22.5 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialCu bagajele bine făcute

Cu bagajele bine făcute

Într-o geantă de dimensiuni medii şi într-un rucsac (pe care să-l purtaţi în faţă sau pe umăr) ar trebui să intre toate lucrurile de care aveţi nevoie. Şi nu uitaţi că atunci când călătoriţi dintr-un loc într-altul va trebui să faceţi şi să desfaceţi bagajele de câteva ori… un bagaj mic salvează timp şi nervi.

Ce să luaţi cu dumneavoastră:
– două-trei tricouri – puteţi cumpăra de la destinaţie şi altele dacă e nevoie (magazinele precum H&M sau C&A se găsesc cam peste tot, iar un tricou poate costa chiar şi 3-4 euro).
– o bluză cu mâneci lungi şi/sau cu guler gen cămaşă poate fi de mare ajutor atunci când se lasă răcoarea sau când trebuie să participaţi la o festivitate. În plus, mânecile lungi vă protejează în unele zone de soare sau de ţânţari.
– două perechi de pantaloni – lejeri, care se spală uşor şi se usucă rapid.
– o pereche de bermude.
– costum de baie/slip – ideal fie şi pentru o baie în piscina hotelului.
– o geacă subţire – nu contează unde plecaţi, în avion poate fi frig de la aerul condiţionat, la fel şi în trenuri sau autobuze.
– ciorapi şi lenjerie intimă – patru-cinci perechi din fiecare sunt suficiente. Puteţi să-i spălaţi când rămâneţi fără schimburi curate sau să cumpăraţi alţii de la destinaţie.
– pantofi – o pereche solidă pentru teren accidentat şi una lejeră pentru plimbări. Sandalele sunt ideale pentru ţările calde. Mai ales dacă intră şi o plajă în ecuaţie. O pereche de şlapi. Oricum, niciodată nu plecaţi cu o singură pereche!

Alte lucruri trebuincioase:
– prosoape de mână – absorb mai mult decât suprafaţa lor şi se usucă rapid. Şi sunt mici.
– o jachetă pentru ploaie sau vânt sau una care să vă protejeze împotriva amândurora – întotdeauna folositoare.
– o pălărie/şapcă – protejează împotriva soarelui.
– un briceag – cu ăsta fiţi atenţi: trebuie să-l puneţi în bagajul de cală. Dacă aveţi doar bagaj de mână, cumpăraţi unul la destinaţie. Nu costă mult şi se găsesc peste tot. Nu arată ca ultimul tip de gadget, dar îşi face treaba cu vârf şi îndesat.

Cosmetice şi medicamente:
– trusa medicală – nu suntem în Statele Unite ca să găsim „med travel kits” prin toate farmaciile, aşa că va trebui să construiţi o astfel de trusă singuri. Nişte leocoplast, aspirină, medicamente pentru gripă, pentru deranj la stomac, dezinfectant… şi orice altceva credeţi că mai e de folos.
– periuţa de dinţi, deodorant, aparat de ras – le puteţi cumpăra pe toate la destinaţie. Cât despre spuma de ras, folosiţi tuburile mici cu cremă sub formă de gel. Salvaţi spaţiu şi ţin mult.
– şerveţele umede – ideale pentru împrospătări rapide sau după drumeţii lungi, când nu aveţi posibilitatea să faceţi duş.
– crema pentru protecţie împotriva soarelui şi loţiune anti-ţânţari sub formă de spray.

Poate aţi citit, cel mai fericit călător e acela care-şi poate pune tot bagajul sub scaunul din autobuz/tren sau îl poate lua cu el în avion. O geantă mică pe care o purtaţi în spate sau un rucsac face diferenţa în cazul călătoriilor independente. Libertatea pe care o oferă şi nervii pe care îi menajează contează mai mult decât sacrificiul de a lăsa acasă atâtea lucruri de care credeţi că aveţi nevoie. Şi să nu mai spunem că astfel veţi stârni şi invidia celorlalţi. Sunteţi sceptici? Citiţi mai departe câteva motive pentru care trebuie să aveţi un bagaj uşor. Se spune că totul e 
esenţial… unele lucruri mai mult decât altele. Nu aveţi idee de ce aveţi cu adevărat nevoie şi cât de puţine lucruri din ce luaţi cu voi veţi folosi, atunci când împachetaţi. Cu toţii suntem conştienţi că trebuie să luăm doar strictul necesar cu noi, dar toţi facem exact contrariul până când nu ne convingem pe pielea noastră. Iată zece motive pentru care chiar trebuie să facem ce spune popa, nu ce face el!

Un lucru merită reţinut: puteţi merge în majoritatea centrelor turistice numai cu hainele de pe voi. De la destinaţie puteţi cumpăra un rucsa, cosmetice şi medicamente, haine şi toate lu­crurile esenţiale descrise mai sus pe bani mai puţini decât acasă. Aşa că nu vă mai uitaţi ciudat la prietenii care vă spun că merg regulat la „shopping” în străinătate. Ştiu ei ce spun!

