27.8 C
București
marți, 24 septembrie 2024
AcasăSpecialCu gandul la Jocurile Olimpice de la Beijing

Cu gandul la Jocurile Olimpice de la Beijing

Echipa de polo a Romaniei antrenata de Vlad Hagiu a uimit Europa dupa ce s-a clasat pe locul patru la intrecerile continentale disputate saptamana trecuta la Belgrad. Cu numai aproximativ o mie de jucatori legitimati in campionatul intern, cu doar sase bazine in toata tara, si tot atatea echipe care evolueaza in Liga Nationala, dintre care practic doar patru pot emite pretentii, Romania a devansat tari cu traditie in aceasta disciplina. Cum a fost posibil ca o tara cu resurse atat de limitate sa devanseze puteri precum Italia, Germania, Grecia? Vlad Hagiu ne-a dezvaluit ieri cateva dintre „secretele” sale.
– Cum de a reusit Romania sa ajunga atat de sus in Europa?
– Cu multa munca si incredere in fortele proprii. Cand am venit la conducerea lotului reprezentativ, am promis ca voi incerca sa construiesc o echipa unita, cu mentalitate de invingatoare, care sa revina in elita. Si am reusit. Acum jucam pe cai mari, dupa cum o dovedesc atat locul patru pe care am incheiat la Europenele de la Belgrad, cat si calificarile obtinute la editiile viitoare ale Mondialelor si Europenelor. Practic, in acest moment deja ne gandim la Jocurile Olimpice de la Beijing.
– S-ar fi putut totusi obtine o medalie la Belgrad?
– Greu. Spania ne-a demonstrat ca este o superechipa cu valoare mai mare decat a noastra. Mizam pe o minune in ultimul act, dar n-am reusit mai mult. Trebuie sa recunoastem superioritatea neta atat a Serbiei, care ne-a invins in semifinale, cat si a Spaniei.
– Cat mai are Romania pana sa ajunga la valoarea Serbiei sau Spaniei, de exemplu?
– In primul rand, trebuie sa crestem o noua generatie, pentru ca cea de acum este deja la maturitate. Pentru a realiza acest lucru insa este nevoie, in primul rand, de baza materiala unde sa ne pregatim. Avem nevoie in cel mai scurt timp de bazine pentru polo in Bucuresti. Este strigator la cer ca o capitala europeana a unei tari care are o echipa pe locul patru in Europa sa nu aiba nici un bazin competitiv de polo. Ma ingrozesc ca vine iarna si din nou lotul Romaniei nu va avea unde sa se antreneze in Bucuresti. Daca nici aceasta performanta de exceptie nu va sensibiliza autoritatile, nu mai am nici o speranta.

La Floreasca, un focar de infectie!
– Dar bazinul Floreasca?
– Eu nu mai intru acolo. Este un focar de infectie! Bazinul Floreasca este administrat prost de oameni pe care nu stiu cine se ambitioneaza sa-i mentina in functii. Vreau sa preintampin ca vreunul dintre jucatorii mei sa ramana fara vedere din cauza concentratiei prea mari de clor de acolo!
– Unde veti pregati Mondialele din primavara viitoare?
– La Oradea, Cluj sau Arad, pentru ca nu avem de ales. Nu mai cred in promisiunile unora sau altora ca vom avea bazine in Bucuresti.
– In alta ordine de idei, la ce recompense va asteptati?
– Nu stiu. Sunt si eu curios daca vreunul dintre oamenii cu bani din aceasta tara sau conducerea sportului romanesc va acorda vreun premiu special baietilor care au uimit Europa. Cu totii am fost placut surprinsi ca presa de la noi a rezervat spatii largi pentru a prezenta performanta noastra.
– Urmeaza o scurta vacanta?
– Cu siguranta. Ultima luna a fost extrem de plina pentru noi. Aproape ca am si uitat cum arata familiile noastre. Pana la finele lui septembrie ne vom odihni, dar in octombrie ne vom relua pregatirea pentru Campionatele Mondiale, unde trebuie cel putin sa ne aparam locul sase pe care ne-am clasat la editia trecuta.
– Multumesc si mult succes in continuare!

Cele mai citite

Europa în fața provocărilor: Mario Draghi propune soluții pentru competitivitate și inovare

Fostul președinte al Băncii Centrale Europene subliniază nevoia de cooperare și investiții majore pentru a asigura viitorul Europei Marți, Mario Draghi a prezentat un plan...

Joe Biden întâlnire importantă cu omologul său din Emiratele Arabe Unite

Preşedintele american, Joe Biden, s-a întâlnit luni la Washington cu preşedintele Emiratelor Arbae Unite (EAU), Mohammed bin Zayed al-Nahyan, cu care a discutat despre...

Inteligența Artificială, noua armă a Rusiei în războiul electoral din SUA

Rusia domină propaganda digitală, generând cel mai mare volum de conținut IA pentru a influența alegerile americane Rusia a generat mai mult conținut de inteligență...
Ultima oră
Pe aceeași temă