» Raportul de control al CSM la Directia Nationala Anticoruptie este dedicat aproape pe jumatate sectiei conduse de procurorul Doru Tulus, responsabil de marile dosare de coruptie. Neregulile descoperite, majoritatea tehnice, contin erori si sunt caracterizate drept maruntisuri de specialisti.
» CSM nu a facut publica hotararea care spune daca se impun sau nu masuri impotriva lui Tulus, dar a fost de acord ca 90% din neregulile anterioare au fost rezolvate. Totusi, CSM continua sa ceara socoteala DNA, iar Comisia disciplinara discuta astazi doua sesizari privind "deontologia" lui Tulus.
Raportul de control pe care inspectorii judiciari ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) l-au facut in aceasta vara la Directia Natio-nala Anticoruptie (DNA) constata ca cea mai mare parte dintre neregulile gasite la inspectia de anul trecut la solicitarea ministrului liberal al Justitiei, Tudor Chiuariu, au fost rezolvate. Totusi, Sectia a II-a a DNA, condusa de procurorul Doru Tulus, continua sa scartaie, sustine CSM. De altfel, aproximativ jumatate din cele 250 de pagini ale raportului sunt dedicate activitatii lui Tulus si a sectiei sale. Sunt evidentiate greseli tehnice de inregistrare a dosarelor penale, intarzieri ale cercetarilor sau dispozitii care nu au respectat traseul birocratic impus de regulamente. Cu toate acestea, CSM nu a specificat cat de grave sunt aceste nereguli si daca se impun masuri disciplinare.
Pe 9 octombrie a fost dicutat acest raport la CSM, dar hotararea nu este inca publica. "In aceasta hotarare ar trebui sa se arate daca se impun masuri in urma neregulilor gasite sau daca acestea nu sunt importante si nu se impun masuri. Noi nu stim ce scrie in aceasta hotarare", ne-au declarat surse din DNA.
CSM nu il scapa inca din vizor pe Doru Tulus si il cauta astazi si la buna purtare. Doua sesizari impotriva procurorului anticoruptie se afla pe ordinea de zi a Sectiei disciplinare pentru procurori a CSM. Tulus este acuzat ca a incalcat un articol din Codul Deontologic al Judecatorilor si Procurorilor. Mai mult, inspectia CSM la DNA pare sa fie departe de a lua sfarsit, desi inspectorii si-au terminat demult treaba. Plenul CSM i-a cerut Laurei Codruta Kovesi, Procurorul General al Romaniei, sa ii puna la dispozitie numarul de dosare, acte de urmarire penala, condamnari si rechizitorii efectuate de DNA in perioada 2005-2008.
In raportul inspectorilor CSM s-au strecurat si erori, care au fost semnalate de seful DNA, Daniel Morar, si recunoscute de CSM. Astfel, Morar a sustinut ca planurile de ancheta, pe care CSM le-a solicitat la inspectie, "nu se regasesc in nici o lege ca fiind obligatorii. Nu putem considera tergiversare a unui dosar daca diverse institutii nu raspund in termene rezonabile". Morar a evidentiat ca mai multe dintre neregulile semnalate de inspectorii CSM nu sunt stabilite clar de legi si regulamente, deci nu pot sa fie puse in carca DNA.
Mai mult, Morar a spus la sedinta CSM de marti ca numarul neregulilor gasite este nesemnificativ in raport cu totalul dosarelor. Din 323 de plangeri la DNA, doar cinci au fost inregistrate cu intarziere in registre, iar din 163 de plangeri, doar sapte au prezentat greseli de rezolvare. In privinta intarzierii dosarelor, de care este acuzat Doru Tulus, Laura Kovesi a explicat, intr-o sedinta de la inceputul lunii, ca inspectorii au gasit exemple, dar nu au explicat si din ce cauza au aparut intarzierile respective.
"Concluziile au fost foarte categorice, atat ale Procurorului General, cat si ale unor membri ai CSM: 90% din deficiente au fost rezolvate. Cele care au mai ramas sunt lucruri discutabile si la nivel de interpretare a textelor de lege. Nu exista o practica unitara, nu sunt aspecte ferm reglementate", ne-a declarat Livia Saplacan, purtator de cuvant al DNA. Experta anticoruptie Laura stefan, de la Societatea Academica Romana, considera ca neregulile imputate lui Doru Tulus "sunt chestii absolut banale, care se regasesc in orice raport de la alte parchete. Nu e un raport critic, ci unul tehnic. Nu sunt reprosuri, ci observatii. Dar nu poti spune ca un procuror face bine si altul rau in probleme care nu se supun unei norme unitare".
» Eliminare
Doru Tulus este procurorul-sef care se ocupa de marile dosare de coruptie si infractiuni conexe coruptiei, iar anul trecut ministrul Tudor Chiuariu a declansat un adevarat razboi impotriva lui, linistit de interventia ambasadorilor straini acreditati la Bucuresti si de raportul favorabil al Comisiei Europene. Mandatul sau in functia de sef al Sectiei a II-a a DNA a expirat, dar pe 23 septembrie Tulus a fost delegat in functie pentru inca 90 de zile, adica pana de Craciun. Acest raport nefavorabil va putea fi folosit de CSM impotriva lui, in eventualitatea in care Tulus va fi propus pentru un nou mandat de procuror-sef. "Raportul a pus in discutie deficiente manageriale la conducerea Sectiei a II-a. Mai departe de atat, numirile in functii de conducere nu le facem noi. CSM nu poate decat sa avizeze consultativ numirile de la DNA", ne-a explicat judecatoarea Cecilia Morariu, purtator de cuvant al CSM.