Dacă o să călătoriţi cu avionul, atunci trebuie să ştiţi că fiecare companie are o politică strictă a bagajelor. Companiile low-cost încasează o taxă de bagaj (se achită pentru fiecare geamantan) care variază între 5 şi 15 euro (cumpărată online) sau 10 şi 30 euro (dacă este achitată la aeroport). Companiile WizzAir şi BlueAir permit o greutate de 32 kg/bagaj de cală, în timp ce alte companii limitează pasagerul la 20 kg. Companiile de linie (TAROM, Alitalia, Lufthansa, Air France etc.) admit un bagaj de cală per pasager cu o greutate maximă cuprinsă între 20 şi 23 kg. În cazul companiilor din urmă, bagajul este gratuit. Fiecare companie are şi o politică proprie în ceea ce priveşte bagajele de mână – care pot fi luate în cabina avionului, greutatea maximă admisă fiind cuprinsă între 7 şi 10 kg. De asemenea, bagajul de mână trebuie să se încadreze în nişte dimensiuni, fiecare companie având standarde proprii şi în acest caz. Excepţie face EasyJet, care nu impune o limită de greutate, atâta timp cât bagajul se încadrează în nişte dimensiuni standard (le aflaţi pe site-ul companiei).

De asemenea, nu trebuie să uitaţi că în bagajul de mână nu puteţi transporta mai mult de zece contrainere cu lichide sau crème, fiecare container trebuind să aibă o capacitate de maximum 100 ml.

Sfaturi utile
Bagajul, cu cât e mai mic, cu atât iese mai puţin în evidenţă şi e mai puţin vulnerabil. Cu cât îl ţineţi mai aproape de dvs., cu atât vă vei simţi mai fericit.

Un bagaj mare şi îndesat lasă loc mai puţin pentru cadouri şi suveniruri şi de-vine un coşmar când trebuie să folosiţi taxiuri-motocicletă sau tuk-tuk-uri. În plus, trebuie dus la cală şi aşteptat prin aeroporturi.

Gândul că trebuie să purtaţi aceleaşi hai­ne tot timpul e cam enervant, asta în funcţie de tipul hai­nelor, dar mult mai reconfortant când alternativa în­seam­nă a despacheta şi împa­-
cheta la loc întreg bagajul.

Uneori trebuie să călătoriţi pe jos cu bagajul la voi distanţe mari prin ora-şe (în ritm alert pentru a evita comercianţii) sub un soare ucigător. Când folosiţi mijloace de transport, un bagaj mic e mult mai uşor de ţinut lângă voi, iar când vreţi să-l lăsaţi la păstrare în gări pentru perioade scurte, spaţiul alocat poate fi o problemă atunci când e vorba de un bagaj mare.

Pare o idee bună să căraţi bagajul cel mare cu autobuzul, dar acest lucru nu e tocmai posibil când e aglomeraţie, astfel că vă treziţi cu el plasat pe aco­periş sau undeva în spate, departe de voi, unde s-ar putea să nu fie în regulă. Acest fapt poate declanşa paranoia deoarece hoţii se întâmplă peste tot. Nemai­punând la socoteală că în unele ţări trebuie să plătiţi în plus sau să cumpăraţi un alt bilet pentru bagajul cel mare şi umflat. La fel în trenuri sau metrou.

Cel mai comun mijloc de transport în majoritatea ţărilor este maxi-taxi. Cu un bagaj imens veţi deveni pasagerul incomod şi înjurat de ceilalţi călători, deoarece nu există spaţii pentru ba-gaje… În plus veţi plăti un bilet şi cole­gului numit bagajul mare şi umflat.

Un bagaj mare şi plin e greu de manevrat, astfel că nu ajungeţi la lucrurile de pe fundul valizei fără a le răscoli pe celelalte. În timp, va deveni mai uşor să folosiţi doar ce e la suprafaţă.

Scurtele excursii dintr-un oraş într-altul sunt un coşmar cu un bagaj imens. În plus vă veţi simţi mult mai puţin încrezători ieşind tot timpul în evidenţă cu prietenul mare şi gras de lângă voi…

Un bagaj mic vă dă libertate de mişcare, nu o să credeţi acest lucru până nu o să vedeţi ce uşor e să călătoriţi dintr-un loc într-altul cu o mică oprire pe undeva, decât să faceţi acea mică oprire într-o zi dacă luaţi bagajul mare… ideea e că puţin salvează timp.

Veţi petrece mult din timpul vostru de călătorie gândindu-vă cum ar fi dacă aţi avea la voi un bagaj mai mic, cât timp 
v-ar salva şi câte locuri în plus aţi putea vedea… deci nu este necesar să căraţi întreaga casă cu voi… sau da, în cazul în care mergeţi cu cortul… dar chiar şi atunci unele lucruri sunt mai important decât altele.

Cele mai citite

Aavancronica meciului decisiv Slovacia – România de la EURO 2024. Care sunt scenariile

Naționala României joacă miercuri partida decisivă în compania selecționatei Slovaciei pentru calificarea în optimile de finală ale Campionatului European de Fotbal UEFA EURO 2024,...

Dorin Recean, premierul Republicii Moldova: Azi am trecut într-o nouă etapă

Uniunea Europeană a deschis oficial negocierile de aderare cu Republica Moldova. Premierul Dorin Recean: Azi am trecut într-o nouă etapă, care ne apropie semnificativ de...

Aavancronica meciului decisiv Slovacia – România de la EURO 2024. Care sunt scenariile

Naționala României joacă miercuri partida decisivă în compania selecționatei Slovaciei pentru calificarea în optimile de finală ale Campionatului European de Fotbal UEFA EURO 2024,...
Ultima oră
Pe aceeași temă