22.3 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialCSN Izvorul Muresului, "plombat" cu terenuri in litigiu

CSN Izvorul Muresului, „plombat” cu terenuri in litigiu

Complexul Sportiv National (CSN) Izvorul Muresului, singurul centru sportiv de acest gen din Ardeal, nu a scapat de "furia" revendicarilor. Dupa decembrie 1989 a inceput sa ploua cu cereri de retrocedare, multe dintre terenuri fiind cerute din perimetrul CSN chiar daca in fapt aceste spatii erau localizate la sute de metri distanta de baza sportiva. Cum hartile topografice ale zonei, pe care erau trecute delimitarile tuturor proprietatilor, s-au pierdut sau au fost ascunse cu gija de persoane rau intentionate, conducerea CSN Izvorul Muresului se lupta de ani de zile sa mentina intacta baza sportiva.

O parte dintre terenurile CSN
au fost deja retrocedate, iar altele se afla in litigiu si impiedica administratia complexului sa faca o serie de investitii pentru renovarea sau modernizarea bazei sportive. "Situatia neclara creata dupa aparitia legilor fondului funciar a tras mult in jos dezvoltarea bazei sportive de la Izvorul Muresului si suntem cu cativa ani in urma in ceea ce priveste modernizarea complexului. De ani de zile ne zbatem sa intram in normalitate si in acest sens am reusit sa inscriem in cartea funciara dreptul de administrare a celor aproximativ 60.000 mp ai complexului. Terenurile pierdute pana acum reprezinta maximum de care ne puteam lipsi fara a ne fi afectata buna desfasurare a activitatii. De acum incolo, daca se vor mai face retrocedari, va fi extrem de complicat sa ne mentinem in limitele normalului si ar fi o crima sa fie distrus singurul centru national sportiv din mijlocul Ardealului, din cele noua existente in toata tara", a spus Gavril Chindea, directorul CSN Izvorul Muresului.

Terenul de fotbal, in pericol

Una dintre cererile de revendicare afecteaza trei sferturi din terenul de fotbal pe care s-au pregatit vedete ale sportului-rege, printre care actualul presedinte al Federatiei Romane de Fotbal, Mircea Sandu, sau directorul executiv al UTA, Paul Cazan, pe vremea cand jucau la Sportul Studentesc. De asemenea, un colt al cantinei care deserveste intregul complex, precum si parcarea din fata incintei, adica aproximativ 4.000 mp, sunt revendicate. "Sunt revendicari unde trebuie gasite neaparat solutii favorabile pentru ambele parti intrucat pierderea terenului de fotbal, de pilda, ar fi irecuperabila pentru complex, in nicio alta zona nemaiexistand spatiu unde sa poata fi amenajat un astfel de teren", a precizat Gavril Chindea. Teoretic, conducerea complexului harghitean n-ar trebui sa se teama de pierderea terenului, pentru ca, potrivit Legii sportului 69 din 2000, este interzisa desfiintarea  unei baze sportive fara ca acela care recurge la acest gest sa nu construiasca o baza similara in interiorul aceleiasi localitati. Practic insa, frica de abuzuri sau de necunoastere a legilor de catre magistrati, care nu in putine randuri au dat decizii gresite definitive si irevocabile din ignoranta, ii mentin in garda pe sefii CSN Izvorul Muresului.

La mana bunului simt

Cateva dintre terenurile din perimetrul CNS au fost pierdute, iar noii proprietari si-au intrat deja in drepturi, una dintre vilele din cadrul bazei sportive fiind de ceva vreme in posesia familiei Mihai Tinca. Din fericire insa, prezenta noilor proprietari nu a perturbat cu nimic activitatea din cadrul complexului. "Este un caz fericit. Noii proprietari au inteles situatia speciala si au luat toate masurile pentru a nu deranja activitatea sportiva. Acestia nu numai ca nu si-au imprejmuit proprietatea, dar si-au facut un drum de acces separat, prin exteriorul complexului", a precizat directorul Gavrila Chindea. seful CSN Izvorul Muresului este insa constient de existenta pericolului de tulburare a bunului mers al lucrurilor in cazul in care vila si-ar schimba proprietarii.
Deocamdata, Gavril Chindea este ingrijorat doar de cererile de retrocedare care vizeaza alte cateva vile, cu terenurile aferente, din perimetrul complexului, printre care si vila Drobeta, cunoscuta ca una dintre resedintele de iarna ale lui Nicu Ceausescu. O parte dintre acestea, fiind constructii noi in totalitate, vor putea fi pastrate de CSN, conform legilor in vigoare, dar discutiile in jurul terenurilor vor continua ani buni de acum incolo. "Impreuna cu primaria Voslobeni (n.r. – in perimetrul careia se afla complexul), care ne-a sprijinit de la inceput si cu care am colaborat foarte bine, va trebui sa gasim o solutie avantajoasa atat pentru CSN, cat si pentru cei care revendica. sicane se pot face, in conditiile in care pe sub pamant trec retelele de distributie a apei si canalizare", a spus Chindea. In absenta unor legi care sa reglementeze situatia terenurilor revendicate din cadrul bazelor sportive, toate intelegerile stau sub semnul bunului simt al fiecaruia si al relatiilor interumane.

Investitii
De la infiintarea CSN au fost construite vilele Horea, Closca, Crisan, Drobeta, Izvor, sala de sport (a ars in urma cu cativa ani, iar in 2008 va fi reconstruita), precum si terenurile de fotbal, baschet si tenis, valoarea totala de inventar fiind de aproape 15,5 milioane de lei noi.
Investitiile sunt mari, numai in perioada 1996-2007 autoritatile de resort cheltuind peste 2,5 milioane de lei noi pentru modernizari. In ciuda problemelor privind stabilirea situatiei juridice, conducerea CSN Izvorul Muresului a demarat proiectul privind construirea, pe o bucata de teren nerevendicata, a unei sali de jocuri, a unei piscine semiolimpice si a unui centru de recuperare cu anexele aferente.

Cele mai citite

VIDE O femeie de 70 de ani a suferit un accident vascular cerebral în timp ce se cățăra pe munte

O femeie în vârstă de 70 de ani a suferit un accident vascular cerebral în timp ce se cățăra pe munte, pe un traseu...

Premierul Barnier, arhitectul unui nou capitol politic pentru Franța

Michel Barnier a dezvăluit echipa de guvernare, după luni de negocieri și tergiversări Președintele Macron l-a numit premier pe Michel Barnier, fostul negociator al Uniunii...

VIDE O femeie de 70 de ani a suferit un accident vascular cerebral în timp ce se cățăra pe munte

O femeie în vârstă de 70 de ani a suferit un accident vascular cerebral în timp ce se cățăra pe munte, pe un traseu...
Ultima oră
Pe aceeași temă