5.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSpecialCu ce calorifere ne încălzim locuinţa?

Cu ce calorifere ne încălzim locuinţa?

Momentul actual este un prilej bun de a verifica funcţionalitatea caloriferelor şi de a le înlocui, dacă este cazul. De asemenea, e momentul să ne facem planuri despre modul în care ne vom încălzi locuinţele la iarnă.

De ce fel de radiator aveţi nevoie, care este cel mai adecvat sistemului de încălzire individual şi care se potriveşte sistemului de încălzire comun?

Locuitorii apartamentelor de bloc se împart în două categorii în ce priveşte încălzirea locuinţelor: cei care folosesc ca sursă de încălzire sistemul centralizat de distribuţie şi cei care şi-au achiziţionat centrale.

Fiecărui sistem de încălzire i se potrivesc anumite tipuri de calorifere. Corpurile de încălzire sunt realizate din materiale diferite (oţel, aluminiu, fontă), ce prezintă plusuri şi minusuri.

Caloriferele din fontă sunt cele mai durabile, însă costă mai mult. Dezavantajul lor principal este că nu sunt foarte estetice. Caloriferele din fontă au fost proiectate pentru a permite transferul maxim de căldură prin radiaţie directă şi convecţie.

Datorită proprietăţilor fizice ale fontei, acestea sunt în top din punctul de vedere al durabilităţii. Mai exact, au o durată de viaţă de peste 30 de ani, sunt rezistente la coroziune şi lovituri accidentale, beneficiază de o suprafaţă mare de radiaţie şi de o presiune de lucru cuprinsă între 4 şi 6 bari.

Caloriferele din aluminiu şi cele de oţel au un design plăcut şi un preţ mai scăzut. În plus, au o greutate redusă şi sunt uşor de manevrat şi montat. Având un design modern şi elegant, dar şi un finisaj (vopsea) inalterabil în timp, radiatoarele din aluminiu se adaptează oricărui stil de decorare.

Ca dezavantaje, ele necesită dezaerări cât mai dese şi au o durată de viaţă mai mică, dată de calitatea agentului termic, care în sistemele de încălzire centralizată nu este controlată.

Radiatoarele din oţel au o durată de viaţă garantată la 5-10 ani şi o presiune de lucru de 10 bari. Datorită faptului că au un preţ scăzut, sunt cele mai cumpărate produse din domeniu.

Cum alegem caloriferul potrivit?

Primul pas, înainte de cumpărarea caloriferului, este aflarea puterii necesare încălzirii încăperii, respectiv numărul de elemenţi necesari pentru o încăpere. În principiu, se înmulţeşte volumul încăperii cu un coeficient calorific cuprins între 40 şi 75 W/mc (coeficientul este invers proporţional cu gradul de izolare termică a camerei) şi rezultă puterea necesară. Aceasta poate să fie asigurată de unul sau mai multe calorifere.

În cazul caloriferelor cu elemenţi, puterea necesară trebuie împărţită la puterea unui element. Astfel, va rezulta numărul de elemenţi necesari.

Apoi, trebuie să ţinem seama de sistemul de încălzire. Cele mai potrivite radiatoare pentru sistemul public de distribuţie a agentului termic sunt cele din fontă, dar şi cele din aluminiu. Pentru centralele de apartament, sunt recomandate radiatoarele din oţel.

Constantin Stefan
Constantin Stefan
Constantin Stefan
Cele mai citite

Apelul premierului Ciolacu la parteneriate pentru reindustrializare are efect. 

Sprijin financiar important pentru un mare șantier naval   Șantierul Naval Damen Galați a obținut o finanțare de 25 mil. euro de la Exim Banca Românească pentru extinderea și modernizarea capacităților de asamblare...

Apelul premierului Ciolacu la parteneriate pentru reindustrializare are efect. 

Sprijin financiar important pentru un mare șantier naval   Șantierul Naval Damen Galați a obținut o finanțare de 25 mil. euro de la Exim Banca Românească pentru extinderea și modernizarea capacităților de asamblare...

Serviciile de piață domină economia: cele mai multe întreprinderi și salariați

Mai mult de jumătate dintre întreprinderile active din România (52%) au fost anul trecut în domeniul Serviciilor de piață, sector care a raportat și...
Ultima oră
Pe aceeași temă