJ", colegiul de conducere de la aceasta instanta analizeaza candidaturile pentru promovarea in functia de judecator la ICCJ si prezinta Consiliului Superior al Magistraturii un raport consultativ. Trei membri din Colegiul de Conducere al ICCJ sunt insa membri CSM, fiind pusi in situatia de a-si vota propriile constatari”, se arata in comunicatul Ministerului Justitiei.
Candidatii la sefia DIICOT, nemultumitori
Ministerul Justitiei a anuntat ca prelungeste pana la 1 octombrie termenul de depunere a candidaturilor pentru posturile de procuror sef si procuror sef adjunct la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate si Terorism din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. A mai existat un termen – 2 septembrie – pana la care mai multe persoane si-au depus candidaturile pentru aceste posturi. Ele au fost intervievate, dar rezultatele au fost nemultumitoare.
In schimb, cei care si-au depus candidaturile pentru cele 5 posturi din conducerea Parchetului National Anticoruptie s-au prezentat mult mai bine. In urma interviurilorrealizate de catre o comisie de la MJ, au fost selectati 15 candidati pentru respectivele posturi. Din acestia vor ramane 5, pentru care ministrul Justitiei va cere avizul CSM si, apoi, numirea de catre presedintele Basescu.
Surse din Justitie au relatat ca unul dintre adjunctii sefului PNA ar urma sa fie Mircea Ioan Zarie, fost procuror general adjunct al Parchetului General, procuror-inspector la aceeasi institutie si, actualmente, numit cu delegatie chiar pe postul pentru care este propus. Celalalt adjunct ar urma sa fie Carmen Argentina Galca, procuror in cadrul Sectiei judiciare a PNA – Serviciul teritorial Iasi. Carmen Galca a fost si purtator de cuvant al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Iasi.