8.2 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăSpecialCSM trebuie sa dea la buget 300.000 de euro

CSM trebuie sa dea la buget 300.000 de euro

Consiliul superior al magistraturii (CSM) nu este de acord cu o decizie a Curtii de Conturi care a stabilit ca unii dintre angajatii Consiliului au fost platiti ilegal in urma unor decizii judecatoresti. Curtea de Conturi a stabilit ca CSM trebuie sa returneze 1.118.572 lei, adica aproximativ 300.000 de euro. Mai mult, juristii Consiliului au contestat in instanta decizia, primul termen de judecata fiind stabilit pentru data de 16 septembrie. In urma unui control financiar, inspectorii Curtii de Conturi au stabilit ca CSM a incadrat gresit in contabilitate plata unor despagubiri banesti acordate angajatilor, privind sporul de vechime, sporul de confidentialitate, sporul anticoruptie, si nu a platit contributiile catre bugetele publice.

 

Conform NewsIn, care citeaza din concluziile raportului, "calculul drepturilor care au fost achitate in baza acestei sentinte a fost efectuat de un expert contabil insusit de catre institutia controlata, iar acesta a inclus in baza de calcul a sporului de vechime in munca, pe langa drepturile legale, si titlul stiintific de doctor si sporul pentru conditii de munca grele, vatamatoare sau periculoase". Pozitia Consiliului este transanta, sustinand ca hotararile judecatoresti definitive nu se discuta: "Apreciem ca aceasta dispozitie a echipei de control este nelegala, intrucat nu poate fi pusa in discutie natura drepturilor acordate prin hotarari judecatoresti irevocabile".

Inspectorii au mai descoperit nereguli privind cheltuielile pentru deplasarile in strainatate ale personalului din CSM, drept pentru care a decis "verificarea prin organele proprii de control si audit intern a drepturilor de deplasare achitate in anul 2007 personalului trimis in strainatate la misiuni cu caracter temporar". Nereguli au fost descoperite si in contabilitatea Consiliului, aceste ultime doua aspecte nefiind contestate de CSM in instanta. Controlul Curtii de Conturi impus CSM survine la scurt timp dupa ce Consiliul a declarat pentru "Romania libera": "Consilierii de conturi nu sunt asimilati magistratilor".

Autosalarizarea din sistemul judiciar
Anul trecut, speculand formularea ambigua a unui articol de lege, mii de angajati ai sistemului judiciar au dat in judecata Ministerul Justitiei (MJ), cerand indexarea salariilor cu 50%, la care se adauga sumele restante pe ultimii trei ani. In aceeasi speta, unii judecatori au dat castig de cauza reclamantilor, altii nu. Ministerul Public a avansat recurs in interesul legii pentru a uniformiza deciziile judecatoresti viitoare. Laura Kovesi a inaintat in februarie propunerea de recurs in interesul legii pe acesta tema, subliniind ca nu ar trebui acordate aceste sporuri.

Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie s-au intrunit si au stabilit, cu mare discretie, ca aceste sporuri trebuie acordate. In acest mod, aproximativ 250 milioane de euro vor ajunge in buzunarele celor 12.000 de angajati ai MJ, secatuind bugetul ministerului. Intr-un final, s-a convenit ca aceste plati sa se faca esalonat.

Cele mai citite

Investiții masive în gestionarea gunoiului de grajd și producția de biometan în România cu bani din PNRR

Prin intermediul componentei C3 – managementul deșeurilor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), peste 200 de investiții vor fi realizate pentru înființarea...

Barcelona îl vrea pe Andrei Rațiu! „15.000.000 €! Se lucrează la transfer”

Andrei Rațiu (26 de ani), fundașul român de la Rayo Vallecano, ar putea ajunge la FC Barcelona, conform presei catalane, care susține că echipa...

Nuri Sahin, OUT de la Dortmund după eșecul din Champions League! Cine i-ar putea lua locul

Borussia Dortmund a pierdut marți seară, în deplasare, meciul cu Bologna, scor 2-1, în etapa a șaptea a fazei ligii din Champions League. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă