5.2 C
București
marți, 5 noiembrie 2024
AcasăSpecialCSM sare in apararea procurorilor compromisi

CSM sare in apararea procurorilor compromisi

Un nou episod al conflictului dintre ministrul Justitiei, Monica Macovei, si Consiliul Suprem al Magistraturii. CSM s-a grabit sa-i pensioneze pe patru dintre procurorii propusi pentru demitere din motive de incompetenta. Acestia ar putea sa beneficieze si de plati compensatorii, reprezentand aproape 150 milioane de lei de persoana, pentru pensionare anticipata. Fapt ce a starnit mania lui Macovei, care a iesit ieri din sedinta CSM, neagra de suparare.

Zi deosebit de agitata la CSM. S-au discutat propunerile de revocare din functie a 11 procurori facute de Daniel Morar, seful PNA, si solicitarea facuta de Monica Macovei, ministrul Justitiei, de revocare din functie a trei procurori. S-a discutat daca aceste propuneri trebuie dezbatute in Plenul CSM sau in sectia pentru procurori. Dupa un schimb de replici intre ministrul Justitiei si mai multi membri ai CSM s-a hotarat ca este de competenta sectiei pentru procurori sa dezbata propunerile si sa dea avizele. Au urmat puncte pe ordinea de zi comune – transferuri, diferite cereri.

Cerere de pensionare, la timp

Intre timp, insa, 4 din cei 11 procurori de la PNA propusi pentru revocare si-au depus cererile pentru pensionare. Este vorba de Ioan Otel, Alois Imbrea, Gheorghe Vizitiu si Constantin Viorel Stefanescu. Ceilalti sapte au facut, in majoritate, cerere de transfer catre diferite Parchete. Plenul CSM a aprobat cererile de pensionare a celor patru. In pauza de la ora 12, ministrul Justitiei, Monica Macovei, a parasit sedinta CSM, vizibil suparata. Nu a vrut sa raspunda unor intrebari ale ziaristilor, doar foarte scurt a raspuns la intrebarea „Ce parere are despre cererea de pensionare si transfer ale celor propusi pentru revocare?” Macovei a raspuns ca asa s-a intamplat si la propunerile de revocare din functie de acum cateva saptamani si ca aceasta a devenit o practica obisnuita. A incheiat urandu-le: „Le dorim o pensie fericita!”

Lupascu sustine ca CSM si-a pierdut din atributii

Tot in aceasta pauza, presedintele CSM, Dan Lupascu, a fost asaltat de presa si a facut ample declaratii si pentru prima oara cu o nota virulenta. Dan Lupascu a spus ca in urma legilor reformate privind sistemul judiciar din Romania, CSM si-a pierdut multe prerogative. Nu regreta din punct de vedere al puterii institutiei pe care o conduce, ci trebuie sa fie bine inteles ca CSM inseamna forumul suprem al magistratilor. El trebuie sa-i apere pe acestia si acum nu o poate face decat cu mijloace restranse. De altfel, magistratii, a spus Dan Lupascu, incep sa se simta cat mai putin in siguranta. Si apare din nou amenintarea ca justitia romana sa ramana fara procurori si judecatori, acestia fiind tentati sa plece la alte locuri de munca.
Dan Lupascu a spus ca nu este normal sa afli de la televizor sau din ziare ca ai fost revocat, sau sa-ti dea un prieten telefon si sa te anunte ca a citit in ziar ca ai fost revocat. „De aceea, am afirmat si afirm ca am trecut de la sezonul telearestarilor la sezonul telereformelor”, a spus Dan Lupascu.

Acuze la adresa lui Macovei

Presedintele CSM si-a exprimat parerea ca aceasta nu este o reforma a justitiei, ci doar o schimbare la fata a justitiei romanesti. Iar argumentele de revocare nu sunt fundamentate. Li se cere procurorilor sa faca rechizitorii si sa nu mai solutioneze NUP (neinceperea urmaririi penale). „Este ca si cum ai spune judecatorilor „condamnati!” sau plutonului „trageti!”, a afirmat Dan Lupascu.
Presedintele CSM a subliniat inca o data ca magistratii se simt tot mai vulnerabili si ca nu mai cred in independenta care le-a fost promisa, mai ales comparand cu statutul magistratului din tarile occidentale. Dan Lupascu a relatat ca foarte curand CSM va da publicitatii rezultatele unui sondaj de opinie efectuat in randul magistratilor. Sondajul a fost facut de o firma straina aleasa in urma unei licitatii si rezultatele tintesc tocmai alinierea justitiei romanesti la standardele europene. „Nu va pot spune nimic acum din rezultatele sondajului, dar acestea sunt interesante”, a spus Dan Lupascu.
Presedintele CSM a tinut sa sublinieze ca se da impresia ca institutia pe care o conduce este o frana in calea reformei in justitie, „ceea ce este cu totul neadevarat”, a spus Lupascu si este o incercare de minimalizare si de subordonare a celui mai inalt forum al magistratilor. „Ne-am obisnuit cu tot felul de nominalizari ale presei cum ar fi „talibani”, „elefanti”, „aiatolahi” si altele. De altfel, intr-o zi m-am si adresat unui coleg cu „buna ziua, domnule Elefant”, a incheiat zambind ironic presedintele CSM.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă